Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU atidengta atminimo lenta garsiam lietuvių rašytojui Icchokui Merui

Minint gimimo 80-metį, Kauno technologijos universitete (KTU) penktadienį atidengta atminimo lenta šios aukštosios mokyklos absolventui, plačiausiai pasaulyje žinomam lietuvių rašytojui Icchokui Merui.
Ichhoko Mero atminimo lentos atidengimas
Ichhoko Mero atminimo lentos atidengimas

Lietuvos nacionalinės premijos laureato, Gedimino 3-ojo laipsnio ordino kavalieriaus, Lietuvos konsulo gyvybė užgeso šių metų kovo 13 d. Tel Avive. Spalio 8-ąją jam būtų suėję 80 metų. Atminimo lenta atidengta šalia KTU aulose (A. Mickevičiaus g. 37).

„Icchokas Meras yra ir Lietuvos, ir pasaulio rašytojas. Tokie yra visi dideli žmonės. Simboliška, kad šio iškilaus visuomenininko, kultūrininko, Asmenybės atminimo lenta yra atidengiama šiame pastate, kuriame 1922 m. vasario 16 d. buvo įsteigtas Lietuvos universitetas“, – sakė KTU Senato pirmininko pavaduotojas Algis Krupavičius.

KTU Filosofijos ir psichologijos katedros profesorius Saulius Keturakis, apžvelgęs I. Mero kūrybą, pažymėjo, kad žydų tautybės rašytojas sakydavo turintis dvi tėvynes – Lietuvą ir Izraelį.

Ichhoko Mero atminimo pagerbimas
Ichhoko Mero atminimo pagerbimas

Mažojo romano meistru vadinamo rašytojo kūriniai išversti į daugiau kaip dvidešimt kalbų ir ligi šiol leidžiami visame pasaulyje.

Atminimo lentos atidengimo renginyje dalyvavo nemažai rašytojo studijų laikų draugų, kurie ir inicijavo jo įamžinimą atminimo lentoje – Edmundas Čepė, Raimundas Barcevičius ir kiti, KTU muziejaus direktorė Audronė Veilentienė, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėjimo ir atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja.

KTU virtualiajame muziejuje veikia rašytojui skirta paroda.

Apie Icchoką Merą

Rašytojas 1934 m. spalio 8 d. gimė Kelmėje žydų tautybės bankininko šeimoje. 1941 m. vasarą jo tėvai buvo sušaudyti, Icchoką išgelbėjo ir užaugino žemaičių valstiečių Dainauskų šeima.

Ichhoko Mero atminimo lenta
Ichhoko Mero atminimo lenta

1958 m. baigęs Kauno politechnikos instituto (dabar – KTU) Elektrotechnikos fakultetą, I. Meras dirbo inžinieriumi. Dar būdamas studentas pradėjo rašyti prozos kūrinius, priklausė KPI literatų būreliui. Sovietinėje Lietuvoje tapo pripažintu rašytoju – buvo išspausdintos 6 jo knygos.

1972 m. I. Merui išvykus gyventi į Izraelį, sovietų valdžios nurodymu jis buvo išbrauktas iš rašytojų sąrašo, tačiau išlaikė glaudų ryšį su Lietuva, nuolat bendravo su lietuvių rašytojais išeivijoje.

1990 m. Lietuvai atkūrus valstybingumą, iki Lietuvos ambasados įkūrimo, I. Meras buvo Lietuvos konsulas Izraelyje. 1995 m. apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-ojo laipsnio ordinu, 2011 m. jam buvo įteikta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius