-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kovo 11-osios proga dizaineris Giedrius Paulauskas atkūrė pokario Lietuvos partizanų švarką (foto)

XX amžiaus pirmosios pusės istorija, to laikmečio drabužiais, apranga, uniformomis, aksesuarais, atributika ir ginklais besidomintis dizaineris Giedrius Paulauskas savo aistrai suteikė materialią formą. Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga jis rengia ekspoziciją, kurioje – paties dizainerio atkurtas pokario Lietuvos partizanų švarkas. Kartu su juo eksponuojama ir unikali tarpukario Lietuvos karininko uniforma bei ekipuotė, kurią naudojo pokario partizanai.
Giedriaus Paulausko atkurtas partizano švarkas
Giedriaus Paulausko atkurtas partizano švarkas / Organizatorių nuotr.

Ekspoziciją nuo šio pirmadienio, kovo 9-osios, popietės galima apžiūrėti Vilniuje, sostinės kino teatre „Pasaka“. Ketvirtadienį, kovo 12 dieną, 16 valandą šiame kino teatre bus pristatytas filmo apie Lietuvos partizanus „Nematomas frontas“ DVD diskas ir knyga. Renginyje dalyvausiantis dizaineris G. Paulauskas plačiau papasakos apie lietuvių partizanų uniformas, pasidalins maždaug pusmetį kauptomis žiniomis ir atradimais.

„Kaip gydytojai skrodžia kūną, taip mane visą laiką domino švarko anatomija – jo struktūra, kontrukcijos, kuriant ir siuvant naudojamos technologijos. Švarkai, kuriuos dėvėjo pokario Lietuvos partizanai, vietinių siuvėjų buvo siuvami pagal tarpukario kareivių mundurus – frenčiaus sukirpimo. Taigi ir mano atkurtas partizanų švarkas yra artimiausias tuo laikotarpiu karininkų dėvėtiems frenčiams. Partizanams atitekdavo tų karininkų frenčiai, kurie buvo ištremti arba patys neišėjo į miškus. Priklausomai nuo įvairių niuansų, partizanų švarkuose atsirasdavo tam tikrų pokyčių, skirtumų nuo originaliųjų frenčių. Man buvo įdomu atkurti būtent šio laikotarpio modelį, išanalizuoti ir atrasti per laiką švarke atsiradusius pakitimus“, – partizanų švarko atkūrimo istoriją pasakoja G. Paulauskas.

Organizatorių nuotr. /Originali Lietuvos partizano apranga ir detalės
Organizatorių nuotr. /Originali Lietuvos partizano apranga ir detalės

Dizaineris nusprendė atkurti tik švarką, o ne visą uniformą su kelnėmis ir kepure, nes, kaip rodo įvairūs jo išnagrinėti šaltiniai, pagrindinė partizanų uniformos detalė buvo švarkas. Prie jo mūvimos kelnės dažnai buvo civilės, neuniforminės. „Švarkas simbolizavo kariuomenę ir drausmę, užsibrėžtų tikslų siekimą, tautiškumą. Taip, partizanai turėjo ir kepures, tačiau pagrindinis uniformos atributas buvo švarkas. Jeigu dėvi švarką, vadinasi, esi su uniforma“, – sako G. Paulauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Paulauskas
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Paulauskas

Originalų Lietuvos pasienio policijos mundurą, kuris eksponuojamas šalia atkurtojo partizanų švarko, dizaineris pasiskolino iš karinio antikvariato parduotuvės MilitaryShop. Jis labai panašus į tarpukario karininko mundurą, pagal kurį ir buvo siuvami partizanų švarkai. Ekspozicijoje išvysite visą pokario partizanų ekipuotę, kurios dalį mielai paskolino rekonstruktorius Ramūnas Skvireckas – originalias uniformines kelnes, diržą, kt.

Informaciją apie partizanų dėvėtus švarkus dizaineris G. Paulauskas rinko ir švarką atkūrinėjo maždaug pusmetį – lankė privačius kolekcininkus ir Kaune esančio Vytauto Didžiojo karo muziejaus fondus, įdėmiai apžiūrėjo ir matavo ten saugomus švarkus, jų detales, sklaidė spaudą ir nuotraukas, žiūrėjo dokumentinius filmus, susipažino su 1934 metų Įsakymu kariuomenei Nr. 19, kuriame detaliai nurodoma, kaip turi būti nešiojama uniforma, visa jos struktūra, dydžiai, ženklai, kepurės.

Partizanų švarką dizaineris atkūrė vedamas profesinės aistros kaip to laikotarpio rekonstrukciją. Nors švarką siuvo pagal savo paties figūrą, pritaikyti jo kasdieniam nešiojimui G. Paulauskas kol kas neplanuoja. Tiesa, pokario Lietuvos partizanų temą dizaineris analizuos ir toliau. Jis planuoja atkurti ir kitus pokario partizanų drabužius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius