Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Litvakas Dovidas Katzas amerikiečius vertė stebėtis lietuvių Užgavėnių tradicijomis

JAV sostinėje Lietuvos valdžiai kliuvo ne tik dėl sovietų ir nacių nusikaltimų lyginimo. Litvakų studijų instituto Vilniuje ekspertas Dovidas Katzas negailėjo ir daugiau rykščių savo tėvo gimtinei, praneša „Lietuvos rytas“.
Klaipėdoje persirengėliai vijo žiemą iš kiemo.
Užgavėnių persirengėliai. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Nors Lietuva nėra turtinga šalis, ji investuoja didžiules sumas kurdama dvigubo genocido teoriją“, – Vašingtone įsikūrusiame Woodrow Wilsono tarptautiniame mokslininkų centre pareiškė 56 metų D.Katzas. Jis – buvęs Vilniaus universiteto dėstytojas, čia dirbęs dvylika metų.

Garsaus jidiš poeto Menke Katzo iš Lietuvos šeimoje Brukline užaugęs mokslininkas pripažino, kad būtina gerbti komunizmo aukas ir tinkamai pripažinti Josifo Stalino nusikaltimus, bet ragino to nesuplakti su holokaustu.

Jam užkliuvo net komisija, vertinanti nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimus Lietuvoje: „Vien jos pavadinimas parodo, kad tarp nacių ir sovietų yra dedamas lygybės ženklas.“

Mokslininkas pasakojo, kad gyvendamas Vilniuje iš diplomatų neoficialiai girdėjo svarstymus, esą įrodžius, jog sovietų blogybės prilygo nacių, Lietuva iš Vakarų sulauksianti didesnės paramos saugumo srityje.

D.Katzas taip pat piktinosi, kad Lietuvos valdžia, 2008-aisiais uždraudusi naudoti nacistinius ir sovietinius simbolius viešojoje erdvėje, vėliau dėl svastikų esą persigalvojo, nes tai – baltų paveldo simbolis.

D.Katzas taip pat rodė Lietuvoje švenčiamų Užgavėnių nuotraukas, kuriose lietuviai persirengę čigonais ir žydais: „Jiems atrodo normalu, kad persirengėliai žydais kartais į orą mėto netikrus pinigus ir naudoja kitus stereotipus.“

Girdėdami tai susirinkę amerikiečiai neslėpė nuostabos.

Nuo kalbėtojo kliuvo ir Genocido aukų muziejui Vilniuje, nes čia iki šiol esą atspindėti tik sovietų režimo žiaurumai, nors tose pačiose patalpose 1941–1943 m. kentėjo ir gestapo kaliniai.

Mokslininkas pasidžiaugė, jog Seimas 2011-uosius paskelbė Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metais, bet pabrėžė, kad valdžia vėl suplakė žydų ir nuo sovietų nukentėjusių lietuvių tragedijas, nes kartu nutarta pagerbti ir Lietuvos laisvės gynėjus.

2011-ieji yra ir Laisvės gynimo, ir didžiųjų netekčių atminimo metai, primena „Lietuvos rytas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius