Dabar populiaru
Publikuota: 2014 lapkričio 29d. 21:28

Ant nušiurusio lapelio – tikslus meniu: ką Radvilos valgė 1783-iųjų sausio 19 dieną?

Knyga „Radvilų dvaro meniu“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Knyga „Radvilų dvaro meniu“

Gali nutikti ir taip, kad knygos išleidimą nulemia atsitiktinumas. Tarkime, lankai parodą Lietuvos valstybės istorijos archyve ir netyčia koridoriuje ant sienos pastebi du įrėmintus popierėlius. Rašysena – neaiški, raidės – lenkiškos.

„Kadangi esu restauruotoja, jaučiu aistrą nušiurusiems popiergaliams, matyt, tai – profesinė liga. Man labai gražu, kai dėmėtas, apipelijęs, vadinasi, galima ką nors padaryti“, – šypsosi paveldosaugininkė, Adomo Mickevičiaus Lietuvos ir Lenkijos santykių rėmimo fondo valdybos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

Netrukus jos smalsumas buvo patenkintas.

Archyvo direktorė paaiškino, kad tie dar niekur viešai nepristatyti popierėliai buvo rasti Radvilų giminės segtuve.

Manoma, kad tai – virėjos ranka surašyti receptai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gražina Drėmaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gražina Drėmaitė

G.Drėmaitei iškart akys sužibo. „Reikia pristatyti visuomenei. Geriausiais būdas – knyga“, – sumanė moteris.

Sudėtingas raštas, negirdėti terminai

G.Drėmaitė iš pradžių įsivaizdavo nesudėtingą, netgi žaismingą leidinį. Pati bandė studijuoti lenkiškus įrašus ir versti juos į lietuvių kalbą, tačiau labai greitai suprato, kad be pagalbos iš šalies neišsivers.

Trys vertėjos atsisakė versti, nes nerado receptuose vartojamiems žodžiams atitikmenų. Laimė, radome tokią ponią Birutą Mikalonienę.

„Juk kalbame apie XVIII amžių: buvo sunku išskaityti ir raštą, ir terminus“, – neslepia G.Drėmaitė.

Į pagalbą ji pasitelkė archyvo darbuotoją Jadvygą Rudzis, turinčią darbo patirties su senuoju raštu. Per kelis mėnesius moteris raštelius perkėlė į kompiuterį. Tada atėjo metas kitam darbui – vertimui.

„Trys vertėjos atsisakė versti, nes nerado receptuose vartojamiems žodžiams atitikmenų. Laimė, radome tokią ponią Birutą Mikalonienę, kuri yra iš lenkų kalbos išvertusi „Didžiąją virėją“ ir iš esmės specializuojasi versdama kulinarinius tekstus“, – pasakoja G.Drėmaitė.

Tačiau net patyrusi vertėja nežinojo kai kurių terminų, pavyzdžiui, ką reiškia „puliarda“ ar „kaplunas“.

Pasirodo, kaplunu buvo vadinamas kastruotas ir specialiai maitintas gaidys, patiekiamas stalui. Puliarda – sterilizuota višta.

„Būdavo paprastos vištos sriuba ir puliarda“, – paaiškina G.Drėmaitė.

Ne paprasta knygutė, o išskirtinė

G.Drėmaitė buvo nusprendusi, kad, kai parengiamieji darbai bus baigti, savo idėją ji pristatys leidyklos „Versus aureus“ direktoriui Arturui Mickevičiui.

„Gražina mane vis intrigavo: „Kai ką turiu, turiu“, – prisimena A.Mickevičius.

„Atnešu į leidyklą kompaktinį diską su nuskenuotais originaliais popieriukais, Arturas atsidaro, pažiūri ir suploja rankomis: „Fantastika, kaip įdomu!“ – pasakoja moteris.

Atnešu į leidyklą kompaktinį diską su nuskenuotais originaliais popieriukais, Arturas atsidaro, pažiūri ir suploja rankomis: „Fantastika, kaip įdomu!"

Leidėjas iškart sutiko imtis unikalaus projekto, tačiau pasiūlė leisti ne paprastą, kuklią knygutę, o ekskliuzyvą. Tą šiandien išduoda kokybiškas spaustuve dar kvepiančios knygos popierius ir meninis apipavidalinimas.

„Bendradarbiauti maloniai sutiko Lietuvos dailės muziejaus Grafikos skyrius. Knygos iliustracijoms buvo atrinkti grafikos darbai, kurie vaizduoja to paties kaip receptai laikotarpio ir to luomo gyvenseną, valgymą, medžioklę, drabužius. Šios iliustracijos labai pagyvina ir smarkiai kilsteli knygos vertę“, – neabejoja G.Drėmaitė.

Konjakas – ne tik gerti

Tai, kad pagaminti pagal rastus receptus patiekalai,  užpildydavo didikų Radvilų skrandžius, abejonių nekyla. Tai išduoda receptams naudotas popierius su giminės simbolika.

„Tačiau paliekame spręsti istorikams, kurio tai konkrečiai Radvilos virėja ir kuriame dvare ji dirbo. Įtariama, kad tai gali būti Jokūbas, bet mes nedrįstame teigti“, – paaiškino A.Mickevičius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Artūras Mickevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arturas Mickevičius

Jis džiaugiasi, kad receptai išduoda Lietuvos didikų išprusimą – jie nė kiek neatsiliko nuo Europos kulinarijos madų.

„Turime įrodymą, kad XVIII amžiuje mes nebuvome mužikai, valgantys bulves. Mūsų virtuvėje buvo taikomi prancūziškos virtuvės elementai, tarkime, maistui ruošti buvo naudojamas konjakas. Vadinasi, šis taurusis gėrimas Radvilų dvare buvo ne tik geriamas, bet ir naudojamas kulinarijoje“, – kalbėjo A.Mickevičius.

Stalas be kiaulienos  

Receptai išduoda, kad kunigaikščio, kunigaikštienės ir jų palikuonių racionas skyrėsi. Pavyzdžiui, ponui Radvilai pietums buvo patiekiamas ant iešmo keptas avinas, o kunigaikštienei – nupenėta kepta višta.

Virėjos receptuose atsispindi ir ponų požiūris į tarnus – jiems sudaromas atskiras meniu.

Mūsų virtuvėje buvo taikomi prancūziškos virtuvės elementai, tarkime, maistui ruošti buvo naudojamas konjakas.

„O ne numetama tai, kas atliko nuo stalo. Taip, tarnų meniu buvo kuklesnis, bet jie žinojo, ką tą dieną valgys“, – pasakojo A.Mickevičius.

„Auklei – kruopų sriuba, gabalas mėsos ir burokėliai“, – cituoja G.Drėmaitė.

Radvilų mitybos pagrindą sudarė paukštiena, pavyzdžiui, jerubės, karveliai, ir žvėriena. Valgyta daug daržovių ir košių.

„Kiaulienos neradome“, – šypteli G.Drėmaitė.

Desertui buvo patiekiamos kriaušės, morengai ar duoninė boba.

Drąsina leistis į nuotykį

A.Mickevičius mano, kad knyga „Radvilų dvaro meniu“ galėtų suintriguoti žmones, kurie domisi kulinarija, autentiškais receptais ir, žinoma, istorija – ne tik politiniu kontekstu, bet ir kasdieniu to meto visuomenės gyvenimu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Knyga „Radvilų dvaro meniu“
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Knyga „Radvilų dvaro meniu“

Be to, tai galėtų būti praktinis vadovas verslininkams, užsiimantiems istoriniu turizmu.

„Pasijuskite Radvilomis, kurie 1783 metų sausio 19 dieną valgė tai ir tai“, – leistis į nuotykį drąsino A.Mickevičius.  

Knygoje skaitytojas ras ir receptų, kaip namuose pasigaminti actą, midų ar išsikepti meduolių.

Iliustracija iš knygos „Radvilų dvaro meniu“
Iliustracija iš knygos „Radvilų dvaro meniu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Nesusipratimas prekybos centre iškėlė didesnę problemą: neįgalieji išnaudojami

Pasaulis kišenėje

Diena Dubysos regioniniame parke: niekas nenorėjo sušlapti   

Aktualu

Dėl „Zero Live Show“ komandos pasirodymo bažnyčioje policija pradeda ikiteisminį tyrimą

24sek

„Žalgiriui“ siūlytas NBA čempionas karjerą tęs Italijoje

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: Itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Ką vilniečiai valgė ir gėrė XVII–XVIII amžiuose

Aktualu

Šiauliuose praeivei smogęs nepažįstamas vyras – jau pareigūnų rankose

Vardai

Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas neria į TV avantiūrą: tai bus gyvenimo išbandymas

Fotografas kviečia pamatyti, kas slypi po žymiais turistiniais objektais

Tiesiogiai Sportas

Futbolo fiesta Vilniuje: „Žalgiris“ – „Sevilla“

Kultūra

Penktadienį 15min studijoje – prestižiniame Lokarno kino festivalyje apdovanoto filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjai

Sportas

„Žalgirio“ ir „Sevilla“ poros laimėtojo laukia Čekijos klubas

Vardai

Išsekinta vėžio mirė soulo legenda Aretha Franklin

Gazas

Ryškiausi Lietuvos RACE žiedinių lenktynių momentai R1600 ir R2000 klasėse

Vardai

15min studijoje – Marijos Grabštaitės premjera „Skanei“ apie Naglį Bierancą ir greitą maistą

Gyvenimas

Konkurso „Mano kiemas“ dalyviai Varanauskai: „Rūpintis sodu – tikras malonumas“

Vardai

Cher parduoda namą Beverli Hilse, kuris anksčiau priklausė „Vedęs ir turi vaikų“ žvaigždei

Aktualu

Panevėžyje girtas „Audi“ vairuotojas apdaužė stovintį automobilį

Gazas

Vilniuje bus atnaujinta T.Kosciuškos gatvė: žada parkavimo vietų ir šviesoforą

Aktualu

Dešimčių tūkstančių eurų pelną nešusią sukčiavimo schemą organizavo Pravieniškių kalinys

Naujienos

Gyvenimas

Nesusipratimas prekybos centre iškėlė didesnę problemą: neįgalieji išnaudojami

Tiesiogiai Sportas

Futbolo fiesta Vilniuje: „Žalgiris“ – „Sevilla“

Vardai

Kodėl iš neblaivaus E.Dragūno nebuvo konfiskuotas „Lamborghini“: advokatės komentaras

Pasaulis kišenėje

Imantas Greitmanas per tris savaites dviračiu įveikė 4358 kilometrus

TOP6: ką skaityti ir kuo svarbios paveikslėlių knygos vaikams – pasakoja ekspertai

Tiesiogiai Sportas

Lemiamas etapas – ranka pasiekiamas: „Sūduva“ – „Spartaks“

Aktualu

Vyrą iš gailesčio priėmė gyventi, o po to nudūrė: „Nenorėjau jo žudyti“

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Palangoje – gelbėtojų čempionatas, Vyriausybėje – nerimas dėl skenduolių

Gazas

Populiariausios modifikacijos: ką lietuviai keičia savo kasdieniuose visureigiuose?

Futbolo sirgaliai renkasi į futbolo varžybas tarp „Žalgirio“ ir „Sevilijos“ komandų

24sek

„Žalgiriui“ siūlytas NBA čempionas karjerą tęs Italijoje

Vardai

Išsekinta vėžio mirė soulo legenda Aretha Franklin

Aktualu

Šiauliuose praeivei smogęs nepažįstamas vyras – jau pareigūnų rankose

Vardai

Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas neria į TV avantiūrą: tai bus gyvenimo išbandymas

24sek

Neįtikėtinas ukrainiečio karjeros šuolis: iš Pasvalio – į aukščiausią Ispanijos lygą

Vardai

Cher parduoda namą Beverli Hilse, kuris anksčiau priklausė „Vedęs ir turi vaikų“ žvaigždei

24sek

Kazys Maksvytis atskleidė „Neptūno“ tikslus

Kultūra

Penktadienį 15min studijoje – prestižiniame Lokarno kino festivalyje apdovanoto filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjai

Pasaulis kišenėje

Diena Dubysos regioniniame parke: niekas nenorėjo sušlapti   

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie 15min