Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Archeologinė paroda „Naujai atrasta senoji Ariana“ pristatoma Afganistano kultūros mėnesio Bremene metu

Gegužės 12 d. vienoje prestižiškiausių Bremeno miesto ekspozicinių erdvių – Kito– Altes Packhaus Vegesack bus atidaryta lietuvių archeologų fotografijos paroda su objektais „Naujai atrasta senoji Ariana“, kurioje eksponuojami mūsų archeologų radiniai Goro provincijoje, Afganistane. Ši paroda taps taip pat ir Afganistano kultūros mėnesio Bremene atidarymu, į kurį rinksis Lietuvos bei Afganistano ambasadų Vokietijoje ir Bremeno miesto senato atstovai bei kiti garbingi svečiai.
Archeologų paroda
Archeologų paroda / Organizatorių nuotr.

2007 m. ir 2008 m. vyko dvi archeologijos objektų paieškų ekspedicijos Goro provincijoje Afganistane. Šios prasmingos kultūrinės misijos ir tapo fotografijos parodos apie Lietuvos globojamą Goro provinciją „Naujai atrasta senoji Ariana“ pagrindu.

Parodos tikslas supažindinti su archeologinės ekspedicijos veikla bei Goro provincija. Nuotraukos pristato Lietuvos archeologų atrastus archeologijos objektus, provincijos gamtą, architektūrą, žmones. Ji prezentuoja Goro provincijoje esantį UNESCO globojamą pasaulinio garso Džam minaretą, statytą XII a. pabaigoje. Nuotraukų autoriai: Ramunė Butrimaitė, Daiva Luchtanienė, Aleksas Luchtanas, Rokas Vengalis, Robertas Žukovskis.

Parodos lankytojai Bremene turės progą pamatyti ir specialiai parodai sukurtą dokumentinį filmą „Goro provincija archeologės akimis“ www.afgexpedition.lt (autoriai Daiva Luchtanienė ir Algis Kuzmickas), kuris įamžino lietuvių ekspedicijos dalyvių triūsą bei įspūdžius.

Regiono suvenyrinių daiktų ir tautinių drabužių, kurie buvo įsigyti bei gauti dovanų ekspedicijos dalyviams lankantis Čagčarane ir Kabule, eksponavimas bus puiki proga Vokietijos auditoriją supažindinti ir su Goro provincijos kultūrinėmis tradicijomis.

Archeologų vykdoma Goro provincijos archeologijos objektų paieškos ir Registro sudarymo ilgalaikė programa yra viena prioritetinių UNESCO veiklos sričių. Ekspedicijų veikla buvo suderinta su UNESCO atstovybe Kabule. Paroda yra sudėtinė ilgalaikės programos „Archeologinė – paveldosauginė misija Afganistane, Goro provincijoje 2007 – 2010 metais“ dalis. Programą finansuoja Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija iš Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai lėšų. Programą vykdo Archeologijos projektų centras „ANTIQUA“.

Birželio 8 – 9 d. KITO kavinėje vyks draugijos Infobalt organizuojami vakarai, kurių metu skambės lietuviška muzika, bus pristatoma informacija norintiems keliauti į Lietuvą,  Lietuvos kulinarinis paveldas bei kitos Lietuvos aktualijos.

Parodos atidarymas: gegužės 12 d. 11 val., Kito–Altes Packhaus Vegesack, Alte Haafenstraße 30, 28757 Bremenas.

Paroda tęsis iki birželio 16 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius