-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leipcigo apylinkėse vyks Napoleono pralaimėto mūšio inscenizacija

Tūkstančiai karo istorijos entuziastų sekmadienį atvaizduos „Tautų mūšio“ eigą netoli Vokietijos miesto Leipcigo, praėjus 200 metams po to, kai Prancūzijos imperatorius Napoleonas patyrė ten svarbų pralaimėjimą.
Napoleono pralaimėto mūšio inscenizacija
Napoleono pralaimėto mūšio inscenizacija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Stebint beveik 30 tūkst. žiūrovų, maždaug 6 000 istorijos entuziastų iš viso Senojo žemyno inscenizuot mūšius, vykusius 1813 metų spalį, kurie buvo vieni iš kruviniausių XIX šimtmečio Europoje.

Tuo metu Prūsijos monarchija kartu su sąjungininkėmis Austrija, Rusija, Švedija ir Britanija sudavė dar vieną skaudų smūgį Napoleono pajėgoms, kurios jau buvo susilpnintos pragaištingo žygio į Rusiją.

Per mūšį 1813 metų spalio 16–19 dienomis žuvo beveik 100 tūkst. karių – iš maždaug 600 tūkst., kurie jame dalyvavo.

Tačiau sekmadienį vyksiančios inscenizacijos tikslas yra žmonių „susitaikymas“, sakė Michelis Kothe (Mišelis Kotė), šį renginį organizuojančios „Tautų mūšio asociacijos“ narys.

„Kitaip negu anais laikais, žmonės iš 28 šalių taikiai stovyklaus kartu prieš mūšį“, – aiškino jis.

Šio šou žvaigžde taps Frankas Samsonas – 46 metų paryžietis advokatas, kurio specializacija yra eismo taisyklių pažeidimai. Jis reguliariai apsigobdavo Prancūzijos imperatoriaus mantiją nuo 2005 metų.

Kaip ir visi inscenizacijos dalyviai, šis XIX šimtmečio istorijos entuziastas yra savanoris.

„Kai kada būdavo siūloma, kad man turėtų būti atlyginama, tačiau man tai yra hobis, – jis sakė naujienų agentūrai AFP. – Leipcige aš pats už viską sumoku.“

F.Samsonas sakė, kad Napoleono uniforma, kurią jis vilkės per inscenizaciją, kainavo 1–1,5 tūkst. eurų (3,5–5,2 tūkst. eurų), tačiau kai kurios kitos karių uniformos yra daug brangesnės – iki 10 tūkst. eurų (34,5 tūkst. litų).

Kaip ir F.Samsonas, kuris savo žmoną ir du sūnus vežiojasi beveik į visus su Napoleono karais susijusius renginius, daugelis kitų „karių“ taip pat įtikino moteris ir vaikus dalyvauti šiame šou.

Kad tobulai įsijaustų į savo vaidmenį, F.Samsonas pusantrų metų mokėsi Napoleono gimtosios korsikiečių kalbos.

„Niekada nekalbu angliškai mūšio lauke, nes Napoleonas nemokėjo tos kalbos“, – aiškino jis.

Jis taip pat septynerius metus tobulino raitelio įgūdžius. Be to, F.Samsonas sakė, jog dirbdamas advokatu jis yra pratęs prie „žaidimo vaidmenimis“.

Jis sakė, kad vaizduodamas Napoleoną įprato elgtis kaip tas „irzlus ir choleriško būdo“ žmogus, taip pat vaikščioti taip greitai, „kas karininkai nuolat bėgioja paskui mane“.

Pasak F.Samsono, Napoleonas dažnai šaukdavo ant savo karininkų, už ką buvo „garbinamas kareivių“.

F.Samsono ūgis – 1,72 metro, todėl jis yra dviem centimetrais aukštesnis negu jo istorinis prototipas, kaip rodo Britanijos gydytojo atlikto imperatoriaus palaikų tyrimo duomenys.

Pasak M.Kothe, didėjantis entuziazmas dalyvauti tokiose didelio masto inscenizacijose tikriausiai susijęs su faktu, kad žmonės juose „išgyvena istoriją“ daug tikroviškiau negu „dulkėtuose muziejuose“.

Napoleono pralaimėjimas prie Leipcigo 1813 metais žymėjo jo imperijos dominavimo vokiečių valstybėse pabaigą ir padarė joms didžiulį poveikį.

Šis mūšis „tapo galingu nacionaliniu mitu“, sakė Europos Parlamento pirmininkas vokietis Martinas Schulzas.

Vokietija, kurią šimtmečius sudarė daugybė mažyčių valstybių, po Leipcigo mūšio tęsė savo ilgą žygį susivienijimo link. Šio proceso kulminacija įvyko 1871 metais, vadovaujant Prūsijai, kai Prancūzija vėl buvo nugalėta.

F.Samsonui buvo „malonu šuoliuoti per sniegą Austerlice“, 2005-aisiais minint vienos iš didžiųjų Napoleono pergalių 200-ąsias metines, tačiau jis ne mažiau laukia po dvejų metų vyksiančio šou, kuriame bus atkartotas paskutinis imperatoriaus pralaimėjimas Vaterlo mūšyje Belgijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius