Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ankoro šventyklą išgelbėti padėjęs japonas pagerbtas „Azijos Nobelio“ premija

Japonų istorikas, padėjęs išgelbėti garsųjį Kambodžos Ankoro šventyklos kompleksą, yra vienas iš šių metų Magsaysay apdovanojimų, vadinamų „Azijos Nobelio premijomis“, laureatų, ketvirtadienį paskelbė organizatoriai.
Ankoras
Ankoras / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Istorija Kambodža

79 metų Yoshiaki Ishizawa jau ne vieną dešimtmetį yra pagerbiamas už pagalbą išsaugant šį XII amžiaus šventyklų kompleksą po karo ir pilietinės nesantaikos metų, pažymėjo apdovanojimus skirstantis fondas.

Šis japonų mokslininkas ne tik sutelkė tarptautinę pagalbą Ankorui išsaugoti, bet švietė kambodžiečius apie šio komplekso svarbą jų paveldui.

Kambodžos objektų apsauga ir restauravimu turėtų užsiimti kambodžiečiai.

„Kambodžos objektų apsauga ir restauravimu turėtų užsiimti kambodžiečiai“, – Y.Ishizawos žodžius citavo fondas.

Apdovanojimu taip pat buvo pagerbta Filipinų edukacinio teatro asociacija, už 50 metų trunkantį darbą plėtojant nacionalinį teatrą, statant „protesto“ pjeses velionio prezidento Ferdinando Marcoso diktatūros metais ir padedant kitoms Pietryčių Azijos šalims pasitelkti meną su spręsti problemoms, susijusioms su seksualumu, ŽIV-AIDS ir lytimi.

83 metų tamilų psichologė Gethsie Shanmugam buvo pagerbta už emocinių traumų gydymą. Ji ypač prisidėjo teikdama pagalbą vaikams ir moterims, nukentėjusiems nuo smurto bei stichinių nelaimių jos gimtojoje Šri Lankoje.

G.Shanmugam veikla buvo labai svarbi per brutalų sinhalų ir tamilų pilietinį karą bei po 2004 metų cunamio, pažymėjo fondas.

Apdovanojimą taip pat gavo 53 metų indonezietis Abdonas Nababanas, kuris organizavo Indonezijos autochtonų kovą už savo teises tokiais klausimais kaip miškų žemė jų teritorijose.

123rf.com nuotr./Kambodža, Ankoras
123rf.com nuotr./Kambodža, Ankoras

70 metų Tony Tay buvo apdovanotas už pagalbą neturtėliams turtingajame Singapūre. Jis 2003 metais įsteigė labdaros fondą „Willing Hearts“, kuris dalijo skurdžiai gyvenantiems žmonėms maistą, o dabar teikia dar ir akių bei dantų gydymo paslaugas.

76 metų teisininkė Lilia de Lima apdovanojimą pelnė už vadovavimą vyriausybinei agentūrai, prižiūrinčiai Filipinų eksporto zonas. Per daug darbuotojų turėjusią, neefektyvią instituciją ji pavertė daugelio gerbiama, skatinančia eksportą ir pritraukiančia investicijas, pažymėjo laureatus renkantis fondas.

Maniloje skirstomi Ramono Magsaysay – per lėktuvo katastrofą žuvusio Filipinų prezidento – vardu pavadinti apdovanojimai pirmą kartą buvo įteikti 1957 metais. Šiais apdovanojimais pagerbiami žmonės ir organizacijos, sprendžiantys vystymosi problemas Azijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius