-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Buvę politiniai kaliniai ir tremtiniai reikalauja mokyklose plačiau dėstyti apie pokarį

Pirmadienį Vilniuje prie Švietimo ir mokslo ministerijos susirinkę buvę Lietuvos politiniai kaliniai ir tremtiniai ragino ministeriją atkreipti dėmesį į esą netinkamą ir pernelyg menką šalies moksleivių mokymą apie Lietuvos partizaninį bei rezistencinį periodą.
Renginio akimirka
Asociatyvinė nuotrauka. Pokaris. / Giedrės Maksimovicz nuotr.

Į vidurdienį prasidėjusį piketą susirinko apie 30–40 vyresnio amžiaus žmonių, jie giedojo tautiškas dainas, per megafoną kreipėsi į susirinkusiuosius, laikė plakatus su užrašais „Reikalaujam pasipriešinimo istorijos egzamino mokykloje“, „Su mumis prezidentė“. Tarp jų buvo monsinjoras Alfonsas Svarinskas, Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Seime Auksutė Ramanauskaitė–Skokauskienė.

Pasak vieno iš akcijos rengėjų Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos (LPKTB) valdybos pirmininko Vyto Miliausko, susirinkta prie ministerijos, nes esą „Lietuvos istorijoje yra balta dėmė – pokario istorijos dėstymas mokykloje“.

„Labai prastai dėstomas yra partizaninis, rezistencinis judėjimas, kurio metu galvas padėjo per 20 tūkst. žmonių, o apie tai šiuolaikinis mokinys praktiškai nieko nežino“, – BNS sakė V.Miliauskas.

Pasak LPKTB atstovo, dabartiniai mokiniai veikiausiai žino, kas toks buvo Antanas Sniečkus (Lietuvos komunistų partijos vadovas – BNS), tačiau tikrų patriotų nežino. Anot jo, mokymą apie pokario judėjimą reikėtų praplėsti ir įvesti įskaitinį egzaminą, kad esą mokiniai tikrai išmanytų minėtąjį periodą.

Jis tvirtino, kad kreipimasis su minėtais reikalavimais bus įteiktas švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui, kitiems valdžios atstovams.
Anot pašnekovo, tarp susirinkusiųjų – ne tik LPKTB, bet ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Laisvės kovotojų, Sąjūdžio atstovai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius