-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronzinio nykštuko skulptūrą iš Kauno norima grąžinti į Kretingą

Tiškevičių dvaro parką prikeliantys Kretingos muziejininkai artimiausiu metu kreipsis į kolegas Kaune, kad bronzinio nykštuko skulptūra būtų grąžinta į buvusią vietą, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.
Bronzinis nykštukas Vytauto Didžiojo karo muziejaus kieme
Bronzinis nykštukas Vytauto Didžiojo karo muziejaus kieme / Facebook.com

„Tvarkant dvaro parką, bus atkurti trys iš penkių sode veikusių fontanų, o vieną jų nuo XIX amžiaus pabaigos puošė uolą skeliančio nykštuko skulptūra. Tačiau dabar ji yra Kaune. Būtų labai simboliška jį grąžinti į gimtinę, ten, kur jis ir buvo“, – sakė Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė.

Meno kūrinį, siekdamas išsaugoti, 1924 metais Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejui dovanojo pats Kretingos grafas Aleksandras Tiškevičius.

Tačiau Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus vadovybė nenori grąžinti skulptūros ir siūlo nulieti betoninę kopiją, kaip jau padarė Biržai, kurių liūtų originalai taip pat yra Kaune. Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus Vienybės aikštėje fontaną puošianti nykštuko skulptūra jau spėjo tapti vienu iš šio miesto simbolių, naudojamų reprezentuojant Kauną reklamose.

Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus Vienybės aikštėje fontaną puošianti nykštuko skulptūra jau spėjo tapti vienu iš šio miesto simbolių, naudojamų reprezentuojant Kauną reklamose.

„Nereikėtų kalti pleišto tarp dviejų miestų ir dviejų muziejų dėl tos skulptūros. Kretingiškiams suteiksime visas galimybes pasidaryti jos kopiją, o originalas tegul lieka pas mus. Taip, su karu nykštukas neturi nieko bendra, tačiau jis yra istorinė, meninė vertybė, saugoma mūsų muziejuje. Skulptūros demontavimas Kaune sukeltų daug neigiamų emocijų, todėl apie tai net nebeverta diskutuoti. Palikime nykštuką ramybėje, – siūlė Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktorius Kęstutis Kurselis.

Kretingiškiai užsimojo kovoti ne tik dėl nykštuko, bet ir dėl kitų muziejaus eksponatų, kurie atsidūrė laikinojoje sostinėje. 1936 metais Kretingos muziejų pasiekė mirusio grafo Felikso Tiškevičiaus žmonos Antaninos dovana – grafienė muziejui įteikė 148 gintaro artefaktų rinkinį.

Tai daugiausia archeologiniai eksponatai iš pajūrio kapinynų, neolitinių gyvenviečių. Ši muziejinė vertybė buvo demonstruojama parodoje Paryžiuje ir laikoma viena vertingiausių gintaro kolekcijų Lietuvoje.

Vėliau eksponatai buvo paskolinti Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejui, bet Kretingai jie negrąžinami iki šiol.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius