-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija pradeda tyrimą dėl stalinizmo teroro aukų

Lenkijoje pradedama kasinėti viena masinė kapavietė Varšuvos karių kapinėse, ieškant 1948–1956 metais stalinistinio režimo vykdytos teroro kampanijos aukų palaikų, ketvirtadienį pranešė karo nusikaltimų prokurorai.
Josifas Stalinas
Josifas Stalinas / „Scanpix“ nuotr.

Nors praėjo daugiau nei pusė šimtmečio, daugelio iškilių Lenkijos antinacistinio ir antisovietinio pasipriešinimo veikėjų, nužudytų stalinistinio režimo slaptosios policijos, palaidojimo vieta tebėra nežinoma.

Tarp šių aukų buvo generolas Emilis Fieldorfas, vienas iš Antrojo pasaulinio karo metais veikusios nacionalistinės Armijos Krajovos (AK) lyderių, ir Witoldas Pileckis – AK kovotojas, slapta patekęs į Aušvico mirties stovyklą 1940 metais ir perdavęs sąjungininkams tiesioginės informacijos apie Vokietijos nacių karo nusikaltimus.

Šioms paieškoms vadovauja Tautos atminties institutas (IPN), tiriantis nacistinio ir stalinistinio režimo laikų karo nusikaltimus. Tikimasi, kad kasinėjimai Varšuvoje padės rasti užuominų apie abiejų minėtų Lenkijos didvyrių amžinojo atilsio vietą.

Po karo Lenkijos marionetinis komunistinis režimas, vykdydamas Maskvos nurodymus, įvykdė egzekucijas abiem rezistentams: E.Fieldorfas buvo pakartas 1953 metais, o W.Pileckis – sušaudytas 1948-aisiais. Tačiau jų šeimoms nebuvo pranešta, kur palaidoti jų palaikai.

„Mūsų aiški pareiga – padaryti viską, kas įmanoma, kad užtikrintume orų palaidojimą kiekvienam asmeniui, kuris buvo persekiojamas ir nužudytas“, – sakoma IPN pranešime.

Kasinėjimai, planuojami baigti rugpjūtį, yra dalis pernai pradėtos didesnės programos, kurios tikslas – ieškoti Lenkijoje stalinistinio režimo aukų palaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius