-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Minimas sovietų nužudyto pasieniečio Aleksandro Barausko mirties 75-metis

Pirmadienį Varėnos rajone vyks pirmosios sovietų okupacijos aukos – pasieniečio, Šaulių sąjungos nario Aleksandro Barausko – 75-erių metų žūties minėjimas.
Aleksandras Barauskas
Aleksandras Barauskas

Iš pradžių Varėnos Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje už A.Barauską bus aukojamos šv. Mišios. Popiet minėjimas vyks pareigūno žūties vietoje Ūtos kaime.

Prieš minėjimą Ūtoje finišuos tradicinio bėgimo nuo sienos su Baltarusija dalyviai.

Renginyje dalyvaus A.Barausko duktė Ona Marija Brasiūnienė.

Ūtoje Vidaus reikalų ministerijos (VRM) reprezentacinis pučiamųjų orkestras ta proga surengs koncertą, o Varėnos pasieniečiai visus svečius pavaišins koše, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

1940 metų birželio 15-osios ankstų rytą vyr. policininkas A.Barauskas, naktį patikrinęs pasienio sargybos postus, su šeima ilsėjosi name, kuris kartu buvo ir pasienio sargybos būstinė. Valstybės siena su Baltarusija ėjo upeliu apie 100 metrų nuo pasienio būstinės.

Sovietų kariai 3 val. 40 min. perėjo Lietuvos valstybės sieną ir atakavo Ūtos sargybos postą. Apie 20 minučių jie šaudė iš šautuvų ir kulkosvaidžių. Po to jie metė dvi granatas. Viena jų sprogo prie namo langų. Įsiveržę į pastatą šešetas užpuolikų išsitempė sargybos viršininką A.Barauską į kiemą. Čia pat prie prieangio kirto kardu. Pasieniečiui nugriuvus, iššovė į galvą. Po įvykdytos Lietuvos pareigūno egzekucijos sovietų kariai pasitraukė į savo pozicijas.

2005 metais A.Barauskas po mirties apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi. Jo vardu yra pavadinta viena iš sieną su Baltarusija saugančių VSAT užkardų.

2013 metais VSAT iniciatyva pagamintas atminimo medalis „Aleksandras Barauskas 1899 – 1940“. Pirmas toks medalis buvo įteiktas A.Barausko dukrai O.Brasiūnienei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius