-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Istorijos detektyvuose“ – lietuvių nekropolio paslaptys

Tūkstantis metų, daugiau nei trisdešimt hektarų, keturiasdešimt kartų – taip galime apibūdinti mažai kam žinomą, tačiau labai įspūdingą vietą Lietuvoje. Kokia tai vieta ir kokios paslaptys joje slypi, nusprendė išsiaiškinti LRT televizijos laida „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu.
Virginijus Savukynas
Virginijus Savukynas

Senovės pasaulio nekropoliai, kuriuose žmonės laidojo prieš tūkstančius metų savo artimuosius, žavi mus iki šiol. Tai ir Egipto Gazos piramidės, ir Antikos pasaulio nekropoliai. Jie traukia savo paslaptimis, savo keisčiausiomis istorijomis. Tačiau mažai kas žino, jog ir mes turime milžinišką nekropolį, kuriame lietuviai savo protėvius laidojo ištisą tūkstantį metų.

Archeologas Algirdas Girininkas teigia: „Ta vieta buvo lietuviams labai svarbi dvasiniu požiūriu. Ir jie turėjo į ją gal ir iš tolesnių vietų vežti savo mirusiuosius.“

Šis nekropolis užmena dar vieną mįslę: XII – XIII amžiaus liudijimų jame neišlikę. Jame  archeologai neranda šio laikotarpio kapų. Kodėl? Čia į pagalbą laida pasitelks mitologus ir supažindins su Sovijaus mitu. Kokias jis paslaptis slepia? Taip pat naujai pažvelgs į Šventaragio mįsles. Pasirodo, jog tokių vietų Lietuvoje yra ne tik Vilniuje.

„Tokių Šventaragių yra daugiau. Spėjama, kad yra 10-12 vietų Lietuvoje“, – sakys laidoje archeologas Vykintas Vaitkevičius.

Kaip lietuviai tūkstantį metų laidojo pilkapynuose, kodėl po to nustojo laidoti, kur dingo XIII a. lietuvių kapai? Į tai atsakymo ieškos Virginijus Savukynas laidoje „Istorijos detektyvai“ šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius