Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje pasigirdo norų perlaidoti pas save Konstantino Kalinausko palaikus

Kur turi būti palaidotas vienas iš 1863–1864 metų sukilimo vadų Konstantinas Kalinauskas? Galbūt Baltarusija turėtų reikalauti iš Lietuvos, kad palaikai būtų perlaidoti būtent Baltarusijoje, tarkim, – šalia jo brolio Viktoro Kalinausko Svislovičiuje? Tokius klausimus kelia svaboda.org, apklaususi kelis Baltarusijos politikus ir istorikus.
Archeologiniai kasinėjimai Gedimino kalno aikštelėje
Archeologiniai kasinėjimai Gedimino kalno aikštelėje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Apie tai, kad ant Gedimino kalno atkasti 1863–1864 metų sukilimo vadų ir dalyvių, pranešta pernai liepą.

Mokslininkai jau yra tikri, kad vieni iš palaikų yra Zigmanto Sierakausko, kuris rastas su žiedu, kuriame – įrašas: „Zygmónt Apolonija 11 Sierpnia / 30 Lipca 1862 r.“. Dėl kitų palaikų identifikavimo galutinio atsakymo nėra, bet greičiausia tarp atrastųjų yra ir K.Kalinauskas.

Valstybinė komisija nusprendė, kad sukilimo vadų ir dalyvių palaikai bus perlaidoti Rasų kapinėse.

Šalia brolio?

Tačiau Baltarusijoje jau pasigirdo balsų, jog bent jau K.Kalinauskas perlaidotas turėtų būti ne kur kitur, o Baltarusijoje, galbūt – Svislovičiuje, kur palaidotas jo brolis Viktoras. Svarstoma, kad ekshumavus Viktoro Kalinausko palaikus galima būtų padėti galutinį tašką identifikuojant K.Kalinausko palaikus.

Kaip rašo svaboda.org, Baltarusijos Nacionalinės akademijos Istorijos instituto vienas iš vadovų Vadimas Lakiza tikina, kad galimybė perlaidoti K.Kalinausko palaikus Baltarusijoje – sudėtingas klausimas.

„Kokioje vietoje jį perlaidoti Baltarusijos teritorijoje? Niekas nepasakys. Aš manau, kad šis klausimas labai sudėtingas. Į jį vienareikšmiškai atsakyti neįmanoma. Aš kalbėjausi šia tema su įvairiais žmonėmis, girdėjau įvairių nuomonių. Bet daugumos kolegų ir pažįstamų apie perlaidojimo galimybę Baltarusijoje nekalba“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gedimino kalno vykdomi kasinėjimo darbai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gedimino kalno vykdomi kasinėjimo darbai

Baltarusijos Atstovų rūmų nuolatinės tarptautinių reikalų komisijos pirmininkas Valerijus Voroneckis savo ruožtu teigia, kad Lietuvos pusė aiškiai nepasiruošusi kalbėti apie galimybę K.Kalinauską perlaidoti Baltarusijoje. O ir palaikai galutinai nėra identifikuoti. Jo tvirtinimu, į Baltarusijos parlamentą nebuvo kreiptasi prašant pagalbos. Bet jis yra įsitikinęs, kad perlaidotas šis 1863–1864 m. sukilimo dalyvis turi būti tik Baltarusijoje.

Kadangi K.Kalinauskas yra baltarusių žemės sūnus, tad būtų teisinga jį gimtinėje ir perlaidoti, – sakė V.Voroneckis.

„Kadangi K.Kalinauskas yra baltarusių žemės sūnus, tad būtų teisinga jį gimtinėje ir perlaidoti. Tai svarbu, nes jis įnešė savo indėlį į mūsų žemės energetiką, tapo jos dalimi“, – svaboda.org sakė V.Voroneckis. Tačiau esą tam, kad būtų kreiptasi į Lietuvą dėl perlaidojimo Baltarusijoje, šalis turi turėti vieningą poziciją, o kol kas to nėra.

Kovojo už LDK, ne Baltarusiją

Svislovičiaus savivaldos atstovai kol kas apie tokią galimybę kalbėti nelinkę. Esą jie apie tai neturi jokios informacijos, tad ir pasakyti nėra apie ką.

Istorijos profesorius Alesius Smaliančukas savo ruožtu tikina esąs tikras – K.Kalinausko vieta yra Baltarusijoje. „Tai buvo jo ideologinė ir reali tėvynė. Bet nežinau, kas dabartinėje situacijoje bus su šituo kapu. Man rodosi, prasidės nelabai malonūs politiniai žaidimai.

Pirmiausia jis buvo lietuvis, antra – palaikė Abiejų Tautų Respubliką, kurioje ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) turėjo atgimti. Jis nekovojo už Baltarusiją, jis kovojo už LDK, – sakė A.Astapovičius.

(…) Iš esmės mes esame už tai, kad K.Kalinauskas būtų palaidotas Baltarusijoje. Toks sugrįžimas į tėvynę būtų simboliškas tam tikra prasme. Bet gali kilti problemų, kurias visuomenei bus sunku išspręsti, tarkim, kur jis turi būti palaidotas. Čia prasidės ginčai. Jis nacionalinis didvyris ir turi būti palaidotas sostinėje, ant kokio nors aukšto kalno. Tai turi būti daugeliui simbolinė vieta. Manau, jeigu į komisijos sudėtį įeitų valstybės vadovų atstovai, tai turėtų būti vieta Svislovičiaus rajone, kur nors miške“, – kalbėjo istorikas.

Baltarusijos istorijos paminklų ir kultūros apsaugos draugijos pirmininkas Antonas Astapovičius klausimą kelia kitokį – esą o kodėl K.Kalinauskas turėtų būti palaidotas Baltarusijoje, o ne Lietuvoje?

„Jis ten buvo nuteistas, nuosprendis įvykdytas. Rasų kapinėse galėtų būti palaidotas. Jis nacionalinis Baltarusijos, Lenkijos ir Lietuvos herojus. Pažiūrėkime į K.Kalinauską, kas jis buvo iš tikrųjų. Pirmiausia jis buvo lietuvis plačiąja prasme (litovcas), antra – palaikė Abiejų Tautų Respubliką, kurioje ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) turėjo atgimti. Jis nekovojo už Baltarusiją, jis kovojo už LDK. Todėl sakyti, kad jis privalo būti perlaidotas Baltarusijoje, neteisinga. Reikia ieškoti sutarimo su lietuviais“, – tikino A.Astapovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius