Dabar populiaru
Publikuota: 2018 liepos 26d. 18:59

„Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“: kas sieja Lietuvą su Jungtine Karalyste?

Gastronominės knygos dizainas
Eglės Juzumienės nuotr. / Gastronominės knygos dizainas

15min pradeda spausdinti ištraukas iš Rimvydo Laužiko ir Antano Astrausko parengtos knygos „Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“, kuri atskleidžia kultūrinius, politinius ir kulinarinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius.

Lietuvos kultūros, literatūros ir leidybos pristatymas tarptautinėje Londono knygų mugėje 2018 metais buvo vienas iš ypatingųjų renginių, kuriuo Lietuva pažymėjo savo valstybingumo atkūrimo šimtmetį užsienyje. Pažintį su Lietuva anglakalbiam pasauliui rengė ir koordinavo Lietuvos kultūros institutas, specialiai šiai progai išleidęs ir keturis reprezentacinius leidinius. Vienas jų – Rimvydo Laužiko ir Antano Astrausko knyga „Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“.

Abėcėlės tvarka susieti 26 pasakojimai supažindina su dviejų valstybių, dviejų skirtingų kultūrinių erdvių santykiais – idėjų ir žinių mainais, asmenybių padaryta įtaka ir suformuotais įvaizdžiais. Kertinė istorija, pagal kurią pavadinta knyga, primena vieną ankstyvesnių Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kontaktų. Tuo metu dar tik būsimasis Anglijos karalius Henrikas Bolingbrokas atvedė savo lankininkų būrį į Vilnių ir dalyvavo Lietuvos valdovų – Vytauto ir Jogailos – tarpusavio kovoje už sostą. Pasisekus Kreivosios pilies puolimui, Livonijos ordino magistras būsimam karaliui atsiuntė dovanų: jautį, keturis avinus ir net du povus, kuriuos, tikėtina, Henrikui paruošė pagal tuo metu populiarų receptą. Knygoje surinkti pasakojimai apima įvairius 600 metų istorijos aspektus.

Tai Viktorijos epochos atgarsiai XIX a. Lietuvoje ir „Uragano“ kapitono Romualdo Marcinkaus dalyvavimas „Didžiajame pabėgime“, pirmasis Londono spaustuvininkas Jonas Lietuvis ir Lietuvos bei Britanijos krantus sujungęs ungurių kelias, Gabrielės Giunterytės-Puzinienės šaltibarščiai tautų piknike ir britų diplomato Sero Jerome‘oHorsey‘jaus prisiminimai apie vakarienę pas kunigaikštį Kristupą Radvilą. Kiekvieną istoriją seka su ja susijęs istorinis receptas – žinomas, žinotas lietuviškoje arba angliškoje gastronominėje literatūroje.

Knygą kūrė 2 istorikai (Rimvydas Laužikas ir Antanas Astrauskas), restorano „Ertlio namas“ komanda su šefu Tomu Rimydžiu, fotografė Eglė Juzumienė, keramikė Simona Kaunaitė, Dovydo Stonkaus vadovaujama 6 dizainerių ekipa („Godspeed Branding“). Į anglų kalbą išvertė Darius Sužiedelis, redagavo Johnas Evansas. Fizinį kūną knygai suteikė spaustuvė „Baltijos kopija“. Išskirtinio dizaino knyga apdovanota auksine reklamos festivalio „Adrenalinas“ strėle.


Šios knygos sudarytojas ir bendraautorius Rimvydas Laužikas – Vilniaus universiteto profesorius. Pasak jo, istorija ir istorijos lietuvių kalboje yra žodžiai, turintys tą pačią šaknį. Pirmasis – mokslas, kurio tikslas yra praeities visuomenių pažinimas. Antrasis – smagus pasakojimas, kuriuo dalijamės su savo draugais. Tačiau, tikras istorikas turi ne tik suprasti praeitį, bet ir gebėti pasakoti istorijas. Todėl, atlikdamas viduramžių ir ankstyvųjų naujųjų laikų bažnyčių ir dvarų archeologinius tyrimus, nagrinėdamas muziejų rinkinius ar skaitydamas dokumentus archyvuose, profesorius visada ieško ne tik istorijos, bet ir istorijų. Kaip mėgėjas skaniai pavalgyti ir tikras Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis, yra atviras kitoms kultūroms, mėgsta gaminti ir ragauti „kitokius“ (iš kitų šalių kilusius, kitais laikais gamintus) patiekalus. Tokiu būdu jo pamėgtos „tiesiog istorijos“ virto gastronominėmis istorijomis, kuriomis Rimvydas dosniai dalijasi ne tik šioje, bet ir kitose istorinei Lietuvos gastronomijai skirtose knygose ir savo tinklaraštyje.

Eglės Juzumienės nuotr./Rimvydas Laužikas
Eglės Juzumienės nuotr./Rimvydas Laužikas

Knygos bendraautorius Antanas Astrauskas Vilniaus universitete rengia humanitarinių mokslų daktaro disertaciją apie lietuviškosios virtuvės sampratų istorinę raidą ir kaitą. Specializuojuosi alkoholinių gėrimų istorijos tyrimuose, kuriuos 2008 m. publikavo monografijoje „Per barzdą varvėjo: svaigiųjų gėrimų istorija Lietuvoje“. Žinomas kviestinis lektorius, konsultuojantis alkoholinių gėrimų ir maisto gamybos įmones bei maitinimo įstaigas produktų istorinio autentiškumo klausimais, dalijasi žiniomis apie Lietuvos kulinarijos paveldą populiariojoje spaudoje.

Eglės Juzumienės nuotr./Antanas Astrauskas
Eglės Juzumienės nuotr./Antanas Astrauskas

Šefas Tomas Rimydis pasitinka kiekvieną, atvykusį į restoraną „Ertlio namas“. Tituluotas ir kuklus, griežtas ir nuotaikingas, itin atsakingas ir nuolat improvizuojantis bei istoriją interpretuojantis šefas kiekvienam savo svečiui šiuolaikiškai atskleidžia praeities skonius ir valgymo įpročius. Kategoriškas kokybei, aptarnavimui ir estetikai bei atviras kūrybai šefas karjerą pradėjo 2000 metais, o jau po trejų metų pelnė pirmąjį apdovanojimą. Po jo sekė daugiau nei 20 prestižinių įvertinimų, kurių naujausias ir svarbiausias – 2016 m. pasaulinėje virėjų olimpiadoje Vokietijoje su Nacionaline šefų rinktine iškovotas bronzos medalis.

Eglės Juzumienės nuotr./Tomas Rimydis
Eglės Juzumienės nuotr./Tomas Rimydis

Šios knygos pristatyme rašoma:

Ši knyga siekia jungti abi šalis – Jungtinę Karalystę ir Lietuvą. Istoriškai tai ne tiek dvi valstybės su dabartinėmis geografinėmis ribomis, kiek dvi kultūros erdvės. Skirtingais laikotarpiais jų teritorija, gyventojų tautybės, religijos ir kalbos, valdymo forma ar įstatymai skyrėsi. Tačiau, kultūros erdvėje, jas galima identifikuoti, kaip vienų ar kitų tradicijų kūrėjas, perėmėjas bei tęsėjas. Todėl knygoje siekiama parodyti abu aukščiau minėtus elementus: istoriją ir gastronomiją. Tiek, kiek jie sieja šias dvi kultūrines erdves.

Knygos pavadinimas taip pat primena bendrą istoriją – vieną ankstyvąjį kontaktų epizodą, kai XIV amžiaus pabaigoje būsimasis Anglijos karalius Henry of Bolingbroke dalyvavo Lietuvos valdovų – Vytauto ir Jogailos tarpusavio kovose dėl valdžios. Jo atsivesti būriai atliko svarbų vaidmenį užimant Kreivąją pilį Vilniuje. Ne vieną, jo lankininkų tuo metu iššautų strėlių antgalį, jau XXI amžiuje surinko archeologai Vilniaus pilių teritorijose.

Tikimės jog jūs, skaitytojai, pirmiausia, patirsite skaitymo malonumą. Paskui, galbūt norėsite ir paragauti mūsų kultūrų istorinius ryšių, išbandyti kai kuriuos senuosius patiekalus savo virtuvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Prabangus džipas Kazlų Rūdos savivaldybei – svarbiau nei įstatymai, spjovė ir į VPT

Aktualu

Premjeras pateikė literatūrologo M.Kvietkausko kandidatūrą į kultūros ministro postą

15min tema Aktualu

Vėžį nugalėjusius jaunus žmones subūręs Šarūnas Narbutas atvėrė akis Europai

Aktualu

Kaune – mįslinga policijos operacija: į pagalbą pasitelkti „Aro“ pareigūnai

Verslas

Maskvos srityje sulaikyta 20 tonų lietuviško sūrio siunta bus sunaikinta

24sek

A.Toupane'as „Žalgirio“ perspektyvomis neabejoja: „Viskas bus gerai“

Gazas

Vairavimo žiemos sąlygomis pamoka: kaip stabdyti automobilį slidžiame kelyje

Vitaminai sielai. J.Statkevičius apie didžiausią savo priešą – liežuvį, draugystę ir meilę

Vardai

Premjera: „Skamp“ su senokai matytu Psichu pristato dainą ir klipą „Neišeik“

Buvau geras Gyvenimas

Roberto laiškas: „Prasmingus darbus daranti Jolanta Stankūnienė nusipelnė įvertinimo“

Aktualu

Britų premjerė įspėja apie antro „Brexit“ referendumo organizavimo žalą

Gyvenimas

G.Bružienė: norite kuo ilgiau būti sveiki ir jauni – vartokite nepelnytai pamirštą judrų aliejų

Patikrinta 15min Verslas

Tiesa ar melas? Lietuvos bankas: transporto priemonių draudimas atpigo

Verslas

„Sodra“ siūlo virtualią instrukciją – ką daryti apsisprendus dėl pensijų kaupimo

Vardai

Grupėje „Golden Age“ – dideli pokyčiai: pristato naują narę ir dvi dainas

Gyvenimas

15min studijoje – H.Vasiliauskienė ir A.Davidavičius apie gyvenimą be smurto

Vardai

„Lietuvos balso“ numylėtinė Eglė Jurgaitytė šokiravo – atskleidė tamsiąją populiarumo pusę

Maistas

Saldūs kepiniai su spanguolėmis: 15 sausainių, pyragų, keksiukų receptų

Aktualu

R.Tamašunienė: yra bent penkios ministerijos, į kurias galėtume pasiūlyti savo žmones

Aktualu

A.Duda: per išpuolį Strasbūre mirtinai sužeistas lenkas stengėsi apsaugoti kitus žmones

Naujienos

Aktualu

Pietų sudaniečiai piktinasi sprendimu išduoti parlamentarams 40 tūkst. dolerių paskolas

Mokslas.IT

Atlikta Tarptautinės kosminės stoties orbitos korekcija

Verslas

„Yandex. Taxi“ piktų palinkėjimų kol kas neišgirdo: Lietuva mus priėmė šiltai

Vardai

Narkotikų perdozavusi Demi Lovato iš ligoninės keliaus tiesiai į reabilitacijos kliniką

Gyvenimas

Gydytojo patarimai, kurie padės sumažinti karščio keliamą pavojų sveikatai

Vardai

Populiarioji britų muzikos grupė „Jungle“ rudenį surengs koncertą Vilniuje

Pasaulis kišenėje

Netikėta turistinė kryptis: nepatikėsit, kiek visko galima rasti Prienuose

Aktualu

Trečiasis Kauno Ąžuolyno atnaujinimo projektas: ką daryti su disko metimų zona?

Vardai

Dingusios Sandros Grafininos dukrą artimieji paliko likimo valiai: kas laukia 7 mėn. mergaitės?

Aktualu

Maskva: JAV sulaikyta įtariama rusų agentė Butina – „politinė kalinė“

Aktualu

Maskva: dar vienas Normandijos ketverto susitikimas numatomas rudenį

24sek

Edvinas Šeškus karjerą tęs antroje Graikijos lygoje

Aktualu

Paragvajuje sudužus lėktuvui žuvo vienas ministras ir dar trys žmonės

Aktualu

Į Paryžių dėl „netikro“ teroro pavojaus grįžo į Pekiną skridęs laineris

Aktualu

Vytenis Miškinis: Policijoje viskas – labai gerai. Iki kitų kartų

Gazas

Istorija: kam reikalinga automobilio priekyje montuojama arklio galva?

Emilijos Petrauskienės fotografijose – vaikystės sodo augalai

Sportas

Conoras McGregoras kibs į viešuosius darbus – pripažino kaltę ir sulaukė bausmės

Aktualu

Gvinėjos ir Gambijos piliečiai mosavo pasibaigusio futbolo čempionato sirgalių pasais

Vardai

Greta Lebedeva retą Eldaro vardą sūnui davė dėl netikėto sutapimo

Vardai

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie 15min