-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Archeologinis lobis: Juodojoje jūroje rastos tūkstančių metų senumo laivų kapinės

Juodosios jūros dugne rasta dešimtys Romos, Bizantijos ir Otomanų imperijų laivų. Vieno didžiausių jūros archeologinių projektų tyrėjai negali atsidžiaugti šiuo radiniu, rašo „Newsweek“.
Judojoje jūroje rasti laivai
Judojoje jūroje rasti laivai / Judosios jūros archeologijos projekto nuotr.

Ekspertų radybos – dvejus metus trukusio tyrimo rezultatas. Per jį vietos ir tarptautiniai tyrėjai atrado 60 laivų, kurių amžius siekia net 2,5 tūkst. metų.

Juodojoje jūroje – idealios sąlygos išsilaikyti relikvijoms. Jas apsaugo šios jūros anoksinis sluoksnis – vandenyse, kur daugiau deguonies, medis, metalai ir kitos medžiagos žymiai greičiau sudūlėja.

Ne be reikalo projektas vykdytas ir Bulgarijoje – jos pakrantės priklausė ne vienai imperijai, tad mokslininkai ir tikėjosi rasti laivų iš įvairių epochų.

Tyrėjai nusileido net iki 1,8 tūkst. metrų gylio, kuriame rado „vieną puikiausių povandeninių muziejų pasaulyje“. Projekto vyr.tyrėjas Jonas Adamsas pasakojo, kad prie vieno senovinio eksponato – Bizantijos prekybininkams priklausiusio laivo – mokslininkai patys nusileido. Jis gulėjo 93 metrų gylyje, tad tyrėjai pasinaudojo proga savomis rankomis ištyrinėti jo struktūras.

„Šių nuolaužų būklė po nuosėdomis yra neįtikėtina, – sakė jis. – Rąstai atrodo kaip nauji. Tai leido manyti, kad Juodojoje jūroje guli ir žymiai senesnių laivų. Ir išties – per kelias dienas atradome tris laivus, kurie yra gerokai senesni. Vienas jų – net iš helenistinio laikotarpio, o dar vienas – dar senesnis.“

Seniausias atradimas – laisvas iš V a. prieš mūsų erą. Mokslininkai atrado ir laivų, tebeturinčių stiebus, vairus, krovinius. Tai – svarbus atradimas mokslui, nes kai kurios senovinės laivų detalės buvo žinomos tik iš piešinių arba aprašymų, tačiau niekada nebuvo gyvai matytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius