Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penktadienį prasideda festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos“

Šį penktadienį, 10:00, VU TSPMI 402 aud., Vokiečių g. 10, Vilniue prasidės festivalis „Be Saugiklių: radikalios idėjos“. Pagrindinė jo idėja – leisti laisvai ir visiškai be jokios cenzūros kalbėti apie Lietuvai skaudžias, įsisenėjusias problemas ir jų sprendimo būdus.
Smegenys
Smegenys / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 1 Istorija

Kodėl reikia tokio dalyko? Filosofas Arūnas Sverdiolas kadaise yra apibūdinęs Lietuvos viešąją erdvę kaip „lėkštutlėkštutėlę“ – esą Lietuvoje nevyksta jokių giluminių diskusijų apie iš tikro Lietuvai ir visai Europai aktualias problemas, o tik asmeninių sąskaitų suvedinėjimas ir dalinimasis impresijomis. Tačiau ar tokia padėtis iš tiesų yra nulemta vien tik intelektinių gabumų trūkumo? Ar Lietuvoje nėra žmonių, kurie galėtų iš esmės šnekėti apie pačias svarbiausias šalies problemas?

Tokie žmonės mūsų valstybėje egzistuoja, tik jie negauna progos pasireikšti. Viena vertus, mūsų žiniasklaida dėl įvairių priežasčių nėra susidomėjusi publikuoti tekstus, kurie nagrinėtų Lietuvai svarbias problemas. Kita vertus, Lietuvos intelektualai patys netiki savo idėjų reikalingumu ir drovisi jas pristatyti plačiajai auditorijai bijodami būti išvadintais radikalais ar visuomenės ramybės drumstėjais.

Tačiau Lietuva susiduria su daugybe iššūkių, kurie reikalauja ne tik išmintingų sprendimų, bet ir kelia nemenkas įtampas visuomenėje. Kad šios būtų išsklaidytos ir rasti būdai Lietuvai judėti į priekį, mūsų valstybei reikalinga platforma, kurios sudarytų sąlygas drąsiai to siekti. Todėl jau šį penktadienį, rugsėjo 16 d. įvyks festivalis „Be saugiklių: radikalios idėjos“, kuris yra atviras visai visuomenei ir kuriame Lietuvos politikai, žurnalistai ir intelektualiai drąsiai, be jokių apribojimų dalinsis savo mintimis apie Lietuvai opiausias problemas.

Šių metų festivalio tema yra Naujos Lietuvos Konstitucijos svarstymas – tarp politikų, intelektualų ir visuomenininkų jau seniai sklando nepasitenkinimo nuotaikos dabartine Lietuvos konstitucija ir raginimai ją keisti. Šį rugsėjį bus suteikta proga idėjos proponentams ir priešininkams pagaliau išdėstyti savo argumentus ir išsiaiškinti, kurie iš jų yra teisūs.

Pirmojoje festivalio dalyje, kuri prasidės 10:00, skambės atrinkti pranešimai, kurie įves į festivalio tematiką. Nida Vasiliauskaitė kalbės apie tai, kodėl reikėtų įteisinti „neapykantą“. Taip pat šioje festivalio dalyje bus galima išgirsti Aistės Petrauskienės pranešimą apie pogrindinę partizanų valstybę, Dovydo Skarolskio mintis, kodėl balsuoti privalo tik tie, kurie yra išlaikę Lietuvos Konstitucijos egzaminą, ir kitus pranešimus.

Antroje festivalio dalyje, kurios pradžia numatyta 13:00, vyks akademikų ir praktikų diskusija apie (ne)būtinybę keisti Lietuvos Konstituciją. Joje dalyvaus buvęs Seimo narys, dabartinis Lietuvos laisvės sąjungos kandidatas į parlamentą Algis Čaplikas, filosofas, klasikas, Vilniaus Universiteto docentas Vytautas Ališauskas, Lietuvos Konstitucinio Teismo pirmininkas prof. Dainius Žalimas ir teisininkas Vygantas Malinauskas. Diskusiją modernuos filosofas, Vilniaus Universiteto Tarptautinių Santykių ir Politikos mokslų profesorius Alvydas Jokubaitis.

Festivalio partneriai yra Lietuvos Katalikų Mokslų Akademija, Vilniaus Universiteto Tarptautinių Santykių ir Politikos Mokslų Institutas, portalas 15min ir žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“.

Susidomėjusieji kviečiami ateiti, klausytis, diskutuoti ir nebijoti reikšti savo nuomonės, nepaisant jokių apribojimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius