-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkų archeologai aptiko trijų kryžiuočių ordino didžiųjų magistrų palaikus

Lenkų archeologai pareiškė, kad katedros kriptoje rasti šilku apklostyti šešių šimtmečių senumo skeletai yra trijų kryžiuočių ordino didžiųjų magistrų palaikai.
Kvidzynas
Kvidzynas / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.
Temos: 2 Palaikai Ordinas

Tyrinėjimams vadovavęs Bogumilas Wisniewskis paskelbė, kad buvo atliktas trijų skeletų, rastų Kvidzyno, viduramžiais vadinto Marienverderiu, katedros rūsyje, DNR tyrimas. Pasak mokslininko tyrimų rezultatai rodo, kad surastieji palaikai yra Wernerio von Orselno, Ludolfo Königo ir Heinricho von Plaueno.

Daugiau Kvidzyno (Marienverderio) vaizdų galite peržiūrėti čia

Mediniuose karstuose aptikti skeletai buvo apkloti šilku, vietomis dažytu auksu, – toks audeklas viduramžiais buvo prieinamas tik aukščiausią valdžią turintiems asmenims.Werneris von Orselnas Teutonų ordino didžiuoju magistru buvo nuo 1324-ųjų iki 1330-ųjų, Ludolfas Königas – nuo 1342-ųjų iki 1345-ųjų, o Heinrichas von Plauenas – nuo 1410-ųjų iki 1413-ųjų.

B.Wisniewskis „Associated Press“ pareiškė, kad tyrinėtojai „nuo 95 iki 96 procentų“ yra tikri, kad palaikus pavyko identifikuoti teisingai. Jis taip pat papasakojo, kad mediniuose karstuose aptikti skeletai buvo apkloti šilku, vietomis dažytu auksu, – toks audeklas viduramžiais buvo prieinamas tik aukščiausią valdžią turintiems asmenims.

Įkalinimas paliko pėdsakus kauluose

Tyrimais taip pat nustatyta, kad asmenys, kuriems priklauso palaikai, mirties metu buvo tokio paties amžiaus, kokio buvo ir minėti trys didieji magistrai. Kaulų tyrimas parodė, kad vienas iš katedros kriptoje palaidotųjų gyvenimo metu tam tikrą laiką kentėjo nuo blogos mitybos. Tai atitinka Heinricho von Plaueno istoriją – didžiajam magistrui teko dešimt metų kalėti.

Vis dėlto B.Wisniewskis pripažino, kad jis būtų visiškai tikras dėl skeletų identifikavimo tik tokiu atveju, „jeigu sutiktų kiekvieną asmeniškai, o jis pasisakytų savo vardą“.

Tačiau mokslininkas pridūrė, kad ir keli kiti papildomi radiniai bei istoriniai šaltiniai patvirtina Lenkijos archeologų versiją. Tarp jų – katedros sienų tapybos darbai, vaizduojantys šiuos tris didžiuosius magistrus, o taip pat istoriniai dokumentai, kuriuose teigiama, kad Werneris von Orselnas bei  Ludolfas Königas buvo palaidoti būtent čia.

Smalsuoliai galės apžiūrėti palaikus

Kvidzyno miesto vystymo ir savireklamos koordinatorius Wojciechas Werykas teigia, kad didžiųjų magistrų palaikai bus sugrąžinti į kriptą ir eksponuojami pridengti specialiu stiklo gaubtu, kad lankytojai galėtų juos apžiūrėti.

„Tai yra toks vertingas istorinis radinys, kad mes negalime jo slėpti“, – sakė W.Werykas.

Teutonų arba kryžiuočių ordinas Baltijos jūros pakrantėje – šiaurinėje Lenkijoje ir Prūsijoje – įsikūrė XIII amžiaus pradžioje ir oficialiai egzistavo iki XVI amžiaus. Ordino galia buvo palaužta 1410-aisiais, kai kryžiuočius Žalgirio mūšyje sutriuškino lietuvių ir lenkų pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius