Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irena Degutienė: tikrieji istorijos kūrėjai buvo ne budeliai, o žydus gelbėję žmonės

Holokausto akivaizdoje tikrieji istorijos kūrėjai buvo ne budeliai ir jų parankiniai, bet žydus gelbėję pramonininkas Oskaras Schindleris, Japonijos diplomatas Chiune Sugihara, ūkininkai ir inteligentai, penktadienį Aukštųjų Panerių memoriale pagerbdama Lietuvos žydų genocido aukas sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.
Irena Degutienė
Irena Degutienė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ji pabrėžė, kad tikrasis Lietuvos veidas nacių okupacijos metais buvo tie 819 žmonių, kurie šiandien įrašyti į Lietuvos piliečių – Pasaulio teisuolių – sąrašą.

„Todėl visame pasaulyje stovintys paminklai žydų gelbėtojams iš tikrųjų yra skirti ne tik jiems. Jie – išgelbėtam žmogiškumui ir žmogaus teisei vadintis žmogumi“, – tvirtino parlamento vadovė.

I.Degutienė pabrėžė, kad kasmet rugsėjo 23-iąją draugėn žmones suburia skaudi istorinė praeitis, tragiškai palietusi mūsų valstybės, žydų tautos, visų kartu gyvenusių ir gyvenančių žmonių likimus. 

„Atrodytų, bėgant laikui, XX amžiaus vidurio žaizdos ir skauduliai turėtų užgyti ar bent jau aprimti. Tačiau Holokaustas tapo per daug tikru išgyvenimu ne tik žydų tautai, bet ir visai žmonijai. Dar gyvi žmonės, savo akimis matę žydų tautos tragediją, matę žiaurias ir beprasmiškas žudynes. Gyvi ir tie, kurie, rizikuodami savo ir vaikų gyvybe, pasipriešino žmogaus sugyvulėjimui“, – Seimo Ryšių su visuomene skyriaus pranešime cituojama I.Degutienė.

Anot jos, žydų gelbėtojai gelbėjo ne tik nekaltų aukų gyvybes, bet žmogiškumą, teisingumą ir mūsų tautos garbę bei orumą.

„Tai buvo skirta gelbėti Lietuvai – jos garbei, jos vardui pasaulyje. O kiekvienas, niekinęs ir žudęs kitos tautos žmogų, pirmiausiai niekino ir žudė savo tautą, jos dvasią, jos ateitį“, – pareiškė Seimo pirmininkė. 

1943 metų rugsėjo 23 dieną naciams likvidavus Vilniaus getą, buvo iš esmės sunaikinta Vilniaus žydų bendruomenė – dalis geto gyventojų sušaudyti Paneriuose, kita dalis geto kalinių išvežti iš Lietuvos į koncentracijos stovyklas. Šią datą, kaip simbolį prisiminti sunaikintą Lietuvoje gyvenusią žydų bendruomenę, 1994 metais Seimas paskelbė Lietuvos valstybės atmintina diena.

Šiemet sukanka 70 metų nuo tragiškų įvykių Lietuvoje, kai 1941 metais, prasidėjus nacių okupacijai, prasidėjo ir masinis Lietuvos žydų bendruomenės naikinimas.

2011-ieji Lietuvoje paskelbti Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metais.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius