-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išleistas mokslinis leidinys apie LDK kariuomenės pergalę Mėlynųjų Vandenų mūšyje

Krašto apsaugos ministerija Lietuvos didžiosios kunigaikštystės kariuomenės pergalės prieš Aukso ordą 650-ųjų metinių proga išleido į lietuvių kalbą išverstą ukrainiečių autoriaus Felikso Šabuldo leidinio „1362 m. Mėlynųjų Vandenų mūšio šiuolaikinė mokslinė interpretacija“ elektroninę versiją. Pratarmę šiam darbui parengė prof. dr. Alfredas Bumblauskas.
Mėlynųjų Vandenų mūšio leidinio viršelis
Mėlynųjų Vandenų mūšio leidinio viršelis / Organizatorių archyvo nuotr.

Autorius, vienas iš iškiliausių ukrainiečių medievistų Feliksas Šabuldo (1941–2012), leidinyje pristato mokslininkų kontraversiškai vertinamo Mėlynųjų Vandenų mūšio 1362 m. problematiką.

Darbe išsamiai ir kritiškai aptariami istoriniai šaltiniai, analizuojamas jų teikiamos informacijos patikimumas.

Nuosekliai ir analitiškai apžvelgiama mūšio tyrinėjimų istorija, pristatomos ne tik skirtingos, bet ir priešingos tyrėjų pozicijos mūšio vietos, laiko, jo reikšmės ir pasekmių klausimais.

Šiame darbe F. Šabuldo, interpretuodamas seniai žinomus šaltinius ir pasitelkdamas naujus, didesnį dėmesį skirdamas politiniam tarptautiniam mūšio kontekstui, ypač situacijai Aukso ordoje, pateikia savo XIV a. septintojo dešimtmečio įvykių Ukrainos žemėse versiją bei įžvalgas dėl Mėlynųjų Vandenų mūšio vietos ir laiko, aplinkybių ir rezultatų, mūšio įtakos geopolitinei Rytų Europos regiono, taip pat Aukso ordos situacijai ir net civilizaciniams pokyčiams Eurazijos stepėse.

Leidinio parengimą organizavo Ministro Pirmininko tarnyba kartu su Lietuvos istorijos institutu ir Krašto apsaugos ministerija. Leidinį iš ukrainiečių kalbos vertė Valentinas Kulinič.

Mėlynųjų Vandenų mūšis buvo reikšmingas istorinis įvykis, žymėjęs mongolų totorių viešpatavimo Rytų Europoje pradžios pabaigą.

Jame Algirdo vadovaujami kariai prie Mėlynųjų Vandenų sutriuškino totorių pajėgas ir įtvirtino LDK politinę valdžią Ukrainos žemėse.  Išvaduotą Podolę Algirdas atidavė valdyti Karijotaičiams, o Kijevą – vyriausiajam sūnui Vladimirui. Iš Kijevo ir Kijevo žemės buvo išvyti mokesčius rinkę Aukso ordos baskakai, o LDK valdos pasiekė tarptautinį prekybos kelią iš Vidurio Europos per Podolę į Genujos kolonijas Juodosios jūros šiaurės pakrantėje.

Mėlynųjų Vandenų mūšis atvertė naują puslapį Lietuvos ir Ukrainos santykiuose. Po šio mūšio Ukrainos žemės įėjo LDK sudėtį ir išliko joje iki Liublino unijos. Ši priklausomybė reikšmingai paveikė Ukrainos europinės tapatybės formavimąsi.

Felikso Šabuldo leidinio „1362 m. Mėlynųjų Vandenų mūšio šiuolaikinė mokslinė interpretacija“ elektroninę versiją galite parsisiųsti iš Krašto apsaugos ministerijos interneto svetainės adresu.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius