„Pasižvalgymai po Vilnių“ – interaktyvus pasivaikščiojimas XIX a. vidurio mieste

Vilniečiai – vaikai, jaunimas, suaugusieji – turės dar daugiau įvairių būdų pažinti savo miestą lankydami naujai sukurtos interaktyvios parodos objektus, žaisdami protmūšius arba stalo žaidimą. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos specialistai parengė interaktyvią parodą, kurios lankytojai galės palyginti XIX a. vidurio Vilnių su tuo, kaip jis atrodo šiandien bei sužinoti, kaip bėgant šimtmečiams keitėsi sostinė.
Interaktyvios parodos po Vilnių žemėlapis
Interaktyvios parodos po Vilnių žemėlapis / Organizatorių nuotr.

Parodos informacinį pamatą sudaro 2015 metais išleistos ir didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusios knygos „Pasižvalgymai po Vilnių“ medžiaga.

Interaktyvioje parodoje atsispindi miesto pokyčiai

Interaktyvios parodos pagrindu pasirinktas 1840-ųjų metų žemėlapis ir jame sužymėti to meto žymūs objektai. Daugiausia dėmesio skirta bažnyčioms, bet jame pažymėta ir daug kitų įdomybių, pavyzdžiui, anksčiau veikusių miesto sargybinių vietos. Viena iki šiol išlikusi sargybinė yra prie Konarskio gėlių turgelio, kita – Liepkalnio gatvėje, o trečioji išnykusi.

Žemėlapio leidėjai Zavadskiai nepraleido progos nurodyti savo leidyklos ir namų adresų. Tikriausiai retas vilnietis eidamas Arklių gatve pro Valstybinį jaunimo teatrą susimąsto, kad kažkada priešais jį esančiame skvere stovėjo bažnyčia. Interaktyvios parodos rengėjai tikisi, kad ji paskatins miesto gyventojus labiau stebėti kaip keičiasi jų gyvenamoji aplinka – vieni pastatai išnyksta, o jų vietą užimą kiti – bei domėtis savo krašto praeitimi

Daugelis Vilniaus dalių, kurios šiandien atrodo neatsiejamos nuo jo, kažkada buvo priemiesčiai – Žvėrynas buvo labai gražus miško parkas, o Antakalnis ilgai nenorėjo prisijungti prie miesto.

.

Interaktyvioje parodoje daugiausia dėmesio skiriama senosioms vietovėms, kurios egzistavo jau XIX a. viduryje, kuomet Vilnius buvo ne toks ir didelis.

Daugelis Vilniaus dalių, kurios šiandien atrodo neatsiejamos nuo jo, kažkada buvo priemiesčiai – Žvėrynas buvo labai gražus miško parkas, o Antakalnis ilgai nenorėjo prisijungti prie miesto.

Interaktyvios parodos lankytojai, priešingai nei knygos „Pasižvalgymai po Vilnių“, kur aprašyti visi miesto mikrorajonai, skaitytojai daugiausia informacijos ras apie Senamiestį, Naujamiestį, Antakalnį, Žvėryną bei kitas nuo seno egzistavusias vietoves.

Vietovių ir žymių objektų aprašymus papildys įvairių laikmečių ikonografija – senieji Vilniaus vaizdai, XX a. vidurio ir vėlesnių laikų nuotraukos. Interaktyvios parodos rengėjai planuoja senosiose iliustracijose įamžintus objektus, vietoves nufotografuoti taip, kad matytųsi kaip viskas atrodo šiandien. Tikimasi, kad ateityje interaktyvioje parodoje galėtų atsirasti ir gyventojų turimos įdomios ankstesnių laikotarpių Vilniaus vaizdų nuotraukos. Besidomintys Adomo Mickevičiaus kūryba galės paklaidžioti jo takais, nes interaktyvios parodos žemėlapyje ras sužymėtus svarbius su šiuo poetu susijusius objektus, vietoves, atminimo lentas, paminklus.

Visi interaktyvios parodos tekstai įgarsinti, todėl į pažintinę ekskursiją po Vilnių galės leistis ir aklieji bei silpnaregiai. Pirmasis interaktyvios parodos pristatymas įvyks gegužės 3 d. Lietuvos aklųjų bibliotekoje (Skroblų g. 10, Vilnius). Vėliau (gegužės 10 d.) interaktyvus stendas su paroda keliaus į Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetą (Saulėtekio al. 9, Vilnius), gegužės 17 d. apsilankys Ukmergės rajono savivaldybės Valdo Šlaito viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 30, Ukmergė) ir savo kelionę baigs gegužės 24 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10, Vilnius).

Žinias apie Vilnių galės pasitikrinti žaisdami

Kiekvieno interaktyvios parodos „Pasižvalgymai po Vilnių“ pristatymo metu vyks protų mūšiai, kurių metu renginio dalyviai galės pasitikrinti savo žinias apie Vilnių arba sužinoti naujų įdomių faktų. Protų mūšiai pritaikyti skirtingoms amžiaus grupėms. Pradinių klasių moksleiviams paruošti klausimai apie pagrindinius dalykus, kuriuos vaikai turėtų žinoti – koks Vilniaus herbas, legendos apie miesto įkūrimą veikėjai, šventės, žymūs žmonės. Vyresnių klasių moksleiviams klausimai sudėtingesni, reikalaujantys pasukti galvą – kuriant juos panaudotos ištraukos iš LR konstitucijos, lietuvių autorių knygų, įtraukti klausimai apie istorinius faktus, žymias asmenybes.

Viena iš interaktyvios parodos ir protmūšio autorių – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotoja Giedrė Narbutaitė įsitikinusi: „Svarbiausias žaidimo tikslas – padaryti taip, kad iš žaidimo vaikai išeitų daugiau žinodami ir norėtų toliau domėtis Vilniaus miestu“.

Šis tikslas paskatino sukurti stalo žaidimą, kuris būtų labiau pritaikytas jaunimui ir suaugusiesiems. Žaidimas parengtas „Alias arba Pasakyk kitaip“ žaidimo principu. Jį sudaro apie 500 žodžių – tai su Vilniumi susijusios asmenybės LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė, politikas ir visuomenės veikėjas Vytautas Landsbergis, dizaineris Juozas Statkevičius, svarbūs miesto objektai, paminklai, pavyzdžiui, Barbakano kalnas, Užupio undinėlė, parako sandėlis ir pan. Žaidimas bus naudojamas bibliotekų edukacinėse veiklose ir pasiūlytas mokytojams pamokų paįvairinimui.

Žemėlapį interaktyviai parodai iš savo kolekcijos paskolino Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka. Paroda apipavidalinta iliustracijomis iš knygos „Pasaulio atlasas“ (aut. Aleksandra ir Danielius Mizielinskiai), kurią išleido leidykla „Debesų ganyklos“. Stalo žaidimo iliustravimui panaudoti iVilnius.lt žemėlapio fragmentai. Šios itin vertingos paramos dėka interaktyvios parodos autorės galėjo sukurti išskirtinę aplinką ir patrauklų žaidimo apipavidalinimą.

Interaktyvi paroda ir žaidimai apie Vilnių yra sudėtinė „Bibliotekos pažangai 2“ projekto „#MŪSŲKRAŠTAS: Alytaus ir Vilniaus bendruomenių tapatumo ugdymas bibliotekose“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius