-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno rajone siaučia „juodieji archeologai“

Senovinių relikvijų besigviešiantys vagys, vadinami „juodaisiais archeologais“, nusitaikė į Kauno rajoną.
Kapinių tvarkymas
Relikvijų vagis vis labiau domina Lietuvoje išlikusios senos kapinės, kiti saugomi kultūros objektai. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Policija aiškinasi, kas sudarkė kultūros paveldo objektu laikomą Daučionių gyvenvietės teritoriją, kuri yra Vilkijos apylinkių seniūnijoje. Į Kauno rajono policijos pareigūnus kreipęsis seniūnas Arūnas Bačiūnas neabejojo, jog čia pasidarbavo istorinių radinių ieškotojai. Jau aišku, kad jiems talkino ir vietos gyventojas, traktoriumi pirmiausia suaręs senkapius.

Manoma, jog nusikaltimas padarytas praėjusią savaitę. Tikslios datos nustatyti dar nepavyko, nes vietos gyventojams suarti senkapiai nepasirodė įtartini. Tai krito į akis tik atsitiktinai šalia saugomo objekto apsilankiusiam seniūnui.

„Kultūros paveldo objektu laikoma maždaug 1,6 ha teritorija, kurioje yra 12 amžiumi datuojama gyvenvietė ir senkapiai. Tačiau ji yra viduryje kito, didesnio sklypo, kuris gali būti dirbamas. Galbūt todėl vietos gyventojai nieko blogo neįtarė, kai vidury dienos pastebėjo sklype ariantį traktorių. Matyt, manė, kad praėjo pakankamai laiko ir saugomą teritoriją jau galima arti. Tačiau iš tiesų šiame plote tegalima tik šienauti. Todėl tai, kad istorinė gyvenvietė išarta aš pastebėjau iš karto“, – pasakojo A.Bačiūnas.

Seniūnas neabejojo, kad čia pasidarbavo „juodieji archeologai“. „Iš pėdsakų matosi, jog naktį, kai sklypas jau buvo suartas, čia lankėsi ne vienas asmuo ir kažko ieškojo. Ką jie rado ir išnešė, dar neaišku. Tačiau aš esu įsitikinęs, jog tai buvo, metalo ieškikliais ginkluoti, vagys“, – sakė A.Bačiūnas. Seniūnas vylėsi, jog nustatyti vagis pavyks netrukus. Pirmadienį policijoje bus apklausiamas vietos gyventojas, kuris, kaip įtariama, talkino „juodiesiems archeologams“ - suarė saugomą teritoriją. „Per jį policija turėtų atsekti ir vagys“, – sakė A.Bačiūnas.

Seniūnas neslėpė, jog baiminasi, kad panašios vagystės nepasikartotų ir kitose istorinėse vietose, kurių Vilkijos apylinkių seniūnijoje yra nemažai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius