Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje trečiadienį minimos paliaubų Išsivadavimo kare 98-osios metinės

Estijoje trečiadienį bus minimos paliaubų 1918–1920 metų Išsivadavimo kare 98-osios metinės, prie Išsivadavimo karo paminklų visoje šalyje bus dedami gėlių vainikai, žuvusieji bus pagerbti tylos minute.
Estijos kariai 1919 m.
Estijos kariai 1919 m. / Wikipedia.org nuotr.
Temos: 2 Estija Rusija

Tradiciškai 10.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai, įsigaliojus 1919 metų gruodžio 31 dienos sutarčiai su bolševikine Rusija, 1920 metų sausio 3-ąją buvo nutraukti kovos veiksmai, visa šalis nuščius tylos minutei, pranešė Gynybos pajėgų atstovai.

Talino centre esančioje Laisvės aikštėje numatyta atminimo ceremonija. Vainikus prie monumento padės gynybos, savanoriškų pajėgų ir diplomatinio korpuso atstovai.

Estijos išsivadavimo karas prasidėjo 1918 metais lapkričio 28 dieną. Šiose kovose gindami nepriklausomybę estų kariai kariavo su raudonarmiečiais ir vokiečių kariuomenės junginiu, į kurio sudėtį įėjo Landesveras ir vadinamoji Geležinė divizija.

Vainikai prie Išsivadavimo karo paminklų bus dedami ir kitose šalies dalyse. Paliaubų metinių proga skambės bažnyčių varpai, tylos minutei nutils net šalies radijas.

Sausio 3 dieną visoje Estijoje bus iškeltos nacionalinės vėliavos.

Estijos išsivadavimo karas prasidėjo 1918 metais lapkričio 28 dieną. Šiose kovose gindami nepriklausomybę estų kariai kariavo su raudonarmiečiais ir vokiečių kariuomenės junginiu, į kurio sudėtį įėjo Landesveras ir vadinamoji Geležinė divizija. Per šį karą Estija neteko daugiau nei 6 tūkst. žmonių, iš kurių 4 tūkst. dalyvavo kovos veiksmuose.

1920 metų vasario 2 dieną kariaujančios šalys Tartu mieste pasirašė taikos sutartį.

Pagal sutarties sąlygas, Rusija atsisakė visų teisių į savo buvusią koloniją – Estiją ir pripažino jos nepriklausomybę. Tartu sutartis buvo pasirašyta po Estijai pergalingo karo už nepriklausomybę nuo Rusijos ir tapo pirmąja taikos sutartimi, kurią pasirašė frontų žiedo smaugiama bolševikinė Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius