-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonija grąžino Pietų Korėjai dalį pagrobtų senovinių archyvų

Tokijas antradienį grąžino Pietų Korėjai daugiau nei tūkstantį tomų istorinių dokumentų, kurie buvo pagrobti, kai Korėjos pusiasalis buvo Japonijos kolonija, o šiuo žingsniu siekiama pagerinti netvarius abiejų šalių santykius.
Senovinės knygos
Senovinės knygos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tradicinių atlikėjų trupė dalyvavo sutikimo ceremonijoje į vakarus nuo Seulo esančiame Inčono tarptautiniame oro uoste, į kurį buvo atskraidinta daugiau apie 1 200 tomų dokumentų. Po ceremonijos, kurioje dalyvavo Pietų Korėjos ir Japonijos pareigūnai, šios knygos bus išvežtos į vieną valstybinį muziejų Seule.

Šiuose archyvuose esama protokolų, aprašančių karališkąsias vestuves, laidotuves, puotas ir kitus įvykius valdant Čosono dinastijai, kuri Korėjoje viešpatavo nuo XIV šimtmečio iki 1910 metų, kai šalį užgrobė Japonija.

Tokijas sutiko grąžinti šiuos dokumentus pernai, siekiant pagerinti dvišalius santykius.

Japonijos premjeras Yoshihiko Noda atgabeno penkis šių vertingų knygų tomus spalį, kai jis Seule susitiko su Pietų Korėjos prezidentu Lee Myung-Baku.

Seulo ir Tokijo santykiai tebėra įtempti dėl ginčų, likusių nuo Japonijos kolonijinio valdymo, trukusio 1910-1945 metais.

Ypač daug nesutarimų kildavo dėl ginčijamų salų Japonijos (Rytų) jūroje, kurias korėjiečiai vadina Dokdo, o japonai Takešimos salomis.

Seulas taip pat skundžiasi kaimyninės šalies mokyklų vadovėliuose pateikiama klaidinga jų bendros istorijos interpretacija. Pietų Korėja taip pat nori derėtis dėl kompensacijų už tai, kad japonai per Antrąjį pasaulinį karą išnaudojo korėjietes kaip sekso verges.

Tuo tarpu Japonija tvirtina, kad visi ginčai dėl kolonijinio valdymo buvo išspręsti sumokėjus kompensaciją 1965 metais, kuri atvedė prie santykių normalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius