-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune kasinėjantys archeologai radinius skaičiuoja tūkstančiais

Kauno Senamiestyje kasinėjantys archeologai džiaugiasi gausiais ir vertingais radiniais. Jie skaičiuojami tūkstančiais. Daugiausiai tai yra XVII a. istoriją atskleidžiančios liekanos. Specialistai sako, kad jos suteikia nežinotų faktų apie miesto istoriją.
Archeologai Medvėgalio papėdėje aptiko kūlgrindą
Asociatyvinė iliustracija: archeologiniai tyrinėjimai / Alvydo Januševičiaus nuotr.

M.Valančiaus ir šv. Gertrūdos gatvių sankryžoje statomas kelių aukštų pastatas, bet statybininkai čia dirba ne vieni. Šalia kasinėja archeologai. Jie šį objektą vadina unikaliu, nes radinių – tūkstančiai.

„Kiekvieną savaitę turime naujienų. Prieš kelias savaites atkasėme dvi mėsines, vėliau atidengėme kaulų apdirbimo amatininko dirbtuves, o visai neseniai radome kirvį, kuris patvirtina mėsinių versiją“, – vardija objekto archeologinių tyrimų koordinatorius Olegas Fediajevas.

Archeologams talkina metalo ieškiklių klubo nariai. Jų dėka rasta keli šimtai monetų.

Nedideliame plote rasti skirtingi objektai – mėsinė, kaulų apdirbimo dirbtuvės, pasak archeologų, liudija, kad XVII a. šioje vietoje veikė amatininkų cechai.

Šią versiją patvirtinantys radiniai: daugybė kaulų – kiaulių, jaučių kanopų, ragų. Jie džiovinami čia pat vietoje – ant archeologų vagonėlio.

„Juokiamės, kad bijome kaimynų, kurie pamatys tuos kaulus ir skambins policijai, kad mes žmonių kaulus taip laikome. Galiu patvirtinti, įrodyti, kad tai – vien gyvūnų kaulai ir mes juos ten džioviname“, – juokauja muziejininkė archeologė Arnita Petrulytė.

Archeologams talkina metalo ieškiklių klubo nariai. Jų dėka rasta keli šimtai monetų. Daugiausiai – Jono Kazimiero Vazos valdymo metais nukaldintų varinių monetų – Jono Kazimiero šilingų. Seniausia rasta moneta – 1570 m. greičiausiai Vilniuje nukaldintas sidabrinis Žygimanto Augusto dvidinaris.

Bene netikėčiausias radinys – XI–XII a. datuojama apyrankė žalčio pavidalo galu.

Bene netikėčiausias radinys – XI–XII a. datuojama apyrankė žalčio pavidalo galu.

Taip pat rasta keraminių indų šukių, žaislų, aukso detalių, krosnių koklių liekanų.

„Čia koncentravosi įvairių regulų vienuolynai, bažnyčios, čia pat – bernardinai, jėzuitai, dominikonai. Taip pat šalia yra katedra, todėl tikimybė surasti ką nors susijusio su šiais objektais – didelė. Radiniai tai patvirtina. Rasta koklio detalė su jėzuitų herbu ir įvairių kitų dalykų“, – pasakoja Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė.

Archeologai darbus planuoja baigti spalį. Jau dabar neabejojama, kad radiniai atskleis iki šiol nežinotų faktų apie Kauno istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius