Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politinių kalinių ir tremtinių sąjunga piktinasi idėja įamžinti J.Pilsudskio atminimą Druskininkuose

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga ketvirtadienį pareiškė esanti pasipiktinusi idėja Druskininkuose įamžinti tarpukario Lenkijos vadovo Jozefo Pilsudskio atminimą.
Maršalas Jozefas Pilsudskis (1931 m.)
Maršalas Jozefas Pilsudskis (1931 m.) / „Scanpix“ nuotr.

Druskininkų kurortą tarpukariu valdė Lenkija, o dėl Vilniaus krašto užgrobimo prieštaringai Lietuvoje vertinamas J.Pilsudskis mėgdavo čia ilsėtis.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas yra užsiminęs, kad mieste svarstoma galimybė pastatyti atminimo akmenį ar lentą, joje paminint, kad J.Pilsudskis čia gyveno ir lankydavosi.

„Mūsų nuomone, nereikia įamžinti tokio žmogaus, kuris yra išdavikas“, – BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis.

Sąjunga išplatintame pranešime sakė pritarianti politiko Vytauto Landsbergio nuomonei, kad „J.Pilsudskis lietuviams bendriausia prasme lieka nelaimės ir ilgalaikės žalos figūra, ypač dėl 1920 metais Vilnaus užgrobimo jėga ir dėl išdavyste sulaužytos sutarties“.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos vardu išplatintame pranešime taip pat pabrėžiama, kad Lenkija neleidžia Seinų krašto kaimo kapinaitėse pastatyti kryžių su užrašu „Žuvusiems Lietuvos savanoriams“. Proteste piktinamasi „J.Pilsudskio išdavystėmis ir Lietuvos apiplėšimu, atplėšiant mūsų istorinę sostinę Vilnių ir visą Vilniaus kraštą bei prievarta lenkinant jų gyventojus“.

Lenkijoje J.Pilsudskis aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje jo atminimas yra kontroversiškas dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga.

Vilniuje, Rasų kapinėse, palaidota J.Pilsudskio širdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius