Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorikas Gudavičius: aš buvau prisitaikėlis

Vilniaus knygų mugėje ketvirtadienį pristatyta istoriko Edvardo Gudavičiaus knyga „Visa istorija yra gyvenimas“. Deja, pats autorius į pristatymą „dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių“ negalėjo atvykti, tačiau apie profesorių ir knygoje jo atskleistus asmeninius išgyvenimus, pastebėjimus bei visos kartos patyrimus diskutavo knygos sudarytojas ir istorikų bendruomenės nariai.
Edvardo Gudavičiaus į pristatymą „dėl nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių“ negalėjo atvykti
Istorikas Edvardas Gudavičius / Alvydo Opulskio/15min.lt montažas

„Sugalvojau pakalbinti profesorių Gudavičių net dvylika kartų, atimti iš jo 29 valandas brangaus laiko, turėdamas du tikslus. Norėjau parodyti žmogaus istorijoje ir istorijos žmoguje tapsmą per vieno istoriko asmeninį gyvenimą“, – knygos idėjos pradžią prisiminė jos sudarytojas Aurimas Švedas.

Anot jo, šioje knygoje pakankamai daug asmeniškų dalykų, kurie gali būti įvairiai traktuojami ir suprantami. Profesorius knygos puslapiuose atvirai prisipažįsta, kad sovietmečiu jis buvo prisitaikėlis – viešumoje gyveno to laikmečio ideologijai priimtiną gyvenimą.

Daugelis istorikų, išgyvenusių sovietmetį, nesugeba savęs sąžiningai ar autentiškai prisiminti tais laikais, yra linkę save heroizuoti, dramatizuoti. Tai nesvetima ir profesoriui Gudavičiui, bet jis pats tai pripažįsta.„Jei profesorius nebūtų papasakojęs apie tą mažų galimybių epochą ir gyvenimą laisvės nebuvimo sąlygomis, mes būtume daug praradę. O jis net labai brutaliai apie save pasakė: „Aš esu prisitaikėlis“, – jį sukrėtusius profesoriaus žodžius prisiminė istorikas Artūras Vasiliauskas.

Jaunosios kartos istorikai E. Gudavičių gyrė už atvirumą ir kritišką savo prisiminimų vertinimą knygoje.

„Gudavičius neslėpė žinojęs, kad sukdamas į istoriją jis suko į tam tikro sunykusios egzistencijos kelią, kuriame turi būti susiskaldęs arba net save praradęs. Vidinį gyvenimą galėjai gyventi tik užsidaręs nuo viešumos“, – sakė istorikas Nerijus Šepetys. – Daugelis istorikų, išgyvenusių sovietmetį, nesugeba savęs sąžiningai ar autentiškai prisiminti tais laikais, yra linkę save heroizuoti, dramatizuoti. Tai nesvetima ir profesoriui Gudavičiui, bet jis pats tai pripažįsta, teigdamas, kad jo pasakojimais ir prisiminimais negalima pasitikėti.“

Kitas istorikų bendruomenės narys Eligijus Raila džiaugėsi, kad knyga parodo, koks dvilypis buvo istoriko gyvenimas sovietmečiu.

„Puiku, kad pavyko prakalbinti vieną iš tų žmonių, kuris iš tiesų patyrė didžiulis virsmus pasaulyje, Ši knyga – ne vieno, bet visos kartos, generacijos, išgyvenusios didžiausius kultūrinius, socialinius ir dvasinius lūžius, istorija, – pabrėžė istorikas. – Istoriko situacija sovietmečiu buvo be galo sunki, net vulgari, todėl ją pamatyti labai įdomu.“

Pokalbių knygą su E. Gudavičiumi „Visa istorija yra gyvenimas“ išleido leidykla „Aidai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius