-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzai iš Slovėnijos užsimanė susigrąžinti Karolio X palaikus

Beveik 200 metų nedideliame Slovėnijos vienuolyne ilsisi priešpaskutinio Prancūzijos monarcho Karolio X ir jo šeimos narių palaikai. Bet Kostanjevicos vienuolyno vyresnysis sulaukė Prancūzijos prašymo grąžinti tremtyje mirusio Karolio X palaikus į tėvynę, kad jie galėtų ilsėtis ten, kur palaidoti visi monarchai.
Karolio X ir jo sūnaus Liudviko XIX palaikai
Karolio X ir jo sūnaus Liudviko XIX palaikai

Kai gidai atveda turistus į Pranciškonų vienuolyno kriptą, kai kurie netiki – girdi pasaką ar tikrą istoriją.

Bet Kostanjevicos vienuolynas, Slovėnijoje (netoli Italijos sienos), ne veltui vadinamas mažuoju Sen Deni, čia marmuro sarkofaguose – priešpaskutinio Prancūzijos karaliaus Karolio X iš Burbonų ir kelių jo šeimos narių palaikai. Jis vienintelis Prancūzijos monarchas palaidotas ne tėvynėje.

1830-ais metais po Liepos revoliucijos Karolis X turėjo atsisakyti sosto ir bėgti iš šalies.

1830-ais metais po Liepos revoliucijos Karolis X turėjo atsisakyti sosto ir bėgti iš šalies.

Apsistodavo tai vienur, tai kitur, kol įsikūrė tuomet Austrijai-Vengrijai priklausančioje Goricijoje. Svetingai priėmė grafo Koroninio šeima, kurios rūmuose Karolis X mirė nuo choleros.

„Atsitiktinumas, kad jis mirė čia. Jeigu būtų galėjęs pasirinkti, būtų miręs Prancūzijoje ir palaidotas šalia savo šeimos, brolių, Liudviko XVI ir Liudviko XVIII“, – sakė istorikas Philippe'as Delorme.

Bet vietiniai sako – tokia buvo tremtyje gyvenusio karaliaus valia – būti palaidotam Kostanjevicoje, apsuptoje žalumos, todėl vienuolyno vyresnysis stebisi noru sugrąžinti jo, sūnaus ir marčios, Angulemo kunigaikščių palaikus į Prancūziją.

„Prašymas mus nustebino, iki šiol palaikų niekam nereikėjo, ir – staiga – po beveik 200 metų prireikė, neįtikėtina“, – sakė stebėjosi vienuolyno abatas Jernejus Kurincicas

Kol kas tai neoficialus, ne Prancūzijos vyriausybės prašymas, o visuomenės kampanija. Jos iniciatoriai siūlo išeitį – palaikus perkelti, o širdį, kuri išimta, balzamuota ir palaidota šalia kūno, palikti Slovėnijoje. Tuomet vienuolynas ir toliau trauktų turistus.

„Daug kas traukia į Kostanjevicą, bet ypač kapavietė. Kai atvyksta prancūzai, jie iš anksto žino, ką nori pamatyti“, – pasakojo gidė Mirjam Brecelj.

O kol kas Prancūzijos monarchų amžino poilsio vietoje – Sen Deni bazilikoje, netoli Paryžiaus, tuščia kripta laukia Karolio X palaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius