Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mari Aldon – Holivudo gražuolė iš Žemaitijos

1977 metų spalio devynioliktąją „New York Times“ laikraštyje pasirodė rašinys, informavęs, jog spalio ketvirtą dieną Los Andželo Wadsworth veteranų ligoninėje mirė legendinis aštuoniasdešimt trejų metų kino režisierius, pusę amžiaus džiuginęs savo aukštos moralės nuotaikingais filmais, Tajus Garnetas. Jo karjera, kaip pažymėjo straipsnio autorius, prasidėjo dar 1928 metais ir net paskutiniuoju laikotarpiu amžius nerodė jokių senėjimo požymių.
Mary Aldon ir Garis Kuperis filme Nutolę būgnai
Mary Aldon ir Garis Kuperis filme Nutolę būgnai / Tinklalapio fanpix.famousfix.com nuotr.

Ši informacija galėtų tiesiog prasprūsti pro akis, nes kiek gi jų buvo, tų garsių ir legendinių meno žmonių. Jeigu ne dar viena ištrauka iš minėtojo „New York Times“ nekrologo: „P.Garnett buvo vedęs tris kartus. Jo pirmosios dvi santuokos su nebyliojo kino žvaigždėmis Patsy Rut Miller ir Helga Moray baigėsi skyrybomis po ketverių ir vienerių metų. Su trečiąja žmona, aktore Mari Aldon, T.Garnetas gyveno dvidešimt septynerius metus ir susilaukė dukros Tiela Garnett Daniels.“ Galima dar pridurti, jog liko taip pat bendras su Helga Moray sūnus Viljamas Džonas Garnetas, o Tajaus Garneto, sukūrusio apie 50 filmų, nuopelnai 1960 metų vasario aštuntąją įvertinti žvaigžde Holivudo Šlovės alėjoje. Paskutinis šio didelio režisieriaus gyvenimo projektas buvo kino režisūros vadovėlis „Režisūra: meistrų pamokos“. Prabėgus keletui metų po kito garsaus režisieriaus Džono Fordo mirties, Tajus suvokė, kad niekas taip ir neišnaudojo šios legendinės asmenybės patirties ir nutarė pats išanalizuoti dar kuriančių režisierių darbo virtuvę. Jis parengė klausimyną, anketą ir paprašė visų garsiausių režisierių tą pačią dieną atsakyti į klausimus. Atsiliepė keturiasdešimt dvi garsenybės o knyga išleista Prancūzijoje jau po Tajaus Garneto mirties 1980 m.

Ir vėl ne vienas gali paklausti – kas čia jau tokio ypatingo, ką tai turi bendra su Taurage? Todėl nustosiu žaisti detektyvą ir pasakysiu – Mari Aldon buvo kilusi iš miesto prie Jūros ir tikrai galėjusi save vadinti tauragiete.

Tinklalapio FamousFix nuotr./Mary Aldon
Tinklalapio FamousFix nuotr./Mary Aldon

Kai pradedama kalbėti apie su Lietuva susijusius pasaulinio garso kino žmones, pasiekusius Holivudo aukštumų, pirmiausiai prisimenami Čarlis Bronsonas (Karolis Bučinskis), Robertas Zemeckis, Didžiosios Britanijos seras Arturas Džonas Gilgudas (Gelgaudas), ne vieno „Oskaro“ laureatas Šonas Penas, Rūta Kilimonytė (Lee), „Oskaro“ laureatas režisierius Michaelis Hazanavičius, tauragiškis Jurgis Mikelaitis (Džordžas Mikelis), gimęs Batakių seniūnijos Bildenių kaime bei filmavęsis Holivude su Sofi Loren, Silvesteriu Stalone, minėtuoju Č.Bronsonu, deja, visai neįamžintas gimtinėje. Prisimenamas pastaruoju laiku vis labiau garsėjantis Džeisonas Sudeikis, kurio prosenelis buvo iš Tauragės, o prosenelė iš Raseinių.

Tačiau praktiškai užmiršta likdavo viena nuostabaus grožio aktorė, tiesa, nepalikusi ryškesnio pėdsako Amerikos kino istorijoje – Mari Aldona. (Rašau „likdavo“, nes iškart po šio straipsnio pasirodymo „Tauragės kurjeryje“ į redakcijos duris pasibeldė ne tik Tauragėje žinomas lengvosios atletikos treneris Aloyzas Šlepavičius ir pranešė, jog jis yra šios moters tikras pusbrolis, bendravęs su Aldona ir jos tėvais Amerikoje, Lietuvoje. Todėl tolesni aprašomieji įvykiai suksis tarsi apie dvi moteris – amerikietę Mari A.Aldoną ir tauragietę, A.Šlepavičiaus tėvo sesers Antosės Šlepavičiūtės-Paulienės ir Antano Pauliaus iš Žvingių kaimo dukrą Aldoną Pauliutę.)

Visai neseniai, prabėgus jau gerokam laikui po Aldonos mirties, pavyko rasti keleto su ją bendravusių žmonių atsiliepimų: „Mari buvo viena gražiausių, talentingiausių ir geriausių moterų, kokias aš pažinojau. Su ja aš praleidau nemažai beprotiškai įdomių dienų“, „Mari buvo dvasiškai žavi moteris ir labai džiaugiuosi turėjęs galimybę ją pažinti. Ir dar – jos kalbėjimo maniera buvo labai minkšta ir labai švelnus balsas…“, „Labai susidraugavome su ja aštuoniasdešimtaisiais, kai ji lankėsi vaikų ligoninėje. Ji iš tikrųjų tapo didele mano padėjėja, savotišku mentoriumi. Ji visada man stengėsi patarti, apsaugoti labiau nei kas nors kitas, nes buvau Holivude naujokas, dirbau dokumentų tvarkytoju Le Bel Age viešbutyje ir labai daug bendravome. Kartą mano mama sutiko ją ir apibūdino kokia tai nuostabi moteris. Aš pridūriau – „vidumi ir išore“.

Iš Aloyzo Šlepavičiaus asmeninio albumo/Antosė ir Antanas Pauliai su dukra Aldona 1933 metų spalio 23 d.
Iš Aloyzo Šlepavičiaus asmeninio albumo/Antosė ir Antanas Pauliai su dukra Aldona 1933 metų spalio 23 d.

Mari A.Aldona (A.Pauliutė) gimė 1925 metų lapkričio septynioliktąją, antradienį, Tauragėje. Pradžioje šeima gyveno Skaudvilėje, paskui persikraustė į Tauragę. Tėvas dirbo policijoje, mama – medicinos seserimi Tauruose. Kai Aldonai buvo treji metukai, šeima išsikėlė į Kanadą. Po to, jau Amerikoje, Los Andžele, Pauliams gimė dar viena dukra, Žaneta.

A.Šlepavičius ir šiandien prisimena Aldonos motinos Antosės pasakojimus, kiek daug dėmesio jie skyrė Aldonos mokslams – ji mokėsi baleto, dainavimo, aktorystės, ir kaip brangiai tie mokslai atsiėjo.

Asmeninio albumo nuotr./Mari Aldon su pusbroliu Aloyzu Šlepavičium Amerikoje 1989 m.
Asmeninio albumo nuotr./Mari Aldon su pusbroliu Aloyzu Šlepavičium Amerikoje 1989 m.

1946 metais, būdama vos dvidešimt vienerių, mergina pateko į Los Andželo svajonių sostinę Holivudą. Ir iš karto gavo vaidmenį filme „Medaljonas“. Po metų – epizodai „Amžiname gintare“, „Moters keršte“, „Tarp Folsomo kalėjimo sienų“, „Rytojus yra kita diena“, nedidelis vaidmuo filme “Tankai ateina“. Pagaliau, bene ryškiausias ir, kaip vėliau paaiškės, sėkmingiausias jos vaidmuo – seminolų indėnų genties belaisvė Džudy Beket Raoul´io Walsh´o filme „Nutolę būgnai“ poroje su legendiniu Gariu Kuperiu 1951 metais. Holivudo suvokimu, tai negalėjo vadintis vesternu, bet lietė aktualią Amerikos indėnų seminolų 1840 metų karo su vyriausybės pajėgomis temą. Kritikai vieningai pastebėjo, kad nei grimas, nei kostiumai neįveikė Mari Aldon žavesio, dar labiau išryškėjusio didžiojo Gario Kuperio fone.

Prabėgus metams po filmo pasirodymo aktorė, kino kritikė, artimai bendravusi su legendiniu rašytoju Frensiu Skotu Ficdžeraldu, Sheila Graham, parašė skaudžius žodžius: „Mari Aldon, kuri po savo vaidmens su Gariu Kuperiu “Nutolusiuose būgnuose“ galėjo tapti didžiule žvaigždė, ja tikrai netaps. Warners (turima galvoje Warner Bros studija) mėto ją kaip karštos anglies gabalą. Per daug ūmus jos temperamentas.“

Palyginti, sėkmingą jaunos lietuvės aktorės karjeros pradžią papildė ir ypatingas jos asmeninio gyvenimo įvykis. Pirmoji Amerikos kino žurnalistė ir scenaristė Louella Parsons, kurios komentarų skiltis keturiuose šimtuose pasaulio laikraščių skaitė dvidešimt milijonų žmonių, 1953 metų rugpjūčio dešimtąją komentare parašė: „Tajus Garnetas paskambino iš Londono ir pranešė, jog ketvirtadienį Londone tuokiasi su Mari Aldon...“ Šie meilės santykiai, neatsirado staiga, apie juos jau kurį laiką kalbėjo, dabar sakytume, Holivudo bomondas. Dar 1951 metų gegužę, po „Nutolusių būgnų“ ta pati Louella Parsons užsiminė: „Beje, Mari Aldon skrenda namo ilsėtis anksčiau už Kuperio kompaniją – tokia ji yra vieniša be Tajaus Garneto...“ O 1952-ųjų sausį, likus pusantrų metų iki vestuvių, apžvalgininkas Erskine Johnson rašė: „Mari Aldon komentaras apie galimą greitą žingsnį prie altoriaus su režisieriumi Tajum Garnetu buvo trumpas – komentaro nebus, bet klaustukas lieka“.

Palyginti, sėkmingą jaunos lietuvės aktorės karjeros pradžią papildė ir ypatingas jos asmeninio gyvenimo įvykis.

Pagaliau, gandai pasitvirtino. Penkiasdešimt devynerių Williamo Teiloro Garneto trečiąja žmona tapo už devynių su puse tūkstančių kilometrų gimusi dvidešimt septynerių metų tauragietė Mari Aldon. Beje, ir Amerikos, ir pasaulio spauda ne kartą atkreipė dėmesį, jog vienai seksualiausių Holivudo blondinių tai buvo pirmoji ir vienintelė santuoka. Tiesa, 1970 metais pora išsiskyrė, tačiau nei vienas, nei kitas vėliau naujos šeimos nesukūrė. Ir tuo pačiu visos Mari Aldonos biografijos pradedamos žodžiais „gimė Tauragėje, Lietuvoje“. Todėl net ir nieko apie šį Žemaitijos miestą negirdėjęs skaitytojas ar kino mėgėjas buvo priverstas įsidėmėti negirdėtą, gal net egzotišką, pavadinimą.

1958 metų sausio septynioliktąją Mari Aldon įgijo JAV pilietybę. Per dvidešimt dvejus (1946-1968) kūrybinio gyvenimo metus ji vaidino bemaž keturiasdešimtyje garsesnių ir beveik užmirštų šiandien filmų. Santuoka su pasaulinio garso režisieriumi bei scenaristu Tajum Garnetu buvusią baleto šokėją ir dar labiau padrąsino tapti aktore, ir vėliau paskatino nuo kino pasukti prie televizijos, kur jai įvairiuose šou bei serijaluose pavyko pasiekti visai neblogų rezultatų. Nors ne vienas Holivudo žurnalistas vėliau pabrėždavo, kad vedybos sutrumpino ir taip trumpą aktorės karjerą. Tiesa, kartkartėm Mari Aldon, vis dėlto, grįždavo ir į kino filmavimo aikštelę. Epizodinis ir titruose netgi nenurodytas, buvo jos vaidmuo 1968 metais filme su Elviu Presliu „Gyvenimas mažas, meilė maža“. Ir jeigu, spaudos pripažinimu, penkiasdešimtųjų pradžioje Mari Aldon užėmė ryškią Holivudo primadonos poziciją, tai jau 1959 metais, pavyzdžiui, viename televizijos kanale, be didelių kompleksų, laidoje „TV aktorė“ jai teko nusižeminti ir dalinti rekomendacijas amerikiečiams ypatingai aktualia tema – kaip sulieknėti.

Tinklalapio starducine.com nuotr./Mary Aldon. 1952 m.
Tinklalapio starducine.com nuotr./Mary Aldon. 1952 m.

Visą gyvenimą palaikė asmeninius ryšius, susirašinėjo su Ronaldu Reiganu, su kuriuo kažkada filmavosi.

Vis dėlto, iš Tauragės kilusios aktorės pavardė nuskambėjo ir dar keletoje reikšmingų filmų. Tai – du kartus „Oskarą“ laimėjusio režisieriaus J.Mankevičiaus „Basakojė grafienė“ (1954) bei 1955 metais finansiškai labai brangi taip pat dviejų „Oskarų“ savininko Deivido Leano Venecijoje filmuota romantinė drama „Vasaros atostogos“, kur pagrindinį vaidmenį sukūrė legendinė Holivudo žvaigždė, daugkartinė “Oskaro“ savininkė Katarina Hepburn. Beje, būtent K.Hepburn, išgarsėjusi kaip vengianti įvairių vakarėlių ar pobūvių, pirmųjų Mari Aldon ir Tajaus Garneto vestuvių metinių proga Romoje surengė specialų spektaklio „Gegutės laikas“ pasirodymą.

Iš tiesų, verta suklusti, tai tikrai puikiai pažįstama aktorė – legenda. Kartais tenka išgirsti, kad Audrey ir Katarina Hepburn buvusios giminės. Tačiau tiesa yra ta, jog jei jos ir buvo labai labai tolimos giminatės, tikrai niekada nesimatė, kol netapo populiariomis. Odrės (Audrey) tikroji pavardė Ruston, ji dvidešimt dvejais metais jaunesnė už Katariną. Pastarajai išgarsėjus, Audrey tėvas, bankininkas, Katarinos garbei, prie savo vienintelės dukters pavardės pridūrė „Hepburn“ ir Audrey tapo Audrey Hepborn-Ruston. Bet tai neturi nieko bendra su Mari Aldonos partnere „Vasaros atostogose“.

Visą gyvenimą palaikė asmeninius ryšius, susirašinėjo su Ronaldu Reiganu, su kuriuo kažkada filmavosi.

Mari Aldon gyveno gražiame name turtingame Los Andželo priemiestyje. Vėliau jos namas su visu turtu sudegė. Gyvenimo pabaigoje ją Las Vegase priglaudė sesuo Žaneta Kozlowski, baigusi pedagogikos studijas, ištekėjusi už turtingo naftos verslininko ir užauginusi tris vaikus. Sesers namuose aktorė 2004 metų spalio 31-ąją, likus mažiau nei mėnesiui iki 79-ojo gimtadienio, ir mirė. Amžinojo poilsio buvo palydėta Las Vegaso Kristaus Karaliaus katalikų bažnyčioje.

Kaip po straipsnio pasirodymo prisiminė tauragiškis Aloyzas Šlepavičius, Paulių šeima visada palaikė ryšius su Lietuva, jie niekada nebuvo nutrūkę – siųsdavo laiškus, retkarčiais ir kokią dovanėlę. Jis ir pats kvietė giminaičius atvykti į Lietuvą. Atvykę buvo visi, išskyrus Aldoną, ji gimtinės taip niekada ir neaplankė. O štai Aldonos mama Antosė į Lietuvą atvyko dukart. Prieš tai buvo atvažiavęs jos vyras Antanas, į kitą kelionę jau išsiruošė abu, nors buvo solidaus amžiaus. Į Lietuvą buvo atskridusi ir Aldonos sesuo Žaneta.

Kaip minėta, Tajus ir Mari Aldon paliko 1955 metais gimusią dukrą Tielą Aldon Garnet, kuri 1973 metais baigė Los Andželo Westlake mergaičių mokyklą, pačios teigimu, tapo rašytoja, dvasinio konsultavimo ministre, mentore ir keliautoja. (“Aš parašiau jau išleistus atsiminimus apie savo vaikystę. Mano namai yra Konektikuto valstijoje, Leikvile, o po keletą mėnesių kasmet leidžiu Paryžiuje, kur turiu daug draugų.“) Tiela Aldon prisipažino išstudijavusi visas pagrindines pasaulio religijas, galinti pasiūlyti kvalifikuotą dvasinę konsultaciją. Ji užaugino du vaikus, Mari Aldonos anūkus – Paryžiuje gimusį sūnų Tajų Benatsou ir Niujorke – dukrą Chloją Fazio. 1980 metais Prancūzijoje išleista solidi jos knyga “Iš kino amžiaus.

O ypatingo dėmesio ir ne vieno leidimo sulaukė Tielos parengta tėvo T.Garneto atsiminimų knyga – linksma, pilna puikių istorijų ir nuostabių anekdotų apie garsiausiųjų Holivudo žvaigždžių aukso amžių – „Uždek visus žiburius ir pasitaisyk pėdkelnes“ su įspūdinga Tielos įžanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius