Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterys į Lietuvos prezidento postą kandidatavo jau prieš 88 metus

Prieš 95-erius metus pirmuoju Lietuvos prezidentu tapo Antanas Smetona. Istorikai pastebi, nors tiesioginių rinkimų tarpukariu nebuvo, žmonės jais labai domėjosi, o prezidento posto siekė ir moterys.
Gabrielė Petkevičaitė-Bitė
Gabrielė Petkevičaitė-Bitė / „Wikipedia“ nuotr.

Visi trys tarpukario prezidentai – A. Smetona, Aleksandras Stulginskis ir Kazys Grinius – dirbo ir gyveno istorinėje Prezidentūroje Kaune. Pirmąjį šalies vadovą, A. Smetoną, 1919-ųjų balandžio 4-ąją išrinko Lietuvos Valstybės taryba. Po kelių dienų jis prezidentu prisaikdintas kuklioje ceremonijoje.

„Prezidento institucija gimė tokiais laikais, kai Lietuva turėjo labai daug problemų – Vilniuje šeimininkavo bolševikai, kuriuos keitė lenkai, šalyje vyko įvairių partijų krizė, nenusikalbėjimai ir prezidento institucija gimė tam, kad visus apjungtų ir suvienytų“, – pasakoja Istorinės LR prezidentūros Kaune direktorė Renata Mikalajūnaitė.

Tarpukariu prezidentus rinko Seimas arba tautos atstovai iš apskričių. Kadencijos iki 1928-ųjų truko trejus metus, pakeitus Konstituciją, prezidentai rinkti septyneriems metams. Istorikai sako, kad anuomet tapti prezidentais per visus rinkimus siekė septyni politikai, tarp jų būta ir moterų. 

Moterys Lietuvos visuomeniniame gyvenime buvo labai aktyvios

„Moterys Lietuvos visuomeniniame gyvenime buvo labai aktyvios. 1926 metais (prieš 88-erius metus – LRT.lt) į prezidento postą kandidatavo pirmosios moterys – Felicija Bortkevičienė ir Gabrielė Petkevičaitė-Bitė. Dar daugelis šalių neturi moterims suteikusios balsavimo teisės, tuo metu Lietuvoje moterys kandidatuoja. Aišku, man šiek tiek liūdna, kad jos netapo prezidentėmis, gavo tiko po vieną balsą“, – buvusius politinius šalies įvykius atpasakoja istorikė Justina Minelgaitė.

Istorinėje Prezidentūroje žinių konkurse apie Prezidento instituciją dalyvavę moksleiviai sulaukė dabartinės šalies vadovės Dalios Grybauskaitės klausimų apie rinkimus, Prezidento herbą ar moterų siekius tapti šalies vadovėmis.

Pasak prezidentės, nors istorijoje būta visko, labai svarbu, kad šiandien žmonės gali patys rinkti valstybės vadovą.

„Tai reiškia, kad Lietuva turi tikrai tris tvirtas atramas, ir jos beveik lygios, – ir tai yra labai gerai. Jeigu viena truputį suserga, sustreikuoja, tai kitos dvi padeda valstybei gyventi“, – trijų institucijų – Prezidento, Vyriausybės ir Seimo – darbą apibūdina D. Grybauskaitė.

Prezidento institucija atkurta ir įteisinta 1992-aisiais, patvirtinus Konstituciją. Po metų pirmą kartą surengtuose tiesioginiuose rinkimuose prezidentu buvo išrinktas Algirdas Brazauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius