-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ainai – viena paslaptingiausių pasaulio tautų: mes nemirsime, nes mokame išlikti

Viena paslaptingiausių pasaulio tautų – ainai – prieš 400 metų kontroliavo šiauriausią Japonijos salą Hokaidą, kur gyvena ir šiuo metu, tačiau jų labai nedaug – įvairiais skaičiavimais, nuo 25 iki 200 tūkstančių, 2013 m. duomenimis, vos 17 tūkstančių žmonių.
Ainu šeima
Ainu šeima / Kultūros barai

Nemaža ainų dalis nebemoka gimtosios kalbos, kuri vadinama izoliuotąja, nes nėra įrodyti jokie jos ryšiai su kitomis kalbomis ar jų grupėmis. Tradicijos irgi išskirtinės – moterys dar neseniai tatuiruodavosi veidą vadinamosiomis šypsenų raukšlelėmis, o vyrai nesiskusdavo barzdų. Nors ainų kalba – itin kietas riešutėlis, pasaulio poliglotams ji nepaprastai įdomi.

Nesunaikinamasis ramat ir veiklusis kamuy

Mokslininkai mano, kad į Japoniją ainai atkeliavo iš Sibiro arba iš Ramiojo vandenyno pietinės pakrantės. Japonijos vyriausybė 1889 m. suskubo ainus modernizuoti ir integruoti į savo visuomenę. Ainams tai tapo pražūtinga, jų kalba atsidūrė ties išnykimo riba. Nors dabar japonai gana dėmesingai tyrinėja ainų kalbą ir kultūrą, tautelė sparčiai japoninama: ainai vartoja katakanos (šiek tiek modifikuotą) skiemeninį raštą, yra integrali japonų visuomenės dalis (kaip ir okinaviečiai).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius