Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minimos tarpukario Lietuvos premjero Juozo Tūbelio gimimo metinės

Istorinėje Prezidentūroje Kaune paminėtos 130-osios tarpukario Lietuvos Ministro Pirmininko Juozo Tūbelio gimimo metinės. Pasak kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus, dabarties politikai turi ko pasimokyti iš Juozo Tūbelio.
Tarpukario Lietuvos ministras pirmininkas Juozas Tūbelis
Tarpukario Lietuvos ministras pirmininkas Juozas Tūbelis / „Wikipedia“ nuotr.
Temos: 1 Juozas Tūbelis

Švietimo, finansų, žemės ūkio ir valstybės turtų ministras, Lietuvos banko vadovas ir ilgiausiai – devynerius metus – Ministro Pirmininko poste tarpukario Lietuvoje dirbęs Juozas Tūbelis – vienas ryškiausių pirmosios Lietuvos respublikos politikų ir visuomenės veikėjų, primena LRT televizijos naujienų tarnyba.

Kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus, Juozą Tūbelį vadina šeimininku ir sako, lygių jam iki šių dienų Lietuvos politikoje nematąs. Tarpukario Ministras Pirmininkas esą yra pavyzdys visuomenei ir dabarties politikams, kuriems trūksta politinės kultūros.

„Savo darbu, savo žiniomis, savo įžvalgumu pastatė Lietuvą praktiškai ant tvirtų pamatų – jos ekonominį gyvenimą, jisai galbūt net įtvirtino tam tikrus pamatus lietuviškai pramonei“, – teigia kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus.

Pasak istorikų, Juozu Tūbeliu itin pasitikėjęs jo svainis, prezidentas Antanas Smetona – Lietuvą kartu jie valdė beveik dešimtmetį. Šį laikotarpį istorikai vadina „Smetonos-Tūbelio“ era.

„Juozas Tūbelis buvo labai darbštus, labai atsidavęs savo profesijai ir tėvynei, todėl mažai kas žino, kad šitas žmogus miegodavo vos keturias valandas per parą, dėl nuolatinės įtampos labai daug rūkė ir tai atsiliepė jo sveikatai“, – teigia istorikė dr. Ingrida Jakubavičienė.

Pasak istorikų, Juozas Tūbelis buvęs ir labai įžvalgus: prieš mirtį 1939-ųjų rugsėjį jis esą prasitarė bijantis, kad Lietuvai ima grėsti dideli pavojai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius