Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pasiuntinė antisemitizmo klausimais: Lietuva negali eiti į priekį, kol teisingai nesupras savo istorijos

Lietuva negali eiti į priekį, kol teisingai nesupras savo istorijos, sakė Vilniuje trečiadienį vyksiančioje tolerancijai skirtoje konferencijoje dalyvaujanti Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Valstybės departamento specialioji pasiuntinė kovos su antisemitizmu klausimais Hannah Rosenthal.
Dovydo žvaigždė
Dovydo žvaigždė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuva nuoširdžiai stengiasi atsilaikyti prieš tai (netoleranciją – BNS), bet manau, kad negalima su tuo iki galo susitvarkyti ir jūs negalite eiti į priekį, kol nesuprasite savo istorijos teisingai“, – konferencijoje BNS trečiadienį sakė H.Rosernthal.

Anot JAV Valstybės departamento atstovės, Lietuvai suprasti savo istoriją gali padėti ir tai, kad kartu su sunaikinta žydų bendruomene ji neteko ir didelės dalies savo kultūros.

„Lietuvoje žydų bendruomenė buvo gyvybinga, jai sekėsi, ji buvo gerbiama. Ji sudarė 30 proc. Vilniaus, ir staiga kažkas atsitiko. (…) Tai nebuvo tik Vokietijos okupacija, žmonėms kažkas atsitiko. Aš visiškai suprantu, kodėl žmonėms sunku tai suvokti“, – kalbėjo ji.

„Visa tai yra svarbios pamokos, padedančios Lietuvai ir kitoms šalims suprasti savo istoriją, gedint to, ko jie neteko – ne tik to, ką jie padarė ankstesnio režimo metu. Išnyko didelė kultūros dalis ir, manau, kad ši Vyriausybė, premjeras Andrius Kubilius, daro didžiulį darbą, sakydamas „Man nerūpi, ką žmonės galvoja – tai labai svarbu Lietuvos ateičiai“, – tęsė H.Rosenthal.

Trečiadienį Lietuvoje vykstančioje konferencijoje, skirtoje Tarptautinei tolerancijos dienai, aptariama saviraiškos laisvė totalitarinio režimo sąlygomis, antisemitizmo, ksenofobijos, rasizmo ir kitų diskriminacijos formų problema šiuolaikinėje visuomenėje bei tikėjimo laisvė.

1995 metais Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) lapkričio 16-ąją paskelbė Tarptautine tolerancijos diena, kuri kasmet minima daugelyje demokratinių šalių. Lietuvoje ši diena minima nuo 2003 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius