Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islamišką paveldą Saudo Arabijoje išstumia prekybos centrai, viešbučiai ir viešieji tualetai

Nuo 1985 m. sugriauta daugiau negu 98 proc. Saudo Arabijos istorinių ir religinių vietų. Islamo lopšiu vadinamos valstybės valdžia negailestingai naikina su pranašu Mahometu ir ankstyvaisiais islamo istorijos amžiais susijusias vietas. Vietoje jų kyla prabangūs viešbučiai, prekybos centrai ir viešieji tualetai, rašo naujienų svetainė time.com.
Meka
Meka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Daugybę šimtmečių švenčiausia musulmonų vieta laikoma Kaaba, esanti Mekos miesto centre, buvo apsupta prabangių Osmanų imperijos laikų pastatų su kolonomis. Tačiau 2014 m. lapkritį šie istoriniai pastatai buvo nugriauti, įgyvendinant Saudo Arabijos valdžios paskelbtą Mekos didžiosios mečetės plėtros planą.

Įgyvendinus šį 2011 m. parengtą 21 mlrd. dolerių vertės projektą, vietoje Osmanų eros pastatų išdygs viešbučiai, skirti milijonų musulmonų piligrimų iš viso pasaulio, kiekvienais metais aplankančių Meką ir Mediną, apgyvendinimui.

Vis dėlto, Saudo Arabijos valdžios kritikai teigia, kad šis senovinių pastatų griovimas yra vyriausybės kampanijos, kuria siekiama sunaikinti istorines ir religines vietas visoje karalystėje, dalis. 

„Atrodo, kad jie nori sunaikinti istoriją“, – Saudo Arabijos valdžios politiką komentavo Vašingtone esančio Persų įlankos šalių tyrimų instituto atstovas Ali Al Ahmedas.

Per pastaruosius kelerius metus daugybė pranašo Mahometo laikus siekiančių mečečių ir Osmanų imperijos valdymo laikais pastatytų rūmų ir akmeninių tiltų buvo nugriauta. Londone įsikūrusios organizacijos „Islamiškojo paveldo tyrimų fondas“ duomenimis, nuo 1985 m. Saudo Arabijoje sugriauta daugiau kaip 98 proc. istorinių ir religinių vietų šalyje.

„Atrodo, kad jie nori sunaikinti istoriją“, – Saudo Arabijos valdžios politiką komentavo Vašingtone veikiančio Persų įlankos šalių tyrimų instituto atstovas Ali Al Ahmedas.

Nors Saudo Arabijos valdžia jau ilgą laiką griauna istorines vietas, tačiau ekspertai teigia, kad pastaruoju metu ši tendencija sustiprėjo. Prieš keletą mėnesių buvo nugriautas pranašo Mahometo dėdei priklausęs namas. Vietoje jo iškils prabangus viešbutis. Be to, pasigirdo gandai, kad grėsmė iškilo ir Medinoje esančiam Mahometo kapui bei Mekoje esančiam namui, kuriame gyveno pranašas. 

Saudo Arabijoje vyraujanti islamo kryptis vahabizmas smerkia kapų ir įvairių religinių bei istorinių vietų lankymą. Vahabitai teigia, kad šių vietų lankymas ir garbinimas yra didžiausia nuodėmė, nes tai yra viena iš stabmeldystės formų – žmonės pradeda garbinti vietas, bet ne Alachą.

Pastaraisiais metais vahabitai užsimojo ištrinti daug islamo istorijai svarbių vietų Mekoje. Mahometo pirmosios žmonos Hadidžos namas buvo paverstas viešuoju tualetu, o pirmojo islamo kalifo Abu Bakro namo vietoje iškilo viešbutis „Hilton“.

Mahometo pirmosios žmonos Hadidžos namas buvo paverstas viešuoju tualetu, o pirmojo islamo kalifo Abu Bakro namo vietoje iškilo viešbutis „Hilton“.

Be to, Kaabos priegose šiuo metu yra prabangūs viešbučiai, daugiaaukštė automobilių stovėjimo aikštelė ir penkių aukštų prekybos centras. 

Svarbu pažymėti, kad Saudo Arabijos valdžia niekada nenorėjo, jog šventasis musulmonų miestas Meka būtų įtrauktas ir į UNESCO saugomų vietų sąrašą.

Be to, daugelis kitų musulmoniškų valstybių taip pat nekelia islamo istorinių vietų naikinimo klausimo.

Vienintelė išimtis yra Turkija, kurios pirmtakės Osmanų imperijos istorinis paveldas ir yra griaunamas Saudo Arabijoje. Rugsėjį Turkijos religinių reikalų valdybos vadovas Mehmetas Gormezas vienam Saudo Arabijos ministrui pareiškė, kad dangoraižių statymas prie Kaabos yra istorijos naikinimo aktas. 

„Istorija šventojoje žemėje yra naikinama kiekvieną dieną“, – pridūrė M.Gormezas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius