-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeruzalėje rasta Jėzaus laikų drobulė (nuotraukos)

Savano (įkapių drobulė) dalių pirmą kartą rasta Jėzaus Kristaus laikų laidojimo rūsyje, esančiame Jeruzalėje. Tai paskelbė archeologai iš vietos Žydų universiteto bei tyrėjai iš Kanados ir JAV, rašoma britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainėje.
Drobulės skiautė aptikta Jėzaus laikų kapavietėje.
Drobulės skiautė aptikta Jėzaus laikų kapavietėje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis radinys, pabrėžia mokslininkai, pastebimai skiriasi nuo visame pasaulyje žinomos, bet prieštaringų nuomonų keliančios Turino drobulės. Kai kas tiki, kad būtent ji buvo tas savanas, kuriuo apklotas Kristaus kūnas laidojant. Kiti įsitikinę, kad ši audinio atraiža – klastotė.

Dėl drobulės tyrimų, atliktų prieš 20 metų, galima manyti, kad šis artefaktas yra iš viduramžių. Tačiau žmonių, įsitikinusių Turino drobulės autentiškumu, tai nesutrikdė – prieštaraudami jie pabrėžia vyro portretą, atsispaudusį audinyje.

Neseniai rasto audinio dalims būdingas dvipusis siūlų pynimas, pažymi tyrėjai, o Turino drobulė suausta kur kas sudėtingiau.

Dabartinis radinys yra tipiškas laidojimo savanas, naudotas Jėzaus laikais. Vadinasi, anot mokslinikų, Turino drobulė negalėjo būti Jeruzalėje I-ajame amžiuje.

Vyro kūnas, suvyniotas į tai, kas liko, buvo rastas tos pačios epochos kapavietėje. Ji yra kapinėse, vadinamose „Kraujo lauku“, netoli Jeruzalės senamiesčio. Čia nusižudė Judas Iskarijotas.

DNR analizė parodė, kad vyras, kuris buvo įvyniotas į minėtą drobulę,  buvo vienas pirmųjų judėjų dvasininkų arba aristokratas, miręs nuo raupų. Tai yra pirmasis įrodytas mirties nuo šios ligos atvejis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius