-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgija pergudravo euro monetos su Napoleono pralaimėjimu nenorėjusius prancūzus

Belgija šią savaitę pradėjo gaminti monetas Napoleono pralaimėjimo Vaterlo mūšio 200 metų sukakčiai. Monetos dienos šviesą išvydo nepaisant Prancūzijos protestų. Belgija pergudravo kaimynus prancūzus išleisdama ne įprastą dviejų, o 2,5 euro nominalo monetą, skelbia naujienų agentūra AFP.
2,5 nominalo eurų monetos
2,5 nominalo eurų monetos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paryžius anksčiau buvo užprotestavęs Belgijos idėją gaminti progines 2 eurų nominalo monetas Vaterlo mūšio, kuriame buvo sutriuškintas Napoleonas, sukakčiai. Prancūzų teigimu, tokia moneta sustiprintų įtampą tarp kaimynių Europoje, kas ypač nėra naudinga, kai Europos vienybė ir taip pavojuje. 

Prancūzijos protestai pasipylė tuomet, kai Belgija jau buvo pagaminusi 180 tūks. dviejų eurų nominalo proginių monetų su Vaterlo mūšiu. Visos šios monetos buvo išlydytos.

Pasinaudojo išimtimi

Tačiau minties turėti pinigą Vaterlo mūšio atminimui Belgija taip lengvai neatsisakė. Ji pasinaudojo taisykle, leidžiančia euro zonos šalims vienašališkai nuspręsti kaldinti neįprasto nominalo monetas.

Taip šią savaitę į apyvartą buvo išleistos 2,5 euro nominalo monetos, skirtos Vaterlo mūšiui atminti.

Vaterlo mūšis įvyko 1815 m. birželio 18 dieną. Jame anglų kariuomenė sugebėjo atlaikyti prancūzų armijos puolimą, o laiku į mūšio lauką atskubėjusi Prūsijos kariuomenė nulėmė visą mūšio eigą ir Napoleonas pralaimėjo. Po mūšio Napoleonas buvo ištremtas į Šv. Elenos salą Atlanto vandenyne.

Prancūzai tikina, kad šis mūšis iki šiol kolektyvinėje sąmonėje sukelia rezonansą ir yra svarbesnis nei kiti mūšiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2,5 nominalo eurų monetos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./2,5 nominalo eurų monetos

Nenorėjo pykdyti

Tačiau Belgijos finansų ministras Johanas Van Overtveldtas teigia, kad 70 tūkst. naujų monetų nebuvo išleistos tam, kad Prancūzija supyktų.

„Mūsų tikslas nebuvo atgaivinti senus kivirčus. Modernioje Europoje yra daug kur kas svarbesnių dalykų, kuriuos reikia spręsti“, – tikino jis.

„Tačiau naujųjų laikų istorijoje svarbesnio ar bent jau labiau prisimenamo mūšio už Vaterlo nebuvo“, – pridūrė ministras.

Kolekcininkų grobis

2,5 eurų nominalo monetos bus naudojamos Belgijos parduotuvėse, tačiau manoma, kad pirmieji jas „išgaudys“ kolekcininkai.

Šios monetos už 6 eurus bus parduodamos ir specialiuose plastikiniuose maišeliuose.

Ant monetos vaizduojamas Vaterlo mūšio vietoje pastatytas paminklas, o kitoje pusėje – kariuomenių išsidėstymas per mūšį.

Planuojama, kad kolekcininkai galės už 40 eurų nusipirkti ir 10 eurų sidabrinę proginę monetą su Vaterlo mūšio simbolika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius