-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva teigiamai vertina Rusijos pripažinimą dėl sovietų totalitarizmo

Lietuva teigiamai vertina Rusijos pripažinimą, kad Baltijos valstybės buvo aukos ir nukentėjo nuo sovietinio totalitarizmo, pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM).
Sovietų kariuomenė įžengia į Rygą (1940 m.).
Sovietų kariuomenė įžengia į Rygą (1940 m.). / Wikimedia.org nuotr.

Rusijos prezidentinės komisijos dėl politinio persekiojimo aukų reabilitavimo paskelbta nuomonė dėl sovietų okupacijos padarytos žalos Sovietų Sąjungos okupuotoms šalims yra geras ženklas, rodantis, kad Rusija totalitarinio režimo aukomis pripažįsta ir Baltijos valstybes, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

„Pripažinimas, kad ne tik Rusija, bet ir kitos vadinamosios posovietinės valstybės – tarp jų ir Baltijos šalys – nukentėjo nuo sovietinio totalitarizmo nusikaltimų yra svarbus žingsnis, kuris mus nuteikia optimistiškai. Džiaugiamės, kad Rusija pripažįsta įsipareigojimą atskleisti iki galo totalitarinio režimo nusikaltimus ir atverti savo archyvus. Lietuva yra pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti ir tikisi, kad procesas vyks sklandžiai“, – URM išplatintame pareiškime cituojamas ministras.

Rusijos prezidentinės komisijos dėl politinio persekiojimo aukų reabilitavimo vadovas Michailas Mitiukovas pirmadienį pareiškė, kad Baltijos šalys negali tikėtis kompensacijų iš Rusijos už Sovietų Sąjungos okupaciją, tačiau tuo pačiu pripažino, kad buvusios Sovietų Sąjungos respublikos buvo tapusios totalitarizmo aukomis.

„Komisijos nuomone, tokio pobūdžio ir panašios pretenzijos yra neteisingos ir nepagrįstos. Pati Rusija buvo totalitarinio režimo auka ir patyrė ne mažiau žalos nei kitos Sovietų Sąjungos respublikos“, – Prezidento žmogaus teisių komisijos susitikime Maskvoje sakė jos pirmininkas M.Mitiukovas, kurį citavo Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Rusija negali būti laikoma atsakinga už politinį persekiojimą, kurį vykdė Sovietų Sąjungos vadovybė, išskyrus įsipareigojimą visiškai atskleisti informaciją apie šiuos nusikaltimus“, – kalbėjo M.Mitiukovas.

Nors Lietuva oficialiai konkretaus reikalavimo nėra pateikusi, pats M.Mitiukovas nurodė esą Vilnius reiškia 20 mlrd. JAV dolerių pretenzijas, Ryga – 200 mlrd. dolerių, o Talinas – 4 mlrd. dolerių už žalą aplinka ir dar po 250 tūkst. kiekvienai aukai už persekiojimą.

Lietuva teigia, kad Rusija, būdama Sovietų Sąjungos tęsėja, turi atlyginti už pusę amžiaus trukusią sovietinę okupaciją. Rusija perėmė žlugusios Sovietų Sąjungos šalies teises, tokias kaip nuolatinė vieta Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius