Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marijampolė mini vardo susigrąžinimo 25-metį

Marijampolėje prasidėjo renginiai, skirti istorinio Marijampolės vardo susigrąžinimo 25-mečiui.
Jono Basanavičiaus aikštė
Jono Basanavičiaus aikštė / Eglės Digrytės nuotr.

Šiai reikšmingai sukakčiai paminėti visus metus vyks įvairūs renginiai, kurių pagrindinis moto „Laisvas vardas – Marijampolė“.

Renginių ciklą trečiadienį pradėjo savivaldybės moksleiviai, Rygiškių Jono gimnazijoje surengę konferenciją „Mano miestas – Marijampolė“. Pranešimus apie miesto ištakas, vardo kaitą, marijonų vienuolijos įtaką, pokario situaciją ir kitomis temomis buvo parengę 19 jaunųjų istorikų.

Prieš 25-erius metus, 1989 m. kovo 21 dieną, buvo pakeistas Kapsuko miesto ir rajono pavadinimas ir grąžintas senasis – Marijampolės – vardas. Istoriniam vardui sugrįžti didelės reikšmės turėjo pirmą kartą dar sovietinėje Lietuvoje organizuotas referendumas, kuomet gyventojai balsavo, ar grąžinti senąjį Marijampolės vardą, ar ir toliau miestą vadinti Kapsuku.

R.Rusteikos nuotr./Marijampolės sąjūdis
R.Rusteikos nuotr./Marijampolės sąjūdis

Gyventojų pasirinkimas buvo aiškus – istorinis Marijampolės vardas turi būti sugrąžintas. Kaip primena to laikmečio nuotaikas Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Marijampolės miesto ir rajono 1-osios tarybos pirmininkas Stasys Daugėla, palikti Kapsuko vardą tuomet nebuvo „nei istorinio, nei politinio, nei moralinio pagrindo“. Tai buvo svarbus įvykis, parodęs aktyvią bendruomenės poziciją ir marijampoliečių valią sugrąžinant miestui prarastą vardą.

„Šis jubiliejus svarbus tuo, kad užaugo nauja karta ir ji to istorinio virsmo neišgyveno. Kviečiame visus, o ypatingai jaunus žmones, prisiminti istoriją ir didžiuotis miestu, kuriame gyvename“, – teigia Marijampolės savivaldybės mero pavaduotojas Sigitas Valančius, Renginių, skirtų istorinio Marijampolės vardo sugrąžinimo 25-mečio paminėjimui, organizavimo darbo grupės vadovas.

Šiam istoriniam faktui įprasminti bus dedikuota ir didžioji miesto šventė „Miesto dienos 2014“, vyksianti gegužės 30 – birželio 1 dienomis.

R.Rusteikos nuotr./Marijampolės sąjūdis
R.Rusteikos nuotr./Marijampolės sąjūdis

Pagrindiniai renginiai (konferencijos, parodos, akcijos ir kt.) vyks kovo 12-21 dienomis.

Vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ iniciatyva kovo 12 d. 10 val. kino teatre „Spindulys“ rengiama ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikų kūrybinių darbų „Atvirukas mano miestui“ paroda.

Kaip teigė organizatoriai, į kvietimą atsiliepė visos savivaldybės įstaigos – atsiuntė po 10–15 darbelių. Bus daroma atranka, o vėliau vietos leidykla žada išleisti atvirukų rinkinius, kuriuos bus galima įsigyti.

Sūduvos fotoklubo nariai tos pačios dienos pavakare kviečia į savo darbų parodą Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje. Anot parodos koordinatorės klubo vadovės Laimos Kraukšlienės, čia bus eksponuojama 51 istorinė ir nūdienės Marijampolės nuotrauka, atspindinti ir perteikianti to laiko dvasią ir pasikeitusį miesto veidą. Bus galima išvysti Romo Rusteikos, Vytauto Žukausko, Valentino Juraičio ir kitų autorių niekur iki tol nerodytus kadrus.

Marijampolės dailės mokyklos ugdytiniai taip pat rengia kūrybinių darbų konkurso „Marijampole, taip matome tave“ parodą Kultūros centre. Mokyklos direktorė Eglė Ambraziūnaitė išdavė paslaptį, kad tai progai iš fondų bus ištraukti ir Kapsuko dailės mokyklos mokinių kažkada atlikti darbai.

Kovo 13 d. kraštotyros muziejuje rengiama istorinė-mokslinė konferencija „Marijampolė istorijos verpetuose“, veiks istorinių dokumentų ir eksponatų paroda.

Jaunimas istorijos „verpetus“ prisimins jiems labiau priimtina forma – kovo 19 d. restorane „Pizza Jazz“ vysiančiame intelektualiame protų mūšyje-viktorinoje.

Kovo 21 dieną istorinei datai pažymėti skirtoje programoje numatyta surengti marijampoliečių sueigą ir pasveikinti Marijampolės vardo sugrįžimą J.Basanavičiaus aikštėje Laisvės vardo dūžiais, paminėti šią sukaktį iškilmingame Savivaldybės tarybos posėdyje ir šventiniame koncerte „Dainuoju Marijampolei", kurio metu bus proga atsiskleisti jauniesiems vietos talentams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius