-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Archeologai: Irake klestėjo viena iš pirmųjų krikščionių bendruomenių

Irake atnaujinus archeologinius kasinėjimus rasta daugiau įrodymų, kad prieš 1700 metų šalyje klestėjo viena iš pirmųjų krikščionių bendruomenių, įnešusių turtingą įnašą į arabų istoriją.
Archeologija
Archeologija / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Archeologai stengiasi atkurti Al-Hirą – legendomis apipintą arabų miestą, kuris, galbūt, jei ne staigi islamo ekspansija po kelių šimtmečių, galėjo tapti Arabijos Roma.

Dėl amerikiečių intervencijos į Iraką darbai buvo sustoję, tačiau neseniai istorikai vėl ėmėsi tyrinėti, jų teigimu, turtingą krikščionybės istoriją Irake.

Mūsų laikais tokie teiginiai skamba paradoksaliai, tačiau istorikai įsitikinę – III amžiuje įkurta Al-Hira buvo viena iš pagrindinių jėgų regione. Al-Hiroje slypi arabiško rašto ištakos.

„Rasti kryžiai rodo, kad šie griuvėsiai mena krikščionių laikus. Teiginį patvirtina ir čia rastos dekoracijos“, – sako archeologas Ali Abdul-Abbasas Al-Fatli.

Prieš kelerius metus čia buvo atrasti bažnyčios ir vienuolyno griuvėsiai. Tačiau archeologai įsitikinę, kad tai tik pradžia. Septyniolikos kilometrų spinduliu jie tikisi rasti dar bent tuziną krikščioniškų pastatų.

Archeologai viliasi, kad jie vieną dieną sugrąžins į Iraką krikščionių piligrimus, kurių šalis nematė šimtmečius.

Iškilus islamui Al-Hirą užkariavo musulmonai ir didingas krikščionių miestas kartu su visa krikščionybe buvo užpustytas arabų smėlio. Dabar Irake vos 3 procentai gyventojų laiko save krikščionimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius