Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praeities spąstai – kaip buvusių imperijų palikimas formuoja šiuolaikinę geopolitiką

Nors „imperija“ yra žodis, kurio šiuolaikiniame politiniame diskurse itin vengiama, imperijų palikimai – Azijoje ir kituose pasaulio kraštuose – iki šiol formuoja geopolitiką ir kelia konfliktų pavojų.
Pasaulis
Pasaulis / Kyle Glenn nuotr./ Unsplash nuotr.

Kinija, vadovaujama prezidento Xi Jinpingo, siekia tapti modernia vienos partijos valdoma valstybe, tačiau taip pat mėgina savo tūkstančius metų gyvavusios imperijos palikimu paremti savo teisėtumą tiek namuose, tiek užsienyje.

Vladimiro Putino valdoma Rusija ne tik įsitvirtino kaip Sovietų Sąjungos įpėdinė – Kremliaus šalininkai, stiprindami Rusijos stačiatikių bažnyčią, normatyviai prilygina Maskvą Romai, svarbiausiai katalikų Bažnyčios būstinei.

Indija, kuriai vadovauja Bharatiya Janata partija ir ministras pirmininkas Narendra Modi, kalba apie save kaip apie „civilizacinę valstybę“, kurios istorija prasidėjo dar prieš ateinant įsibrovėliams musulmonams ir prieš Europos kolonizaciją, ir trokšta atkurti prarastą šlovę.

Neoficialioje JAV imperijoje periodiškai pasigirsta raginimų izoliuotis nuo likusio pasaulio, imperializmo apraiškų netikėtai pasirodo ir šalies vidaus politikoje.

Savo naujoje knygoje „The Great Imperial Hangover: How Empires Have Shaped the World“ („Didžiosios imperinės pagirios: kaip imperijos formavo pasaulį“) Samiras Puri, buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, dabar – Singapūro Tarptautinio strateginių tyrimų instituto vyresnysis bendradarbis, nagrinėja, kaip imperijų palikimas formuoja šių dienų geopolitiką, dažnai atnešdamas žalos.

Apžvelgdamas istoriją ir kartu pateikdamas politinę šiandienos įvykių analizę, S.Puri skaitytojams pateikia išsamų postimperialistinio pasaulio paveikslą. Neseniai jis elektroniniu paštu atsakė į „The Diplomat“ saugumo ir gynybos skilties redaktoriaus Abhijnano Rejo klausimus apie savo knygą ir ne tik. Kviečiame skaityti šį interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius