-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į albumus sugulė LDK istorija

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės (LDK) valdymo laikotarpio Ukrainoje istorinė medžiaga ar liudijimai apie Lietuvos kunigaikščius Radvilas gula į albumus. Kitąmet žadama išleisti albumą apie kunigaikščius Ostrogiškius.
Lietuvių kariai su skydais Žalgirio mūšyje (rekonstrukcija)
Lietuvių kariai su skydais Žalgirio mūšyje (rekonstrukcija)

Dviejų šimtų metų lietuviškas laikotarpis Ukrainos istorijoje daug kam mažai žinomas, sako leidėjai. Istorinis albumas „Ukraina: Lietuvos epocha 1320–1569“ kaip tik ir išleistas norint užpildyti šią spragą. 

Albume – apie 300 išlikusių archyvinių dokumentų ir rankraščių apie bendros valstybės istoriją.

„Ukrainos istorijoje ir Istorijos institute tas periodas buvo suprantamas kaip lenkų–lietuvių periodas. Nebuvo skiriama iki Liublino unijos ir po jos – ši knyga padarė atradimą. Taip prasidėjo bendri tyrimai“, – pasakoja leidyklos „Baltia Druk “ vyriausiasis redaktorius Virginijus Strolia.

„Istorija svarbi ne tik istorikams, bet ji svarbi šiandien, nes atskleidžia Ukrainos ir apskritai viso regiono, kuriame veikė Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, europietiškas šaknis“, – tikina Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją dalijasi kelios šalys. Todėl albume „Kunigaikščiai Radvilos“ – lietuvių, baltarusių ir ukrainiečių mokslininkų tyrinėjimų išvados.

Kitąmet planuojama išleisti istorinį albumą apie Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės rusėnų kilmės Ostrogiškių giminę. Vienas iš jų – karvedys Konstantinas Ostrogiškis yra palaidotas Kijeve.

„Vorsklos mūšyje vienas iš Ostrogiškių yra žuvęs. Yra Ostrogiškis ir Žalgirio mūšyje dalyvavęs. Pats seniausias Ostrogiškis pravoslavų yra paskelbtas šventuoju. Konstantinas Ostrogiškis yra LDK etmonas, laimėjęs apie 60 karo pergalių“, – vardija leidyklos „Baltiaa Druk“ vyriausiasis redaktorius.

„LDK paveldo Ukrainoje yra, deja, gerokai daugiau negu Lietuvoje. 70 tokių reikšmingų istorinių paminklų –pilių, rūmų, įtvirtinimų – yra Ukrainoje. Didelė dalis yra ir Baltarusijoje“, – atkreipia dėmesį Lietuvos ambasadorius Ukrainoje.

Rengiant albumą apie Ostrogiškius planuojamos ekspedicijos ne tik į buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės šalis. Istorikai medžiagos ieškos, pavyzdžiui, Turkijos archyvuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius