Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 10d. 18:57

Kaip „angliškos viryklės“ pakeitė lietuvių maisto gamybos technologijas ir įpročius

Angliška krosnis // Marya Ochorowicz-Monatow a Uniwersalna książka kucharska.
Wyd. 3-e. Warszawa, Lwów, 1913 / Angliška krosnis // Marya Ochorowicz-Monatow a Uniwersalna książka kucharska.

15min publikuoja ištraukas iš Rimvydo Laužiko ir Antano Astrausko parengtos knygos „Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“, kuri atskleidžia kultūrinius, politinius ir kulinarinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius. Knygą išleido Lietuvos kultūros institutas.

ANGLIŠKA ORKAITĖ

Kulinarijos istorijoje, ypač lyginant skirtingų šalių virtuves, labai svarbu turėti omenyje patiekalų terminio apdorojimo būdus ir tradicinio ugniakuro tipus, nes tas pats patiekalas, išvirtas ar iškeptas skirtingose krosnyse, gali būti kitokio skonio. Seniausi lietuvių ugniakurai buvo atviri, apvalūs, akmenimis apdėti židiniai, įrengti namo viduryje, o jų dūmai išeidavo pro skylę šiaudiniame namo stoge. Virš jų kabindavo katilus, kuriuose virė valgį, į juos mėtydavo nugraužtus kaulus ir kitas atliekas, prie jų miegodavo visi namiškiai, o šaltu oru – ir naminiai gyvuliai. Tokie namai, lietuviškai vadinti dūmine pirkia, turbūt nelabai skyrėsi nuo viduramžių Anglijos valstiečių namų, tačiau Lietuvoje neturtingiausi valstiečiai kartais juose dar gyvendavo ir tarpukaryje.

Dūminių pirkių gausa Vilniaus priemiesčiuose, matyt, paskatino Renesanso epochos Kelno kartografą Georgą Brauną (1542-1622), sudariusį pasaulio miestų atlasą Civitates Orbis Terrarum, apšmeižti vilniečius: „Namuose amžinai skendi dūmuose (mat visai neturi kaminų) ir todėl apanka; niekur nėra tiek daug aklų žmonių, kaip tame mieste.“ Šis anekdotas iš Brauno „turistinio gido“, matyt, plačiai paplito, nes Lietuvos didikų Radvilų dvaro kartografas Tomas Makovskis (1575-1630), sudaręs ir 1613 m. Amsterdame išleidęs pirmąjį tikslų LDK žemėlapį, jo legendoje rado vietos paneigti Brauno juokus apie aklus vilniečius. Iš tiesų, jau XVI a. daugumoje lietuvių valstiečių namų būdavo plūkto molio arba plytinės, kalkėmis dažytos „rusiškos krosnys“, turėjusios mūrinį dūmtraukį, o didikų rūmų virtuvėse būdavo išmūryjami sudėtingesnių, Vakarų Europoje paplitusių konstrukcijų židiniai.

Rusiška krosnis turėjo ir privalumų, ir trūkumų. Ją stipriai iškūrendavo anksti ryte, o paskui ji visą dieną vėsdavo. Bent kartą per savaitę joje kepdavo didžiulius ruginės duonos kepalus, kuriems reikėdavo aukštos temperatūros, o į vėstančią krosnį šaudavo dengtus puodus, kuriuose lėtai troškindavosi pietų patiekalai. Tačiau tam reikėdavo daug malkų.

XVIII a. antroje pusėje Abiejų Tautų Respublikoje pradėjo plisti mūrytos viryklės su storu geležies ar ketaus paviršiumi, išpjautomis skylėmis puodams, kuriose suneriamais geležiniais žiedais buvo galima reguliuoti iš apačios kylančios liepsnos intensyvumą, o kartu – ir patiekalų gaminimo temperatūrą. Taipogi tokiai viryklei reikėjo mažiau malkų. 1790 m. Liubline išleistoje brošiūroje Kuchnia drzewo oszczędzaiąca (Malkas taupanti viryklė) rašoma, kad tokia viryklė jau „visuotinai vadinama angliška“. Pradėtos statyti bajorų ir pasiturinčių miestiečių rūmuose, po 1861 m. baudžiavos panaikinimo jos paplito ir valstiečių namuose, kur vadintos „angliškomis kuknėmis“ arba tiesiog „plytomis“. Paprastai tokios mūrytos virtuvėje atskirai nuo rusiškų krosnių, vis dar reikalingų naminės duonos kepimui ir pradėtų vadinti duonkepėmis krosnimis, o vėliau net ir mūryti nebereikėjo – galėjai paštu atsisiųsti surenkamą ketaus „anglišką viryklę“, turėdavusią ne tik kelias skirtingo dydžio kaitvietes, bet ir orkaitę.

„Angliškos viryklės“ radikaliai pakeitė visų luomų lietuvių maisto gamybos technologijas ir įpročius. Mes siūlome pasigaminti XIX a. labai mėgtą delikatų miltinį omletą, vadintą „lietuvišku grybuku“ (grzybek litewski), kuriam reikalinga orkaitė paskrusti iš kraštų ir iškilti viduryje.

Eglės Juzumienės nuotr./Grybukas
Eglės Juzumienės nuotr./Grybukas

Lietuviškas grybukas (Grzybek litewski) (pagal Wincentos Zawadzkos Kucharka Litewska, 1858)

3 stiklinės pieno, 6-7 kiaušiniai, 1 ½ šaukšto sviesto, 2 stiklinės miltų, truputis druskos.

Kiaušinius išplakti su pienu ir sviestu, įberti tiek miltų, kad tešla būtų kiek tirštesnė nei lietiniams, ir dar kartą gerai išplakti. Didelę keptuvę gausiai ištepti sviestu, įpilti ploną sluoksnį tešlos ir kepti krosnyje. Kai viršus apkeps, uždėti keletą gabaliukų sviesto ir baigti kepti.

NB. Jeigu tešlos vienam kepimui per daug, kitą pusę tešlos reikia kepti atskirai, nes plonas sluoksnis geriau iškepa ir gražiau pakyla kraštai.

(Birutės Mikalonienės vertimas)

Temos: 2 Istorija Grybai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Žemaitė iš Plungės savo laimę rado didžiausiame Europos uoste

Popiežiaus vizitas Aktualu

Diakonas D.Chmieliauskas: popiežius Pranciškus atsigavo bendraudamas su paprastais žmonėmis

Aktualu

Vilnius kaip Gailestingumo miestas: pasaulis tai žino, tik patiems lietuviams reikia suvokti

Sportas

Diržų kolekcija lieka Londone: prakirsta nosimi A.Joshua sudorojo rusą A.Povetkiną

Aktualu

Prie Panevėžio su BMW vertėsi „klevo lapas“ – nušlavė stotelę ir rėžėsi į medį

Susitikimų su popiežiumi vietos ir programa

Aktualu

Pirmoji popiežiaus diena: penkios įsimintiniausios citatos

Aktualu

Iš Lietuvos ir Vatikano diplomatinių santykių istorijos. Dovana popiežiui Pijui XI

Verslas

Penkis šimtukus gavęs abiturientas dabar minta korepetitoriaus duona ir apie emigraciją negalvoja

Popiežiaus vizitas Aktualu

Popiežius Pranciškus Lietuvos jaunimui: negražus gyvenimas stovint prieš veidrodį

Aktualu

Popiežius ir vėl nustebino: netikėtai išėjo pasisveikinti su susirinkusiaisiais

Vardai

Julia Roberts išnuomoja namą Malibu: pas žvaigždę gyventi galima už 10,5 tūkst. dolerių per mėnesį

Gyvenimas

Garsus treneris R.Neverdauskas miestą iškeitė į kaimą, o kartingus – į alpakas

Aktualu

Sukčių laiškai „iš Nyderlandų“: Kauno įmonės reikalaujama sumokėti už KET pažeidimą

Pasaulis kišenėje

Kroatijos pakrantės subtilybės: nuostabu, bet netikėkit, kad čia rojus žemėje

Vardai

Popiežiaus Pranciškaus sutiktuvėse – ir žinomi žmonės: „Negalėjome praleisti istorinio įvykio“

15min recenzija Kultūra

Filmas „Knygynas“: popierinė istorija su iliustracijomis

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Kam skamba Pranciškaus buon pranzo – skanių pietų?

Popiežiaus vizitas Aktualu

Kauno Santakoje popiežiaus mišių išvakarėse renkasi tikintieji

Stiprus vėjas talžo regatos jūroje dalyvius: sraigtasparnis ieško dingusio tėvo ir sūnaus, gelbėja įgulas

Naujienos

Aktualu

Škvalas Lietuvoje nuvertė 13 medžių

Aktualu

Sostinėje – nesėkmingas svaigalų vagišiaus sprintas su kliūtimis ir nuostoliais

15min iš Berlyno Sportas

Priešpaskutinės likusios merginos neliūdėjo: „Viskas pavyko šauniai“

Verslas

Prabanga šešėlyje: viešbutis „Narutis“ darbuotojus samdė nelegaliai, kasoje – neapskaitytos lėšos

Aktualu

Britas prisipažino Londone planavęs surengti ataką furgonu

Gazas

Europos supermoto čempionatas keliasi į Šiaulius

Aktualu

Ant Monblano rasti trijų italų alpinistų kūnai

Aktualu

Atvira ugnimi liepsnojęs automobilis sustabdė eismą greitkelyje prie Kauno

Aktualu

Jungtinę Karalystę sukrėtęs lietuvės nužudymas: kaltinamas paauglys neigia ją žudęs

24sek

Triuškinantį spurtą surengę 16-mečiai Europos čempionatą pradėjo skambia pergale

Gazas

Ką privalo žinoti kiekvienas eismo dalyvis – taisyklės ir atsakomybė

Kultūra

Literatų stovykloje gynė Simoną Daukantą ir Joną Basanavičių

Gyvenimas

5 patarimai, kad po kelių skalbimų drabužio netektų išmesti

Pasaulis kišenėje

Ką reikia žinoti vykstant į Gruziją

Mokslas.IT

NASA ruošiasi paleisti pirmąjį „Saulę paliesiantį“ zondą

Maistas

Gaivinantys nealkoholiniai kokteiliai: 4 receptai vasaros vakarėliams

Aktualu

Penktadienį Lietuvoje – 4 didžiuliai gaisrai: ugniagesiams pavyko suvaldyti liepsnas

Aktualu

Naująja JT žmogaus teisių komisare išrinkta buvusi Čilės prezidentė M.Bachelet

24sek

LKL tvarkaraštis: pirmosios „Žalgirio“ ir „Ryto“ rungtynės vyks Vilniuje

Kultūra

Garsieji „Mouse on Mars“ koncertuos Vilniuje

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie 15min