Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Indija nupirko Mahatmos Gandhi archyvą, kad neįvyktų aukcionas

Indija už 1,1 mln. dolerių nupirko laiškų, dokumentų ir nuotraukų kolekciją, susijusią su Indijos nepriklausomybės simboliu Mahatma Gandhi, kad neleistų įvykti planuotam aukcionui Londone.
Mahatmos Gandhi archyvas
Mahatmos Gandhi archyvas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Archyvas, kuris priklausė artimam Gandhi draugui Hermannui Kallenbachui, Vokietijos žydui, kultūristui ir architektui, aukcione „Sotheby's“ turėjo būti parduotas antradienį.

Indijos kultūros ministerijos bendrasis sekretorius Sanjivas Mittalas sakė, kad vyriausybė už visą kolekciją sumokėjo 700 tūkst. svarų ir kad ji bus parvežta į Indiją, į Nacionalinį archyvą.

„Manyta, kad šie laiškai yra svarbūs Gandhi minčiai įvairiais klausimais studijuoti, – žurnalistams sakė S.Mittalas. – Kadangi jau turime kai kuriuos Kallenbacho ir Gandhi vienas kitam siųstus laiškus, pamanėme, kad tai padės mums užpildyti mūsų kolekcijos spragas“.

„Sotheby's“ prieš aukcioną apskaičiavo, kad kolekcija turėtų kainuoti 500-700 tūkst. svarų.

Indijos istorikas Ramachandra Guha tuos laiškus surado H.Kallenbacho giminaitės Isos Sarid namuose.

Indijos žiniasklaida pranešė, kad vyriausybė minimą kolekciją nupirko po kelias savaites trukusių intensyvių derybų su gyvais likusiais H.Kallenbacho giminaičiais.

Gandhi provaikaitis Tusharas Gandhi sveikino vyriausybės sprendimą parvežti kolekciją į Indiją.

„Tai – reikšminga kolekcija, nes suteikia mums (progą) iš labai arti pažvelgti į labai ilgai trukusius “Bapu„ (Tėvo) ir Kallenbacho ryšius“, – sakė jis.

Daugumą tų laiškų, parašytų per keturis dešimtmečius nuo 1905-ųjų iki 1945-ųjų, rašė Gandhi giminaičiai, draugai ir sekėjai, tačiau taip pat yra ir 13 jo paties H.Kallenbachui rašytų laiškų.

Juose minimos ankstyvosios Gandhi politinės kampanijos ir žmonos Kasturbos liga.

„Ji šiandien suvalgė kelias vynuoges, bet ir vėl kankinasi“, – viename laiške rašė jis.

Kitame laiške, parašytame prieš sugrįžimą į Indiją iš Pietų Afrikos Respublikos, Gandhi sako: „Viską rašau sėdėdamas ant grindų ir nuolat valgau pirštais. Indijoje nenoriu atrodyti nerangus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius