Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltas dėl Holokausto pagražinimo

Neseniai itin skambiai pasaulyje nuaidėjo istorija apie porą, kuri susipažino dar vaikystėje žydų koncentracijos stovykloje, nors juos skyrė spygliuota tvora. Tačiau netrukus istorijos herojams teko pripažinti, jog vaikystės pažinties istoriją jie išgalvojo, rašo „International Herald Tribune“.
Koncentracijos stovykla
Koncentracijos stovykla / Photos.com nuotr.

Amerikos pokalbių šou karalienės Oprah Winfrey laidoje atskleidęs savo tariamą meilės istoriją koncentracijos stovyklos siaubus išgyvenęs Hermanas Rosenblatas vos per vieną vakarą tapo įžymybe. Jo istorija apie tai, kaip būdamas vaikas stovykloje susipažino su laisvėje esančia žyde mergaite, kuri kasdien jam per tvorą mėtydavo obuolius, o po daugelio metų jie vėl susitiko Niujorke ir susituokė, sužavėjo visus. Netrukus vyrui buvo pasiūlyta išleisti prisiminimų knygą, atsirado norinčių sukurti filmą.

Tačiau prisipažinimas, kad istoriją apie mergaitę ir obuolius išgalvojo, pavertė vyrą vos ne garsiausiu apsišaukėliu. Knygos leidimas buvo sustabdytas. Ir niekas nė nepagalvojo, kad visi kiti įvykiai, aprašomi knygoje, yra vaiko realiai išgyventas košmaras.

Tad kam reikėjo kelti tiek šurmulio dėl prisiminimus tik praskaidrinusios draugystės istorijos? Šį nekaltą melą atskleidė Žydų studijų centro Mičigano valstijos universitete profesorius Kennethas Waltzeris. Pasak jo, tvora, skirianti stovyklą nuo išorinio pasaulio, buvo itin saugoma, o prie jos prisiartinti negalėjo joks žmogus. Pasak jo, norint suprasti holokausto žiaurumą, reikia suvokti, kad ten nebuvo jokios draugystės abipus tvoros, jokių obuolių, jokių rankų paspaudimų.

Norint suprasti holokausto žiaurumą, reikia suvokti, kad ten nebuvo jokios draugystės abipus tvoros, jokių obuolių, jokių rankų paspaudimų. Teigia profesorius K.Waltzeris.

Tačiau mes gyvename tokiu metu, kai holokausto istorijos tapo komercijos dalimi. Ne viena knyga ir filmas sukurti šia tema, dauguma jų – išgalvotos istorijos, tačiau  vis tiek sukrečia žiūrovus. Niekas negali paneigti, kad istorijos herojus išties išgyveno visą siaubą, niekas nebeneigia, kad draugystės istorija buvo išgalvota, tačiau nesutaria, ar išties reikia smerkti šios istorijos kūrėjus.

Televizijos prodiuseris, nusprendęs sukurti filmą, paremtą šia istorija, įsitikinęs, kad smerkti poros negalima. H.Rosenblatas pamelavo tik apie savo meilės istoriją, tačiau visa kita buvo gryna tiesa, įsitikinęs prodiuseris. Jis ir toliau pasiryžęs sukurti filmą, kuriame mergaitė su obuoliais bus tarsi berniuko svajonė, tarsi vizija.

Tačiau tai, kas H.Rosenblatui buvo graži liūdnos ir tragiškos realybės praskaidrinimui sugalvota meilės istorija, universiteto profesoriui yra neatleistinas melas. Jis ir toliau pasiryžęs kovoti už tai, kad pasaulis nesusidarytų klaidingo holokausto paveikslo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius