Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Demokratijos etosas: jeigu iš esmės esame laisvi, tai kam mums reikalinga valdžia?

Periklis pabrėžė, kad laisvas gyvenimas reikalauja griežtai laikytis įstatymų, nes tik jie apsaugo žmogų nuo neteisybės. Tai išreiškia santykį tarp laisvės, teisingumo ir teisės. XVII ir XVIII a. tai buvo bene pagrindinė svarstymų tema. Keltas esminis klausimas: kas leidžia teisėtai taikyti valdžią, jei žmogus iš esmės yra laisvas?
Kandidatų į prezidentus debatai. Ingrida Šimonytė tiesia ranką Gitanui Nausėdai
Kandidatų į prezidentus debatai. Ingrida Šimonytė tiesia ranką Gitanui Nausėdai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tęsinys. Pradžia: Demokratijos etosas, arba Kaip apriboti politinę galią, nes moralė – bejėgė

Iš šiuolaikinių mąstytojų svarbių įžvalgų šiuo klausimu pateikė Kantas straipsnyje „Apie posakį: teorija gal ir teisinga, bet praktikoje netinkama“ (Kant 1996, p. 58–110).

Kantas pirmiausia klausia, kokie žmonių santykiai padeda suburti politinę bendruomenę? Kuo politinė bendruomenė skiriasi nuo kitų socialinių darinių? Atsakydamas aptaria, kuo unikalus toks žmonių tarpusavio santykis. Žmonės turi save suvokti ne tik kaip racionalias, bet ir kaip politines būtybes.

Dažniausiai santykius tarp žmonių lemia bendri tikslai, tad ir politinė bendruomenė, kaip manoma, gali turėti daug bendrų tikslų. Vis dėlto, pasak Kanto, čia yra esminis skirtumas, kurį svarbu pabrėžti. Politinė bendruomenė neabejotinai turi daugybę tikslų, kurių sutartinai siekia visi jos nariai, tačiau pirmutinis tikslas yra ji pati – politinę bendruomenę svarbu ne tik suburti, bet ir nuolatos palaikyti jos gyvybingumą. Pagrindinis politinės bendruomenės tikslas, kad ir kaip atrodytų paradoksalu, yra patys santykiai, t. y. tos bendruomenės egzistavimas. Kitaip tariant, bendruomenė nėra tik priemonė konkretiems tikslams pasiekti. Politinės bendruomenės sukūrimas bei palaikymas ir yra svarbiausia siekiamybė, pagrindžianti save pačią. Graikai šį fenomeną vadino ousia (οὐσία). Kanto požiūriu, politinė bendruomenė nelygintina su jokiais kitais tarpusavio santykiais, nes jos esmę arba ousia sudaro žmonių bendravimas kaip tikslas savaime, o ne kitų tikslų siekimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius