-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Archeologai: Jurbarkas gali būti šešiais šimtmečiais senesnis nei manyta

Jurbarko senamiestyje radę moters kapavietę archeologai teigia, kad miestas gali būti šešiais šimtmečiais senesnis nei manyta anksčiau.
Jurbarkas
Jurbarkas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 1 Jurbarkas

Pasak Kultūros paveldo departamento, prieš rekonstruojant Kauno gatvę, joje buvo atliekami šios vietos archeologiniai tyrimai, tuomet ir rasta minėta kapavietė.

Pirminiais duomenimis, moteris palaidota IV–V amžiuje. Šis atradimas Jurbarko istoriją, pasak Kultūros paveldo departamento, „pastūmėja“ bent šešiais šimtmečiais gilyn, nes iki šiol miestas ją skaičiavo nuo 1259 metų, kai Kryžiuočių ir Livonijos ordino bendromis jėgomis šv. Jurgio kalne buvo pastatyta pilis kovai prieš „netikėlius“, daugelio istorikų nuomone, stūksojusi būtent Jurbarke.

Archeologas Olegas Fediajevas sako, kad, sprendžiant pagal rastos apyrankės skersmenį, kapavietėje palaidota jauna mergaitė arba gležno sudėjimo moteris.

Kape rastas žalvarinio apgalvio fragmentas, likęs tik po kaukole, bei apyrankės – tai yra tradicinės įkapės. Tačiau ką reiškia burnoje, prie ausies, vidinėje šlaunies pusėje archeologų aptikti spalvoto stiklo ir gintaro karoliukai bei prie dešiniosios šlaunies rasti du metaliniai žiedai, specialistams dar reikės nustatyti.

Moters kapas gerai išlikęs, nesuardytas, tačiau jame aptikti radiniai yra labai prastos būklės. Manoma, kad jie padės atsakyti į klausimą, kokia etninė grupė gyveno Jurbarko apylinkėse. Iki šiol manyta, kad tai buvo skalviai ar lietuviai, tačiau iškastos įkapės, archeologo O.Fediajevo teigimu, artimos žemaičių palaidojimams.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius