-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Genocido dieną litvakai minėjo IX forto muziejuje Kaune

Kauno IX forto muziejuje rugsėjo 24-ąją paminėta Lietuvos žydų genocido diena. Į renginį atvykę IV pasaulio litvakų kongreso, skirto Vilniaus geto atminimo 70-osioms metinėms, dalyviai džiaugėsi, kad tokie minėjimai neleidžia pamiršti Antrojo pasaulinio karo metais vykdyto holokausto, apie vykusias žudynes sužino vaikai, kurie šį žinojimą perduos ateinančioms kartoms.
Paroda "Osvencimas" IX forto muziejuje
Pasaulio litvakų kongresas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Renginyje dalyvavo Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade Romanas Senapėdis, kurio iniciatyva IX forto muziejuje atidaryta garsios dailininkės Polinos Čiževskajos paroda „Osvencimas“. Į renginį atvykusi menininkė susirinkusiems pati papasakojo apie savo darbus, padėkojo parodos bendraautoriui ir tekstų autoriui Igoriui Barminui.

Pirmą kartą  paroda „Osvencimas“ prieš keletą metų  buvo pristatyta Berlyne šiuolaikinio meno galerijoje „Hohenschönhausen“. Vėliau dailininkės darbai buvo  eksponuojami Šiaurės Pomeranijoje (Vokietija) ir Rusijos miestuose.

Lauke prie IX foro muziejaus vyko Kauno mokyklų moksleivių akcija „Atminties kelias“, kviečianti prisiminti holokausto aukas, prisiminti vietose gyvenusius  žydus, jų kultūrinį, ekonominį, politinį indėlį į miesto ar miestelio gyvenimą iki nacių okupacijos pradžios.

Po oficialiosios dalies apžiūrėję muziejų ir fortą, minėjimo dalyviai aplankė Kaune įsikūrusius Sugiharos namus, buvusią Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų sąjungos „Lietūkis“ garažų teritoriją, kurioje 1941 m. birželio 27 d. buvo nužudytas apie 50 žydų. Buvo atidengta atminimo lenta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius