-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių

JAV pareigūnai trečiadienį grąžino Irakui 3,8 tūkst. senovinių dirbinių, kontrabanda įvežtų į Jungtines Valstijas ir rastų vienoje meno ir amatininkų dirbiniais prekiaujančioje bendrovėje.
JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių
JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 3 Irakas Menas Istorija

Tarp šių daiktų esama dantiraščiu išrašytų molinių lentelių, cilindrinių antspaudų ir molinių bulių (nuosavybę patvirtinančių antspaudų). Daugelis molinių lentelių, datuojamų 2100–1600 metais prie mūsų erą, yra kilusios iš senovinio šumerų miesto Irisagrigo, nurodė pareigūnai.

Molinių lentelių su dantiraščio tekstais siuntos buvo iš pradžių sulaikytos muitinės agentų, bet klaidingai įvardytos kaip čerpių pavyzdžiai, skirti bendrovei „Hobby Lobby“.

Ši bendrovė pernai sutiko atiduoti tūkstančius irakietiškų senoviniu dirbinių ir sumokėti 3 mln. dolerių pagal taikos susitarimą, kad užbaigtų JAV vyriausybės iškeltą civilinę bylą. „Hobby Lobby“ tvirtino šiuos dirbinius neteisėtai importavusi iš naivumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių

Teisingumo departamentas nurodė, kad tūkstančiai dantiraščio lentelių ir molinių bulių buvo kontrabanda įvežtos į Jungtines Valstijas per Jungtinius Arabų Emyratus ir Izraelį. Siuntos su šiais dirbiniais buvo nugabentos Oklahomoje įsikūrusiai bendrovei.

„Hobby Lobby“ teigė, kad šių dirbinių įsigijimas „atitinka bendrovės misiją ir aistrą Biblijai“, siekiant išsaugoti juos ateities kartoms ir dalytis šia medžiaga su viešosiomis institucijomis bei muziejais.

Bendrovės įkūrėjas milijardierius evangelikas Steve'as Greenas yra praeitais metais Vašingtone atsidariusio Biblijos muziejaus valdybos pirmininkas.

Federalinis prokuroras Richardas Donoghue trečiadienį sakė, kad JAV pareigūnai „didžiuojasi atlikę vaidmenį išimant šias Irako istorijos daleles iš neteisėtai įgytų senienų juodosios rinkos ir sugrąžinti juos Irako žmonėms“.
Šie dirbiniai „mums yra labai svarbūs ir turėtų būti grąžinti namo“, sakė Irako ambasadorius Jungtinėse Valstijose Fareedas Yasseenas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV grąžino Irakui 3,8 tūkst. kontrabanda įvežtų senovinių dirbinių

Vašingtone įvykusi ceremonija yra pirmasis nuo 2015 metų JAV įvykdytas kultūros vertybių grąžinimas Irakui.

Nuo 2008 metų JAV Imigracijos ir muitinės tarnyba (ICE) grąžino Irakui daugiau kaip 1,2 tūkst. dirbinių. Šioje šalyje daug kultūros vertybių buvo išgrobstyta po 2003 metais surengtos JAV vadovaujamos karinės invazijos, nuvertusios diktatorių Saddamą Husseiną. Papildomu smūgiu Irako senoviniam paveldui tapo 2014 metais prasidėjusi džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų invazija, per kurią buvo apiplėšta arba nuniokota daugybė archeologinių vietų ir muziejų.

„Hobby Lobby“ vadina save didžiausia pasaulyje prekiautoja meno ir amatininkų dirbiniais. Kompanija turi apie 32 tūkst. darbuotojų ir veikia 47 valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius