Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 17d. 18:40

Lietuviški patiekalai, kurie nuo senų laikų buvo populiariausi užsienio šalių virtuvėse

Lietuviški zrazai
Eglės Juzumienės nuotr. / Lietuviški zrazai

15min publikuoja ištraukas iš Rimvydo Laužiko ir Antano Astrausko parengtos knygos „Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“, kuri atskleidžia kultūrinius, politinius ir kulinarinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius. Knygą išleido Lietuvos kultūros institutas.

LIETUVIŠKI ZRAZAI (ZRAZY A LA LITHUANIENE)

Jei patyrinėtume, kokie istoriniai lietuviški patiekalai yra populiariausi užsienio šalių virtuvėse, užsienio receptų knygose ir restoranų meniu, neabejotinai rastume du prekės ženklus: „à la Lithuanienne“ ir „à la Radziwill“. Neretai šie pavadinimai vartojami sinonimiškai, nes Radvilos buvo viena žymiausių Lietuvos didikų giminių, palikusių ryškius pėdsakus daugybėje kultūros, mokslo, politikos erdvių, neišskiriant ir gastronomijos.

Legenda pasakoja, kad per vieną puotą, Radvilų virėjas patiekė neregėto skonio jautienos patiekalą. Sužavėti svečiai atsistojo, pakėlė taures ir sušuko: „Už Radvilas“ (lenkiškai – „Za Radziwiłłow“). Esą nuo šio šūksnio ir kilęs to, naujojo patiekalo pavadinimas – zrazai. Tikrovė buvo kiek proziškesnė. Kalbos tyrėjai patiekalo pavadinimą sieja su lenkų kalbos žodžiu, reiškiančiu riekutė, gabalėlis, nes senoviniai zrazai labiau priminė troškinį. Tai buvo ir iki šiol tebėra populiarus patiekalas tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje. Apie jų gamybą galime sužinoti kone iš visų XVII-XIX amžių receptų knygų. Anoniminis XIX amžiaus autorius skiria daugybę zrazų rūšių: paprastus zrazus (primenančius barokinį mėsišką troškinį), išmuštus zrazus (sluoksniuotų, lazaniją primenantį, troškinį, kur lazanijų vietą užima išmuštos mėsos plokštelės), kapotus zrazus (gamintus iš smulkintos mėsos, primenančius maltinukus), zrazustešloje (primenančius prancūziškus paštetus) ir į dolmadus panašius zrazus kopūstlapiuose.

Lietuviškų zrazų kilmė sietina su prancūziškos gastronomijos plitimu XVIII amžiaus antroje pusėje. Kaip tik tada mūsų krašte atsisakyta mados tiekti į stalą didžiulius, troškintus ar keptus mėsos gabalus (neretai tai būdavęs visas gyvūnas, avinas ar elnias) iš kurių kiekvienas atsipjaudavęs ką norintis ir pamažu pereinama prie maisto serviravimo individualiomis porcijomis. Radvilų (lietuviški) zrazai buvo ypatingi – skyrėsi nuo kitų tuo, kad jų mėsa buvo susukta į ritinėlį, kurio viduje sudėtas įdaras. XIX a. Lietuvos dvaruose zrazai laikyti lengvu užkandžiu ir būtinu akcentu ant pavyzdinio pusryčių arba priešpiečių stalo. Anot žymaus Lenkijos ir Lietuvos poeto Adomo Mickevičiaus:

„Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą,

Dabar dar prasimanė patiekalą kitą:

Alaus su grietine pavirinto joms ruošia;

Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia.

Ir vyrai pagal skonį rinktis gal kiekvienas –

Šlaunies, skilandžio, kumpio ar riebios žąsienos,–

Ir vis tai naminiu būdu skaniai taisyta,

Skujų ėglinių dūmais kamine rūkyta.

O pabaigai dar zrazų dubenį padėjo,–

Taip pusrytį gamino namuose Teisėjo.“*

XIX amžiaus viduryje vilnietė Wincenta Zawadzka savo receptų knygoje sulydė Lietuvon jau įsibrovusį buržuazinį, prancūzišką skonį ir vietines, barokinio stiliaus kulinarines tradicijas, dar gyvas užmiesčio dvareliuose. Greičiausiai ji susuktus zrazus pirmoji pavadino lietuviškais. Tokie, susukti ir su įdaru, jie pateko ir į užsienio šalių gastronomijos knygas. Neretai zrazų receptas kitose šalyse buvo perimamas iš lenkiškų gastronomijos knygų, tad – kai kada – vadinamas lenkiškais zrazais.

[*Vinco Mykolaičio-Putino ir Justino Marcinkevičiaus vertimas]

Lietuviški zrazai

2 kg jautienos mėsos, druskos, pipirų, 2 svogūnai, 200 g baltos duonos, 1 kiaušinis, 200 g kiaulienos taukų ar lašinių, 100 g sviesto, 1 stiklinė jautienos sultinio.

Mėsą supjaustyti dideliais bet plonais gabalais, išmušti stipriai, apsūdyti, nubarstyti pipirais ir taip palaikyti 15 min. Pakepinti 50 g sviesto sukapotus svogūnus, sumaišyti su grūstu džiūvėsiu ar trupinta balta duona, įmušti kiaušinius, sumaišyti, kad gautųsi tiršta masė. Jei masė per skysta – dar įdėti baltos duonos trupinių. Masę dėti ant išmuštos mėsos, suvynioti į ritinėlį, rišti vyniodamas su siūlu kad neiširtų. Ištirpyti taukus ir juose pakepinti zrazus iš visų pusių. Kaip apkeps ir parausvės, įpilti sultinio, įdėti likusį sviestą, ir troškinti, jeigu skystis per daug nuvirs, galima dar pripilti sultinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Kai kurių žaidėjų pasigedęs Šaras kelia „Žalgiriui“ esminį klausimą

Aktualu

Teisingumo ministras: peilis prieš Alytaus pataisos namų prižiūrėtoją nebuvo panaudotas

24sek

Prakeiksmas namuose tęsiasi: „Žalgiris“ po pratęsimo krito prieš „Barcelona“

Aktualu

Padovanoti filmui sukurtą laivą Vilniaus administracijos direktorius pasiūlė per anksti

Gyvenimas

Alkoholikas Povilas: „Gimus sūnui, švenčiau tris paras“

24sek

Karjeros vakaras, kuris „Žalgirio“ šokliui visai nerūpi: „Keista ir liūdna“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: patekimas į uždraustus vienuolynus ir 5 tūkst. m aukštis

Aktualu

Vykstant kovai dėl „Brexit“ sutarties įtakingi ministrai išreiškė paramą Th.May

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Liubomiras Laucevičius

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Mokslas.IT

Stiklo sudėties pagrindas – sprogusių žvaigždžių liekanos, nustatė astrofizikai

15min tema Aktualu

Ir lietuviams aktualūs „Brexit“ scenarijai: mūsų diplomatų uraganas Londone nestebina

15min iš Ploješčio Interviu Sportas

Prieš dvikovą Rumunijoje E.Jankauskas: „Šiame lygyje reikia būti tvirtesniems“

Vardai

Mauricijuje medų kopinėję Skaisgiriai liko sužavėti rojų primenančių vaizdų, kurie – lyg atvirutės

Gyvenimas

Būdavo dienų, kai Kristina net nebijodavo mirti: žmonėms tai atrodo paprastas galvos skausmas

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Gazas

Į kelius vėl grįžta mirtis: renkasi pėsčiuosius be atšvaitų

Aktualu

Nemunas Lietuvos gyvenime: upei iš biudžeto buvo skiriama įspūdinga suma

24sek

Eurolygoje – tuščias Lukas Lekavičius ir „Panathinaikos“ nesėkmė

Naujienos

Verslas

Siūlo nesitikėti, kad už drabužius mokėsime tiek pat, kiek ispanai

Pasaulis kišenėje

Lietuviai parasparnių maršrutinių skrydžių čempionatą surengė Ukrainos kalnuose

Gazas

Po nesėkmingų lenktynių Palangoje reabilitacijos sieks Bikerniekų trasoje

Deuce

Dukart per dieną žaidęs Novakas Džokovičius žengė į Sinsinačio pusfinalį

Aktualu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė skelbia dirbanti be poilsio: ką ji veikia?

Į pajūrį grįžusi saulė pritraukė būrį paplūdimio lankytojų

Vardai

Po skyrybų šokėjas D.Žebrauskas-Skruzdėliukas verčia naują lapą, tik planus dar stabdo traumos

Sportas

Dirbtinis futbolas: natūralios vejos nebus ir Nacionaliniame stadione

24sek

Simas Buterlevičius keliasi į Kėdainius

Gyvenimas

Ar knygų skaitymas autobuse gali kenkti mūsų akims?

Konkursas Gyvenimas

Konkurso „Mano kiemas“ dalyviai Jagminai sukūrė net 50 metrų gėlyną

Sportas

„Manchester City“ žvaigždė ilgam iškrito iš rikiuotės

Aktualu

Saudo Arabija skyrė 100 mln. dolerių šiaurės rytų Sirijos stabilizavimui

Aktualu

Po susidūrimo su stirna Kupiškio rajone apvirto „Toyota“: du žmonės sužeisti, vienas – mirė

Pasaulis kišenėje

Perpildytame Palangos paplūdimyje vos spėjo dalinti baudas už alkoholį ir čeburekus

Sportas

Per Čempionų lygos burtus nualpo moteris

Gyvenimas

Paauglėms stovyklą organizuojanti Ieva: „Jei nori būti laiminga, turi priimti save, kokia esi“

Verslas

Pajuodusi Klaipėda: „KLASCO“ vadovai sako, kad gulasi ir keliasi su šia problema

Aktualu

M.Salvini kritikuojamas už šventinę vakarienę Genujos viaduko griūties dieną

Aktualu

V.Putino dalyvavimas Austrijos ministrės vestuvėse išprovokavo politinį ginčą

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie 15min