Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos ambasadorius Lietuvoje V.Čchikvadzė: „Istorija be reikalo politizuojama“

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė sako, kad istorija yra be reikalo politizuojama, o okupacijos temos eskalavimas neskatina dvišalių santykių plėtojimosi.
Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė
Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė / Karolio Kavolėlio / BFLnuotr.

Pasak Rusijos diplomatinės misijos Vilniuje vadovo, „pretenzijų Rusijai reiškimas vargu ar turi kokią nors perspektyvą“.

„Istoriniai faktai vertinami iš visiškai skirtingų požiūrio taškų ir be reikalo politizuojami. Dar daugiau, yra akivaizdžių bandymų iškraipyti istorijos faktus“, – sakė V.Čchikvadzė „Lietuvos žinioms“ interviu, kuris skelbiamas penktadienį.

Ambasadorius teigė, kad skirtingai traktuojami įvykiai buvo „nulemti“ Antrojo pasaulinio karo ir pokario istorijos. V.Čchikvadzės teigimu, istorija turi užsiimti istorikai, o ne politikai.

Rusijos ir Baltijos šalių santykiuose dažnai iškyla Sovietų Sąjungos Antrojo pasaulinio karo metais įvykdytos okupacijos klausimas. Oficialioji Maskva pastaraisiais metais ne kartą yra sakiusi, kad įvykių negalima laikyti okupacija, nors Vakarų valstybės ir tarptautiniai teismai pripažįsta buvus Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupaciją.

Lietuvos Vyriausybę siekti okupacijos žalos atlyginimo įpareigoja referendumo rezultatai.

Mes juk nekeliame klausimo dėl SSRS išlaidų, kuriant infrastruktūrą Lietuvos SSR, statant uostus, elektrines, taip pat atominę jėgainę, kompensavimo, – teigė V.Čchikvadzė.

„Jūs atkakliai stumiate mane prie vadinamojo sovietinės okupacijos klausimo. Kodėl vadinamojo? Jau ne kartą pareikšta, kad Rusija nėra atsakinga už buvusios SSRS valdžios sprendimus. Tai principinė Rusijos pozicija ir šis klausimas mums yra baigtas. Savo istorijos politinės konjunktūros naudai perrašyti nesirengiame“, – sakė Rusijos ambasadorius.

„Vadinamosios okupacinės tematikos eskalavimas, be abejonės, neskatina dvišalių santykių plėtojimosi. Mes juk nekeliame klausimo dėl SSRS išlaidų, kuriant infrastruktūrą Lietuvos SSR, statant uostus, elektrines, taip pat atominę jėgainę, kompensavimo. O kas įvertins Vilniaus ir Klaipėdos grąžinimą Lietuvai?“ – teigė V.Čchikvadzė.

Anot diplomato, Rusijoje atidžiai sekami ir teigiamai vertinami Lietuvos vadovų pareiškimai apie ketinimus gerinti dvišalius santykius, o pastaruoju metu yra sukauptas „tam tikras pozityvas“.

„Dabar svarbu, kad jis pereitų į naują kokybę ir valstybių santykiai pakiltų į kitą lygmenį. Tačiau ne žodžiais, o veiksmais“, – sakė ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius