-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atidaryti du seniausi žinomi šampano buteliai (nuotraukos)

Suomijoje trečiadienį vyno ekspertai iškilmingai atkimšo du beveik du šimtus metų Baltijos jūros dugne išgulėjusius šampano butelius, kurie neseniai buvo iškelti iš nuskendusio laivo.
Seniausio šampano degustacija
Seniausio šampano degustacija / „Scanpix“ nuotr.

Suomijos Alandų provincijoje susirinkę maždaug 100 žurnalistų ir vyno mėgėjų stebėjo, kaip ant pakylos iš lėto atidaromi tamsiai rudo stiklo buteliai, vienas jų pagamintas „Veuve–Clicquot“ šampano darykloje, o kitas jau nebeegzistuojančių „Juglar“ vyndarių.

Šampaną išpilsčius į sustatytas taures, po orą pasklido pikantiškas gėrimo kvapas, nuo šiuolaikinių vynų ar šampanų išsiskiriantis savo tirštu, nosį kutenančiu aromatu, kurį galima užuosti kelių metrų atstumu.

„Gulėdami jūros dugne buteliai išsilaiko geriau, nei geriausiuose vyno rūsiuose“, – žurnalistams paaiškino vienas garsiausių pasaulio vyno ekspertų Richardas Juhlinas.

R.Juhlinas „Juglar“ šampaną apibūdino kaip „intensyvesnio skonio, stipresnį ir grybų prieskonį“ turintį gėrimą. Tuo tarpu „Veuve Clicquot“ daugiau panašus į „Chardonnay“, jame atsiskleidžia „liepžiedžių ir žaliųjų citrinų“ natos, sakė ekspertas.

Vyno namų „Veuve–Clicquot“ atstovas Francois Hautekeur paaiškino, kad šį šampaną turėjo gaminti pati našlė (Veuve – pranc.) Clicquot (Kliko), kurios tikrieji vardai ir pavardė yra Barbe–Nicole Clicquot Ponsardin.

„Ponia Clicquot pati turėjo ragauti šios partijos vyno, nes ji ragaudavo viską“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Istorikai trečiadienį pranešė, kad tarp 168 jūroje dugne gulėjusių butelių rado tris ar keturis šių vyndarių vyno butelius.

Pasak F.Hautekeuro, šis atradimas buvo labai netikėtas ir ypač malonus šampano gamintojui. Rugpjūtį, paragavus gėrimo iš kitų butelių, jam teko pripažinti, kad jų skonis puikus, tačiau jie gaminti ne „Veuve–Clicquot“ vyno darykloje.

Ekspertas su dar keliais daryklos darbuotojams jau kuris laikas padeda Alandų istorikams nustatinėjant šampano gamintoją ir pagaminimo datą, siekiančią XIX a antrą ketvirtį. Manoma, kad tai gali būti seniausias šampanas pasaulyje.

„Mes tikrai nusipelnėme tokio atpildo... visiems, dirbantiems „Veuve-Clicquot„ tai prilygsta pergalei čempionate“, – sakė F.Hautekeur.

Šia vieša jūros dugne saugoto šampano degustacija Alandų provincijos valdžia siekia atkreipti pasaulio dėmesį į rastą lobį ir paversti salą turistų traukos objektu.

Pasak Alandų valdžios atstovo Britt Lundberg, po vieną butelį iš kiekvienos partijos bus parduota aukcione.

Už tokį butelį tikimasi gauti apie 100 tūkstančių eurų, sakė R.Juhlinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius